"România are unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, la lemn"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 21 martie 2017

"România are unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, la lemn"

(Interviu cu Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer România)

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, recent, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania Holzindustrie Schweighofer, mişcare ce a atras după sine adoptarea deciziei, de către mai multe companii, de a nu mai colabora cu Schweighofer.

Printre societăţile care au rupt colaborarea cu firma austriacă se numără Leroy Merlin şi Brico Depot România. Anterior, Hornbach anunţase că încetează colaborarea cu Holzindustrie, pe segmentul comercializării lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.

Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România, ne-a prezentat, într-un interviu, opinia sa legată de subiect.

Reporter: Recent, FSC a retras certificarea pentru lemnul procesat de grupul pe care-l reprezentaţi. De ce aţi ajuns în această situaţie? Ce a motivat FSC?

Dan Bănacu: Obţinerea certificării FSC este un efort voluntar al companiei Holzindustrie Schweighofer pentru a garanta clienţilor săi produse din lemn sustenabil. Pe lângă certificarea PEFC, pe lângă respectarea normelor europene EUTR şi a tuturor cerinţelor legale ale statului român în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului, Holzindustrie Schweighofer îşi auto-impune şi normele certificării FSC. Decizia dezasocierii luată de consiliul director al FSC a avut la bază nereguli în lanţul de aprovizionare semnalate în media. Neregulile menţionate nu s-au bazat pe auditul reprezentanţilor FSC în România şi nici pe rezultate sau informaţii certe oferite de autorităţi. Dată fiind importanţa Holzindustrie Schweigofer în lanţul de aprovizionare cu lemn al întregii ramuri, pentru menţinerea interesului pentru schemele de certificare, iniţial s-a decis o perioadă de probaţiune în ceea ce priveşte certificarea FSC a grupului. Pe 17 februarie 2017, Grupul Schweighofer şi FSC au luat decizia de dezasociere, considerând acest moment un prilej de intensificare a eforturilor pentru asigurarea unui lanţ de aprovizionare cu lemn sustenabil în România. FSC susţine că această nouă decizie a fost motivată de semnalarea unor probleme de măsurare a lemnului, care necesitau o nouă anchetă, şi, astfel, perioada de probaţiune nu mai putea fi menţinută. Nici în acest caz nu au fost prezentate argumente sau explicaţii. Compania aşteaptă clarificări legate de acest subiect. Legea forestieră nu permitea până de curând nicio marjă de eroare în măsurarea cantităţii lemnoase, lucru pe care noi l-am semnalat autorităţilor în numeroase rânduri.

În 2017, Grupul Schweighofer a investit aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control - un sistem modern, în premieră mondială, de urmărire GPS pentru întreg lanţul de aprovizionare, din pădure pe tot drumul către fabricile de prelucrare. În prezent, sistemele de verificare aplicate depăşesc deja toate cerinţele legale. Un sistem modern de control reprezintă un element esenţial al arhitecturii de securitate Holzindustrie Schweighofer. Până la sfârşitul lunii martie, toate camioanele care vor livra lemn către fabricile Holzindustrie Schweighofer România vor trebui să fie doate cu dispozitive de urmărire GPS Timflow.

Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC şi pe ceilalţi factori interesaţi, mai ales publicul şi stakeholderii din România, de eficienţa acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil. Primii paşi au fost făcuţi deja în această direcţie.

Reporter: FSC spune că nu respectaţi standardele de sustenabilitate, după ce mai multe ONG-uri, de la noi şi din străinatate, au recomandat dezasocierea de compania pe care o reprezentaţi. Cum răspundeţi acuzelor aduse de aceste entităţi?

Dan Bănacu: Respectăm activitatea ONG-urilor de mediu care au un scop comun cu al companiei noastre: prezervarea şi dezvoltarea unei resurse capitale, strategice - pădurile României. Grupul Schweighofer, în ciuda celor afirmate de unele grupări, respectă cu stricteţe standardele de sustenabilitate, ba chiar depăşeşte obligaţiile impuse de lege, de normele europene şi pe cele ale diverselor certificări din domeniu. Problemele reale ale sectorului sunt de căutat mai degrabă într-o legislaţie foarte greu de aplicat pe teren, neadaptată realităţii, şi a unei situaţii de criză care paralizează industria lemnului. Atacurile îndreptate asupra noastră destabilizează întrega industrie. Este posibil ca interesele economice aflate în spatele acestor atacuri să fie împotriva industriei. Ele afectează, în orice caz, toate companiile din domeniu.

Clienţii care solicită exclusiv produse certificate 100% FSC se ridică la câteva procente. Cu toate acestea, Grupul va lua toate măsurile ca să reobţină această certificare. În acelaşi timp, Holzindustrie Schweighofer va continua să facă tot posibilul pentru a lupta împotriva exploatării forestiere ilegale din România, deşi compania nu exploatează păduri, ci cumpără lemn de la furnizori care acţionează în conformitate cu legea din România.

Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil. Primii 16 paşi au fost făcuţi în această direcţie.

Reporter: Ajung la dumneavoastră camioane cu lemn tăiat ilegal?

Dan Bănacu: Grupul Schweighofer se află la mijlocul lanţului de aprovizionare cu lemn, compania cumpărând buşteni gata tăiaţi de la furnizori autorizaţi şi niciun buştean nu poate trece poarta fabricilor noastre fără documente care să ateste provenienţa sustenabilă a lemnului. La noi ajung camioane cu toate actele în regulă (1 dosar cu peste 100 de file pentru fiecare camion, care necesită cel puţin 30 de minute de verificări la recepţie), acte care atestă provenienţa legală şi sustenabilă a fiecărui buştean. Aceasta este garanţia pe care noi putem să o dăm. Toate transporturile de lemn care nu au întrunit condiţiile noastre au fost refuzate şi raportate autorităţilor. Am eliminat din lista de funizori 72 de companii, în ultimele luni.

Reporter: Autorităţile au confiscat de mai multe ori lemn de la Schweighofer. De ce?

Dan Bănacu: Astăzi, în principiu, dintr-un neajuns legislativ - legea nu tolerează nicio diferenţă de volum între lemnul măsurat în pădure, cu mijloace mecanice (un instrument sub forma unui compas mai mare) şi lemnul recepţionat la noi în fabrici, al cărui volum, măsurat prin mijloace electronice, este în mod sistematic diferit de volumul din pădure. Am trimis peste 700 de sesizări ca să înştiinţăm autorităţile despre aceste diferenţe. Am raportat zilnic volumul în plus care a intrat pe porţile fabricilor noastre. Am stocat acest volum suplimentar şi autorităţile au venit să confişte acest lemn.

Reporter: De unde cumpăraţi lemn?

Dan Bănacu: De la sute de furnizori autorizaţi din România, din alte state europene şi din afara Europei.

Reporter: Cum verificaţi că lemnul pe care îl achiziţionaţi este tăiat legal?

Dan Bănacu: Tot lemnul care intră în fabricile noastre are acte de provenienţă care sunt riguros verificate la fiecare livrare. Mecanismul propriu de control al companiei noastre în ceea ce priveşte provenienţa lemnului depăşeşte cu mult reglementările în vigoare impuse de statul român şi de normele europene. Experţii de la Indufor (un grup internaţional independent de consultanţă forestieră, cu sediul în Finlanda - companie acreditată pe lângă Comisia Europeană pentru implementarea normelor de punere în valoare a lemnului pe piaţa europeană - EUTR) au făcut un studiu în 2015 care atestă că aprovizionarea la Holzindustrie Schweighofer se face doar cu lemn exploatat legal. Cerinţele impuse furnizorilor de compania noastră sunt mai stricte decât cerinţele legale.

Verificarea provenienţei lemnului nu se face doar prin verificarea documentelor, ci şi a furnizorilor HS, care se desfăşoară în trei etape:

- Înaintea semnării contractelor (analiză de risc, analiză a unui set de documente care atestă provenienţa legală a lemnului exploatat de furnizori). Toţi furnizorii trebuie să fie în măsură să documenteze în mod corect întregul lanţ de aprovizionare de la pădure până la porţile fabricilor noastre.

- La semnarea contractului. Holzindustrie Schweighofer efectuează audituri aleatorii la furnizori.

- La fiecare livrare.

Reporter: Aţi fost acuzaţi că sunteţi de vină pentru lemnul tăiat ilegal. Cum răspundeţi acuzaţiilor?

Dan Bănacu: Foarte simplu: investiţiile noastre, care totalizează azi peste 800 de milioane de euro, au fost făcute în baza studiilor şi a cifrelor existente cu privire la masa lemnoasă pusă pe piaţă în România. Investiţiile noastre sunt proiectate pentru prelucarea eficientă şi pe termen lung. Grupul Holzindustrie Schweighofer prelucrează lemn, nu exploatează păduri. Noi suntem printre primii care susţin orice măsuri pentru gestionarea durabilă a pădurilor. De această materie primă trebuie să beneficieze şi generaţia noastră, dar şi generaţiile viitoare. Toată activitatea noastră de prelucrare se supune strict legislaţiei din România, normelor europene dar şi standardelor FSC şi PEFC.

Reporter: Cum apreciaţi legislaţia actuală şi ce efecte are ea în piaţă?

Dan Bănacu: Ne dorim legi care să apere mai eficient pădurile ca patrimoniu naţional, dar fără a deveni abuzive. Legislaţia, în forma sa actuală, lasă probleme nerezolvate. De asemenea, nu există prevederi care să trateze specificităţile industriei moderne de prelucrare a lemnului (sortarea şi măsurarea electronică, generarea energiei electrice din produse secundare din lemn - biomasă sau producţia de material combustibil din lemn). Posibilitatea de a interpreta legea, prevederile şi sancţiunile pot căpăta o conotaţie negativă asupra întregului sector prin prisma potenţialelor abuzuri. Există riscul ca o legislaţie neadaptată şi abuzivă să sugrume acest sector.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi?

Dan Bănacu: Aproape 3.000 de angajaţi. Pe orizonatală, însă, am creeat încă 15.000 de locuri de muncă. Totalizăm, împreună cu colaboratorii noştri, aproape 10% din forţa de muncă din industria lemnului.

Reporter: Cât lemn cumpăraţi de la noi şi cât din afară?

Dan Bănacu: 40% din lemnul prelucrat de Holzindustrie Schweighofer provine din România, iar 60% din import.

Reporter: Cât lemn vindeţi pe piaţa noastră şi cât exportaţi?

Dan Bănacu: Exact acelaşi procent: 40% din produsele noastre sunt destinate pieţei interne şi prelucrării superioare, iar 60% merg la export.

Reporter: Ce cotă de piaţă aveţi?

Dan Bănacu: Depinde la ce ne referim. Dacă vorbim despre panourile produse la Comăneşti, putem aprecia că avem o cotă de 30-35% din piaţa europeană.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi avut în 2016, comparativ cu 2015?

Dan Bănacu: În 2015, cifra de afaceri a fost de aproape 500 de milioane de euro. Pentru 2016, nu avem încă estimările.

Reporter: Câte alte companii de exploatare a lemnului activează la noi?

Dan Bănacu: Potrivit Asociaţiei Forestierilor din România, sunt 4221 de firme de exploatare, 6632 de firme de prelucrare şi 4200 de producători de mobilă.

Reporter: Ce efecte au toate evenimentele din ultima vreme asupra sectorului lemnului (preţuri, cerere, ofertă)?

Dan Bănacu: Sunt multe aspecte de discutat aici. Pe de-o parte avem legislaţia extrem de dură, cu potenţial înspre abuz. Pe de altă parte, sunt o serie de neclarităţi. Mai există şi necorelarea preţurilor de pornire la licitaţii cu realitatea economică. Toate aceste elemente duc la restrângerea activităţii unor companii. Să nu uităm că ne confruntăm cu o criză de materie primă pe piaţa din România. De aici rezultă o şi mai mare creştere a preţurilor, inclusiv pentru lemnul de foc. În ziua de azi, România este în situaţia de a avea unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, cu mult peste cel din Germania, Austria, Suedia sau Irlanda.

Reporter: Cum estimaţi că va evolua piaţa lemnului şi, respectiv, domeniul mobilei?

Dan Bănacu: În lipsa stabilităţii legislative şi a predictibilităţii economice, este greu să faci previziuni. Ce putem spune cu certitudine este că pieţele externe nu sunt influenţate de problemele din România. Tări precum Rusia, Finlanda, Suedia, Austria, Germania, Canada sau ţări din America de Sud vând cantităţi semnificative de lemn pe pieţele mondiale. Sunt mulţi alţi jucători care influenţează semnificativ activitatea în acest sector, la nivel internaţional.

Reporter: Mulţumesc!

Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Gărzile Forestiere supraveghează activitatea Holzindustrie Schweighofer

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) şi Gărzile Forestiere supraveghează activitatea Holzindustrie Schweighofer, ca să vadă dacă suspiciunile invocate de experţii Forest Stewardship Council (FSC) la adresa companiei austriece nu au consecinţe de natură legală, a anunţat, acum o lună, ministerul de resort, precizând: "Ministerul Apelor şi Pădurilor a luat act de decizia organizaţiei internaţionale Forest Stewardship Council de a retrage certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, având ca motivaţie principală «o posibilă încălcare a legislaţiei privind standardele de măsurare a materialului lemnos». Dat fiind faptul că vorbim despre cel mai mare procesator de material lemnos din România, retragerea certificării FSC presupune, din partea autorităţii publice centrale din domeniul silviculturii, o atenţie mai mare. În acest sens, în perioada următoare, MAP împreună cu Gărzile Forestiere vor supraveghea foarte atent activitatea companiei, astfel încât să ne asigurăm că suspiciunile invocate de experţii FSC nu au consecinţe de natură legală privind aplicarea legislaţiei silvice specifice".

FSC a anunţat, în data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activişti din trei ţări (Germania, Austria şi România) au înmânat o petiţie semnată de peste 250.000 de cetăţeni directorilor FSC. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

Planul de acţiune pe care Holzindustrie Schweighofer îl implementează, conform spuselor lui Dan Bănacu:

"- Susţinerea standardelor FSC

Holzindustrie Schweighofer susţine introducerea standardelor FSC în România prin plata unui bonus de 10 lei/mc (aproximativ 2 euro) pentru buştenii certificaţi FSC, ca să încurajeze proprietarii şi administratorii de păduri să îşi certifice pădurile şi să le administreze conform acestor principii. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 4,77 milioane lei (1,04 milioane euro) pentru acest bonus FSC.

- Transparenţă pentru lanţul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer implementează un sistem propriu de urmărire GPS în România (Timflow). Acest sistem depăşeşte semnificativ toate cerinţele legale în vigoare. Odată încărcat, fiecare camion care transportă buşteni către fabricile de cherestea ale companiei va fi echipat cu un dispozitiv GPS ce dovedeşte exact locul de încărcare a buştenilor şi traseul pe care acesta a ajuns la poarta fabricii. Sistemul va fi online, în primul semestru al anului 2017.

- O mai bună consultare cu părţile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătăţit şi a intensificat dialogul cu toate părţile interesate.

- Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanţă finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum şi lanţul de aprovizionare şi toate fabricile din România. Concluzia lor: sistemul de Due Diligence al Holzindustrie Schweighofer depăşeşte cu mult reglementările în vigoare şi este în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul EUTR.

- Controale stricte pentru zone cu risc Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, bazat pe hărţi geografice emise de către Asociaţia pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naţionale sau a pădurilor virgine, angajaţii noştri acţionează cu foarte multă grijă, prin inspectarea celor mai importante documente necesare pentru recoltarea legală a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic, avizul) cu o atenţie maximă.

- Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de Due Diligence necesită un număr adecvat de experţi bine instruiţi. Holzindustrie Schweighofer şi-a dublat echipa în ultima perioadă, ajungând la un efectiv de 16 experţi care lucrează cu normă întreagă.

- Excluderea furnizorilor care nu respectă politica de achiziţii impusă de Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziţii a companiei, aceştia sunt excluşi din lanţul de aprovizionare.

- Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naţionale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica "0 transporturi din parcurile naţionale", deşi legislaţia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naţionale şi în cazul tăierilor de igienă.

- Training de conformitate şi anti-corupţie

Pentru angajaţii români, în special pentru cei care lucrează în domeniul achiziţiilor, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate şi anticorupţie.

- Dialogul deschis cu ONG-urile

Holzindustrie Schweighofer este angajat într-un dialog deschis şi concret cu ONG-urile şi societatea civilă. Obiectivul comun este acela de a asigura prelucrarea sustenabilă a lemnului şi de a identifica orice potenţial pentru optimizare.

- Participarea la proiecte de împădurire şi reabilitare a zonelor degradate

- Participarea la viaţa socială prin ajutoare concrete şi susţinute către comunităţile locale în care ne desfăşurăm activitatea şi nu numai".

PREŞEDINTELE IOHANNIS A PROMULGAT MODIFICAREA LEGISLAŢIEI PERDELELOR FORESTIERE DE PROTECŢIE

Parlamentarii vor primi anual un raport privind perdelele forestiere de protecţie a terenurilor agricole

Reprezentanţii autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură vor elabora un raport anual privind activităţile de realizare a perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole, care va fi prezentat comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului. Aceasta este una dintre cele două prevederi ale legii promulgate, ieri, de preşedintele statului Klaus Iohannis. Noul act legislativ modifică Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie.

A doua prevedere modifică articolul 6, alineatul (1) din fosta lege, care va avea următorul conţinut: "Perdelele forestiere de protecţie a terenurilor agricole se înfiinţează în zonele afectate frecvent de fenomene de secetă, viscole, inundaţii şi alunecări de teren".

Textul legislativ până acum în vigoare prevedea, la articolul 6 (1): "Perdelele forestiere de protecţie a terenurilor agricole se înfiinţează în zonele din Câmpia Română, Câmpia Tisei, Lunca Dunării şi Podişul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de secetă. Amplasarea se face pe bază de documentaţii tehnice, de regulă în reţele rectangulare, în mod eşalonat, în ordinea urgenţelor, prioritate având terenurile situate în zonele cele mai aride".

E.O.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce-ar fi dupa ce ati padurile cu drujba sa si plantati acolo unde ati defrisat si acest lucru sa obligatoriu prin lege: ai defrisat ati plantat!

    1. Asta sa i-o spuneti lu mutu. Oficial e cel mai scump lemn iar neoficial majoritatea lemnului se vinde ieftin, fara acte.

      Cuvantul "defrisare" a devenit ....la moda....

      Exista in Lg 46/2008 obligatia impaduririi suprafetelor parcurse cu taieri, in max. 2 ani de la taierea definitiva.

      Daca nu esti informat....nu dezinforma si pe altii! 

      Aproape că sunteți oameni ai legii. :)) Cheliile alea de pe google maps spun multe despre domnia legii. :))

      Eu vorbeam despre un cadru legal, care exista.....asta era subiectul....

      Daca subiectul era google maps nu comentam. 

      Daca e lege atunci sa se aplice. Dar in Romania NU se aplica Legile; asta-i problema si se defriseaza prea mult. Ma bucur ca ati pierdut certificatul ala de la FSC.

      O fi ala de la Cotroceni? Ca e MUT in aceasta Problema si se barfitorii zic ca ar fi un pic Prieten cu Schweighofer Holzindustrie care DEFRISEAZA si NU PLANTEAZA !

    [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    SCHWEIGHOFER VERLOREN GEHEN!

    Asta ca sa pricepeti mai bine si sa incetati cu HOLOCAUSTUL Padurilor! Scham dich! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb