Roibu crede că "Oltchim" va trece pe profit în octombrie

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 august 2009

Constantin Roibu: "Purtăm discuţii în prezent cu Petrom numai despre preluarea petrochimiei de la Arpechim, nu şi a rafinăriei, aşa cum se vehiculează".

Constantin Roibu: "Purtăm discuţii în prezent cu Petrom numai despre preluarea petrochimiei de la Arpechim, nu şi a rafinăriei, aşa cum se vehiculează".

PCC: Achiziţia "Arpechim" va băga combinatul în faliment

Constantin Roibu, directorul general al combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), este de părere că producătorul de PVC va trece pe profit din a doua jumătate a lunii octombrie, imediat după achiziţia petrochimiei de la "Arpechim".

"Purtăm discuţii în prezent cu Petrom numai despre preluarea petrochimiei de la Arpechim, nu şi a rafinăriei, aşa cum se vehiculează", a declarat pentru ziarul Bursa domnul Roibu, adăugând că se aşteaptă ca Olchim să treacă pe profit în ultimele două luni ale acestui an, însă va termina anul per total pe pierdere, pentru că "trei luni nu pot să anuleze pierderile înregistrate în primele trei trimestre ale anului".

De cealaltă parte, reprezentanţii grupului german "PCC SE", acţionar semnificativ al "Oltchim", consideră că petrochimia necesită investiţii majore care nu pot genera profit decât după 3-5 ani de zile, timp în care compania va intra în faliment din cauza pierderilor, generate de datoriile mari.

"Achiziţionarea rafinăriei de la Arpechim nu are fundament economic şi pune în pericol activitatea "Oltchim", în condiţiile în care investiţiile imediate ar putea ajunge la 2,5 miliarde euro", a declarat, vineri, Adam Lamentowicz, director de dezvoltare în cadrul PCC SE. Domnia sa consideră că investiţii de asemenea anvergură depăşesc capacitatea "Oltchim" şi pun sub semnul falimentului compania.

De asemenea, PCC crede că planul actual al "Oltchim" de a se orienta pe producţia de PVC nu are şanse de reuşită, din cauza capacităţii mici a combinatului, care nu oferă marje optime şi recomandă ca acesta să se îndrepte spre produsele de nişă.

"De exemplu combinatul Rochita din Polonia, pe care l-am achiziţionat în 2002, avea la început o gamă restrânsă de numai 40 de produse, însă în prezent numără peste 400 de produse derivate din produse petrochimice, toate produse în cantităţi mici însă", a mai adăugat reprezentantul PCC.

În Europa există circa 30 de combinate de capacitate mică, precum Oltchim, care se află în dificultate, o parte dintre acestea fiind închise recent.

PCC contestă ajutorul de stat pentru Oltchim

Cel mai important acţionar minoritar al "Oltchim" a sesizat deja Consiliul Concurenţei, Ministerul Economiei, Ministerul de Finanţe şi EximBank că acţiunile întreprinse în vederea acordării unui ajutor de stat către combinatul de la Râmnicu Vâlcea contravin legislaţiei europene, fiind de părere că planul de restructurare pune în pericol compania, care este deja într-o situaţie critică.

"Solicităm suspendarea implementării oricăror măsuri privind acordarea de ajutor de stat, inclusiv conversia datoriilor în acţiuni, garanţii de stat sau ajutor de stat, până când Comisia Europeană îşi va da acordul. Dacă măsurile privind ajutorul de stat în valoare de 486 de milioane de euro nu va fi notificat ca ajutor în vederea restructurării, în conformitate cu reglementările CE pentru companiile care se aflau în dificultate dinainte de iulie 2008, vom contesta în instanţă deciziile statului român", au mai comunicat reprezentanţii PCC.

PCC SE începe să-şi piardă răbdarea cu "Oltchim"

Germanii de la PCC sunt încă interesaţi de privatizarea combinatului petrochimic de la Râmnicu Vâlcea, însă dacă acesta va achiziţiona petrochimia de la "Arpechim", nu ştiu ce vor face.

"Dacă Oltchim va achiziţiona Arpechim, nu credem că societatea va mai fi interesantă pentru noi", a spus domnul Lamentowicz, adăugând: "Aşteptăm de doi ani şi jumătate să înceapă privatizarea şi deja am pierdut prea mult timp. Am primit mai multe propuneri de a participa la alte privatizări şi nu putem sta până la infinit cu cash în bancă, după ce am vândut divizia de logistică, pentru că nu suntem un fond de economii".

PCC este principalul acţionar minoritar al combinatului chimic, cu o participaţie de 12,89%, în timp ce Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar de 53,26%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb