Roibu: Redresarea "Oltchim" depinde de "Arpechim"

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2012

Roibu: Redresarea "Oltchim" depinde de "Arpechim"

Funcţionarea Rafinăriei "Arpechim" este o necesitate pentru funcţionarea petrochimiei "Oltchim", atât de la Piteşti cât şi de la Râmnicu Vâlcea, este de părere Constantin Roibu, directorul general al "Oltchim".

Domnia sa ne-a răspuns cu amabilitate la câteva întrebări despre posibilităţile de dezvoltare ale combinatului chimic "Oltchim" şi despre investiţiile care ar trebui făcute pentru salvarea companiei.

De asemenea, Constantin Roibu ne-a spus că viitorul acţionar al "Oltchim" trebuie să fie pregătit pentru dezvoltarea petrochimiei şi lărgirea gamei de produse petrochimice fabricate, în prezent, de combinatul vâlcean.

Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an.

Anunţul de privatizare a pachetului de 54,80% din acţiunile OLT deţinut de stat a fost publicat săptămâna trecută, de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Autorităţile au anunţat că au optat pentru o metodă combinată de vânzare, care implică o primă etapă de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, umată de "o licitaţie cu ofertă în plic".

Pentru preluarea Rafinăriei "Arpechim", persoanele interesate trebuie să negocieze direct cu "OMV Petrom", grup care deţine, în prezent, compania.

În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

UPDATE 4: Acţiunile "Oltchim" continuă să scadă puternic

Acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau pe Bursă în scădere cu 13,75%, atingând valoarea de 1,035 lei/unitate, la ora 14:22, ora BVB.

--------------

UPDATE 3: Acţiunile "Oltchim" continuă să scadă puternic

Acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau pe Bursă în scădere cu 12,5%, atingând valoarea de 1,05 lei/unitate, la ora 14:16, ora BVB.

------------------

UPDATE 2: Acţiunile "Oltchim" continuă să scadă

Acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau pe Bursă în scădere cu 10,75%, atingând valoarea de 1,071 lei/unitate, la ora 11:47, ora BVB.

---------------------

UPDATE: Acţiunile "Oltchim", în scădere puternică

Acţiunile "Oltchim" se tranzacţionau pe Bursă în scădere cu 8,33%, atingând valoarea de 1,1 lei / unitate, la ora 11:19, ora BVB.

---------------

Reporter: Ce şanse de revenire are "Oltchim"? Care ar fi măsurile necesare pentru revitalizarea combinatului?

Constantin Roibu: Şansele de redresare ale "Oltchim" sunt legate numai de reluarea funcţionării integrate, la capacitate, ale instalaţiilor Rafinăriei "Arpechim" Piteşti şi ale celor din petrochimia de la Piteşti şi Râmnicu Vâlcea aparţinând "Oltchim".

Aceasta ar fi varianta de rederesare cu cele mai mici costuri, existând şi o variantă de funcţionare fără rafinărie, prin funcţionare integrată Petrochimie Piteşti - Petrochimie Râmnicu Valcea, dar implicând costuri investiţionale majore, pentru a ajunge la o capacitate de 400.000 tone/an PVC.

Reporter: Câtă nevoie are "Oltchim" de "Arpechim"? Există variante alternative de asigurare a materiei prime?

Constantin Roibu: Funcţionarea "Oltchim" fără Rafinăria "Arpechim" este practic imposibilă, deoarece prin celelalte rafinării care func­ţionează în ţara noastră nu se pot asigura materiile prime necesare funcţionării la capacitatea pirolizei de la Piteşti.

Constantin Roibu: Acest lucru ar însemna importul materiilor prime necesare acestei instalaţii (benzină nafta, propan, butan), dar costurile logistice ar fi enorme, depăşind 75 de milioane de euro/an şi nu există nici logistica necesară, respectiv rezervoare pentru aceste produse în portul Constanţa şi cisterne de cale ferată la nivelul cantităţilor care ar trebui vehiculate. Ca atare, funcţionarea Rafinăriei "Arpechim" este o necesitate pentru funcţionarea petrochimiei "Oltchim", atât de la Piteşti, cât şi de la Râmnicu Vâlcea.

Reporter: Ce investiţii ar trebui să fie făcute la "Oltchim"?

Constantin Roibu: "Oltchim" este, astăzi, al treilea consumator de energie din România, iar după integrarea cu Rafinăria "Arpechim" ar deveni al doilea.

Cum preţul energiei va creşte, în continuare, an de an, pentru a asigura profitabilitatea şi competitivitatea activităţii este necesar ca, la Râmnicu Vâlcea, să se construiască o centrală în cogenerare de 200 Mw iar la Piteşti una de 160 Mw, centrale care vor asigura, la preţuri avantajoase, atât energia electrică cât şi aburul, necesare funcţionării celor două platforme chimice.

Trebuie investit în retehnologizarea electrolizei cu mercur şi implementarea tehnologiei cu membrane pe această instalaţie, măsură impusă în urma aderării României la Uniunea Europeană, în retehnologizarea instalaţiei de clorură de vinil, iar, în conformitate cu programul de mediu, în tratatarea apelor uzate de la propenoxid, modernizarea staţiilor de tratare biologică şi de control final, precum şi în închiderea batalului de deşeuri chimice periculoase.

În petrochimia de la Piteşti, trebuie investit în înlocuirea "cold-box"-ului (n.r echipament folosit în instalaţia de piroliză) instalaţiei de piroliză şi în mărirea capacităţii acesteia, iar Rafinăria "Arpechim" necesită investiţii de 54 de milioane de euro, pentru încadrarea emisiilor în normele UE.

Acestea sunt investiţiile minime care trebuie realizate în cele două platforme chimice pentru a func­ţiona în condiţii de siguranţă şi cu profitabilitate.

Reporter: Ce propuneri aveţi pentru viitorul acţionar al companiei? Care ar fi, din punctul dumnea­voastră de vedere, profilul viitorului acţionar?

Constantin Roibu: Viitorul acţionar al "Oltchim" ar trebui să fie un investitor strategic, care să deţină surse de petrol, să fie interesat pentru prelucrarea acestuia în Rafinăria "Arpechim" şi în transfomarea unei părţi a produselor finite, din rafinărie, în produse petrochimice.

Viitorul acţionar trebuie să fie conştient, de asemenea, că funcţionarea unei rafinării, în condiţii de rentabilitate, este posibilă numai dacă rafinăria este integrată cu o petrochimie puternică. Ca atare, viitorul acţionar al "Oltchim" trebuie să fie pregătit pentru dezvoltarea petrochimiei şi lărgirea gamei de produse petrochimice fabricate, în prezent, de "Oltchim".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Stimati cititori ,

    prin privatizarea acestei intreprinderi gandita fara graba si fara declaratii denigratoare cum au fost in trecut putem arata Uniunii Europene ca am inteles ce inseamna avantajul de a fi membru , insa in acelasi timp pastrandu-ne coloana vertebrala. 

    1. mie, acest roibu imi aduce aminte cuzman, doua relicve incompetente ale epocii iliesciene, care au reusits a se mentina nu prin competenta, ci prin capuseli, minciuni si aranjamente de culise in fruntea unor companii importante.

      in orice societate sanatoasa, roibu ar fi primit dupa un an de management asa dezastruos un premiu sub forma unui sut in fund. 

      dar, romania e tara tuturor posibilitatilor. 

      gaura asta neagra de oltchim ar trebui vanduta pe zero lei. are destul dedatorii care sunt, an de an, PLATITE PE SPINAREA NOASTRA. pai ne-am saturat, roibule, sa iti tinem in spate fundul ala gras! 

      cara-te! 

      Draga Alex,

      o societate sanatoasa se caracterizeaza printr-un colectiv de angajati care au posibilitatea sa adauge plus valoare obiectelor sau serviciilor pe care le produc. Sunt sigur ca esti de aceeasi parere ca si mine ca tot ce misca in tara asta , raul , ramul a ajuns sa poarte fara exceptie epitetul discount pentru a putea fi tranzactionabil. Departe de mine de a da sfaturi sau ma erija intr-un tenace manager care stie ce spune fiind pe o pozitie asemanatoare. Stiu insa ce inseamna sa te scoli de dimineata si sa te sui intr-o rata care in timpul verii te face sa gandesti ca ai strabate desertul , iar in timpul iernii sa fii partas al unei expeditii in zonele polare. Am avut totusi ani de zile satisfactia sa fac lucruri minunate pentru care astazi ma simt fericit sa le fii savurat. Ideea de a ne pune singuri cenusa pe cap si a detesta ceea ce unii au facut nu trebuie sa ne aduca in pozitia ca prin aceasta denigrare absoluta sa stergem cu creionul rosu idealurile a mii de angajati care cu siguranta le place ceea ce muncesc. Acest combinat are un enorm potential si acum are posibilitatea sa arate de ceea ce este in stare. Sa-i lasam timp cateva luni sa-si revina din socul provocat de lipsa materialelor mai mult de doi ani si va vedea cu siguranta si Uniunea Europeana ca nu suntem un neam de slugi si lenesi, sau brute si locuitori ai continentului african pentru a cita doi clasici cu profunde cunostiinte economico-financiare:-)  

      e usor pentru dumneata sa militezi pentru indulgenta, atunci cand cel dator esti dumneata! de ce nu esti un pic indulgent si cu mine si sa treci in privat? ca si eu m-am saturat sa te tin in spate pe dumneata. oi fi muncind dumneata cu spor (dupa propria-ti evaluare), dar dumneata te intrebi ca faci asta pe spinarea mea? daca vrei sa iti satisfaci hobby-ul de a merge la combinatul chimic, de ce nu renunti la salariu? si sa mai aduci de acasa niste bani ca sa acoperi materiile prime consumate si sa acoperi cheltuielile de functionare? e usor sa fii generos pe spinarea mea, nu-i asa?

      vezi? cum ti se rupe dumitale de mine si de efortul pe care il fac eu ca sa te tin in spate (intr-atat de mult ca nu te obosesti nici macar sa treci in privat), tot asa de mult mi se rupe si mie de dumitale. 

      toti va gasiti sa predicati solidaritatea atunci cand e in folosul vostru. atunci cand iti incasezi leafa te uiti un pic in oglinda sa te gandesti o clipa la prapaditii din a caror munca iti este ea platita? 

      Alex, te rog nu exagera. Inteleg sa te adresezi asa lui Roibu, i se ptriveste, dar ce ai cu Virgil Bestea, ti-a casunat pe saracul om.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb