România ar putea fi exclusă de pe piaţa tranzacţiilor internaţionale de certificate de emisii de CO2

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 4 august 2011

Inventarul de emisii de gaze cu efect de seră al României riscă să fie suspendat de la tranzacţionarea certificatelor de emisii până când România se va conforma cerinţelor de raportare (INEGES), ceea ce înseamnă pierderi de miliarde de euro pentru statul român, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Terra Mileniul III, citat de Agerpres.

În cazul în care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitatea de a tranzacţiona cele 300 de milioane de unităţi de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru perioada 2008-2012. Termenul limită pentru vânzarea acestora este 2012, când expiră Protocolul de la Kyoto. Decizia finală va fi luată la sfârşitul aces-tei luni de către Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto.

,,De vină pentru această situaţie sunt legislaţia elaborată cu întârziere şi, potrivit autorităţilor, lipsa de experienţă a funcţionarilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), care administrează Registrul naţional al emisiilor, precum şi numărul insuficient de angajaţi", spun reprezentanţii Fundaţiei Terra Mileniul III.

Cu toate că este prezentă pe aceas-tă piaţă din anul 2008, ţara noastră nu a făcut până în prezent nicio tranzacţie, în pofida afirmaţiilor repetate ale autorităţilor că există state interesate de certificatele româneşti.

"În funcţie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimţite atât de statul român, cât şi de firmele înscrise în schema europeană de comerţ cu emisii şi de firmele implicate în proiecte de implementare în comun. În cazul în care suspendarea se va face pe o perioadă de un an sau mai mare, lucrul acesta în-seamnă că cele peste 200 de instalaţii înscrise în schema de comerţ cu emisii nu vor avea acces la pieţele internaţionale. Reglajul se va face numai între firmele înscrise în registru la nivel naţional", a declarat Lavinia An-drei, preşedintele Fundaţiei Terra Mileniul III.

Suspendarea regis-trului va afecta în principal firmele care nu îşi vor asigura necesarul de certificate din timp şi care, la data de 30 aprilie, nu vor avea numarul total de certificate aferente alocării din anul anterior. Acestea vor trebui să plătească o penalizare de 100 euro pentru fiecare certificat lipsă.

De asemenea, vor fi puse în dificultate şi companiile care sunt implicate în proiecte de reduceri de emisii prin mecanismul de implementare în comun (JI), existând la momentul prezent 15 astfel de proiecte în derulare cu termen de predare a certificatelor tip ERUs la 31 decembrie 2012.

Ca urmare a analizei Inventarului Naţional transmis în anul 2010, echipa de experţi aflată în coordonarea Secretariatului UNFCCC a înaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de întrebări cu privire la potenţiale neconformităţi de implementare identificate în raport.

România a prezentat un document scris şi a participat, în perioada 6-8 iulie 2011, la Bonn, la o audiere oficială în faţa Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei poziţii. Decizia finală privind sus-pendarea registrului va fi luată la sfârşitul lunii august.

România transmite anual, la Secretariatul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeană şi la Agenţia Europeană de Mediu, Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES). Acest raport anual răs-punde obligaţiilor asumate de Ro-mânia în cadrul Protocolului de la Kyoto şi este supus analizei şi evaluă-rii anuale realizate de experţii revizori.

Terra Mileniul III este o organizaţie de protecţie a mediului ce promovează programe de dezvoltare sustenabilă la nivel naţional şi internaţional în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice. Fundaţia a implementat peste 80 de proiecte axate pe energie, politici publice, transport şi educaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb