România ar putea primi rating din categoria investment grade la finalul lui 2010, susţin analiştii

F.A.
Bănci-Asigurări / 3 februarie 2010

Ratingul Romaniei ar putea fi îmbunătăţit la categoria investment grade la finalul lui 2010 sau la începutul lui 2011, consideră unii analişti, după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit, marţi, de la "negativă" la "stabilă" perspectiva de rating, informează NewsIn.

Ratingul acordat României de Fitch este "BB+", cel mai înalt nivel din clasa speculativă (junk), la fel ca şi calificativul Standard&Poor"s. Aceste două agenţii au retrogradat România sub categoria cu recomandare de investiţii (investment grade) la finalul lui 2008. Moody"s este singura din cele trei mari agenţii de rating care acordă încă rating investiţional României, cu un calificativ "Baa3" - ultima treaptă de investment grade.

"Considerăm că o majorare a ratingului de către Fitch sau de către alte agenţii ar putea avea loc numai după ce vor exista rezultate vizibile ale impactului măsurilor fiscale asupra reducerii deficitului bugetar", arată un raport publicat miercuri de ING.

Analiştii ING consideră că o majorare a ratingului nu este probabilă înainte de finalul lui 2010 sau începutul lui 2011, însă estimează că îmbunătăţirea perspectivei este posibilă şi chiar probabilă până atunci.

De asemenea, anunţul de marţi al Fitch a atras estimări similare şi din partea analiştilor Wood & Co. "Este un semnal pozitiv, ce indică beneficiile angajamentului asumat de noul guvern, de a realiza o serie de reforme", a declarat Raffaella Tenconi, economist şef în cadrul Wood & Co, citată de Bloomberg.

"În contextul în care guvernul va continua să respecte programul cu FMI şi CE, România ar putea înregistra o majorare a ratingului la finalul lui 2010 sau la începutul lui 2011", a completat ea.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit, marţi, de la "negativă" la "stabilă" perspectiva de rating a României şi a confirmat totodată ratingul pentru împrumuturi pe termen lung în valută şi în lei la "BB+", respectiv "BBB-", argumentând decizia în principal prin reducerea nevoii de finanţare externă a ţării.

"Îmbunătăţirea condiţiilor financiare şi economice externe, restrângerea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, după riscul generat de perioada electorală, adoptarea bugetului pentru 2010 şi estimările de normalizare a relaţiilor cu FMI au temperat presiunile de scădere a ratingului suveran al României", a apreciat David Heslam, director la Fitch Sovereign Group.

Aprobarea bugetului pe 2010 şi reluarea aşteptată a programului de finanţare a României cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar internaţional (FMI) au redus în mod semnificativ riscurile fiscale şi de finanţare externă, precum şi riscurile continuării instabilităţii macroeconomice, se menţiona în comunicatul Fitch.

În 13 ianuarie, Standard & Poor"s anunţa că perspectiva de rating a României s-ar putea îmbunătăţi în urma votării bugetului pe anul 2010, ce va debloca finanţarea de la FMI şi CE. "Ratingurile României s-ar putea stabiliza la nivelul actual", declara Marko Mrsnik, analist S&P.

Perspectiva României se va îmbunătăţi dacă "finanţele publice vor începe un proces de consolidare, dacă accesul sectorului privat la finanţare internaţională se va îmbunătăţi şi dacă presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua", preciza el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb