ROBERT KAPLAN: "Terorismul şi războaiele nu sunt generate de sărăcie, ci de dezvoltare"

V.B.
Internaţional / 15 mai 2014

Jurnalistul american Robert Kaplan, desemnat unul dintre "primii 100 de gânditori ai lumii" de către cei de la Foreign Policy, susţinea, în 2002, în Sibiu, că dezechilibrul politic, terorismul, războaiele nu sunt generate de sărăcie (aşa cum toţi tindem să credem), ci, dimpotrivă, motorul instabilităţii este dezvoltarea.

Kaplan (pe atunci consilierul preşedintelui SUA George W. Bush) spunea că urbanizarea rapidă a oraşelor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa şi Orientul Mijlociu. Totodată, ziaristul declara că altă reacţie a urbanizării (care va fi tot mai vizibilă în viitor), este islamismul radical, oferind ca exemplu atentatele de la 11 septembrie 2001.

Domnia sa aducea în discuţie, în 2002, apropiata aderare a României şi a Bulgariei la UE şi importanţa spaţiului balcanic pentru UE şi NATO, fiind situat la graniţa cu Orientul Mijlociu, regiune despre care Kaplan aprecia că se îndrepta spre şi mai mult haos. Totodată, Robert Kaplan vorbea despre colapsul spre care se îndrepta Grecia şi felul în care urma să afecteze întreaga Uniune Europeană.

Prezent în Sibiu, în 2002, la Festivalul internaţional de film documentar Astra Film Festival, Kaplan a pledat pentru intervenţia militară din partea NATO în Bosnia şi Herţegovina (1995) şi în Kosovo (1999), argumentând cum aceste operaţiuni urma să contribuie la supravieţuirea şi expansiunea NATO.

Numit persona non grata de către regimul lui Nicolae Ceauşescu pentru că a criticat dur România prin comparaţie cu Rusia lui Stalin, Kaplan a fost invitat în 2002 în Sibiu de Dumitru Budrală (director fondator Astra Film Festival), unde a susţinut o conferinţă despre viitorul ţării noastre şi al Balcanilor, despre importanţa poziţiei lor geografice pe harta lumii şi felul în care acest dat natural influenţează parcursul lor social, politic şi economic.

Robert David Kaplan este, în prezent, corespondent naţional pentru revista The Atlantic şi publicist pentru agenţia de analize militare Stratfor. Articolele lui au fost publicate, de-a lungul timpului, în The Washington Post, The New York Times, The New Republic, The National Interest, Foreign Affairs şi The Wall Street Journal.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb