România se numără printre ultimele patru ţări din Europa Centrală şi de Est după accesul la finanţare, dintre cele 24 de state incluse în cel mai recent raport publicat de Banca Mondială pe această temă, cu un calificativ de aproximativ 1,2 dintr-un nivel maxim de 2,5, arată studiul. Accesul la surse de creditare este cel mai dificil în Polonia, urmată de Moldova, Bulgaria şi România, mai consideră specialiştii Băncii Mondiale. Dintre statele din regiune, accesul la finanţare este cel mai uşor în Lituania, Estonia şi Letonia, ţări care se apropie de calificativul 2.
Din punctul de vedere al calităţii informaţiilor despre creditare din piaţă, România se plasează pe locul 9 din 24, după Lituania, pe primul loc, urmată de Estonia, Ungaria, Kazahstan, Slovenia, Macedonia, Slovacia şi Bulgaria, pe locul 8. Clasamentul este stabilit prin acordarea unor calificative de la -1 la 5, cel mai ridicat fiind cel primit de Lituania, de 4,5, iar cel mai scăzut, în jurul valorii nule, fiind acordat unor state precum Moldova, Albania sau Ucraina. Calificativul primit de România este de aproximativ 0,5, potrivit studiului "Finance for All", care se bazează pe datele pentru anul 2006.
Raportul subliniază importanţa adoptării, de către statele emergente, a prevederilor Basel II, "prin care este probabil să observăm o dezvoltare considerabilă a sistemului informaţiilor despre finanţare".
"Cu cât analizele statistice referitoare gradul de risc al creditelor devin mai sofisticate, cu atât debitorii mici au beneficii mai importante, datorită accesului mai ieftin la împrumuturi bancare", consideră specialiştii Băncii Mondiale.
Studiul mai arată că intrarea unor mari jucători internaţionali pe pieţele financiar-bancare emergente nu aduce neapărat, pe termen scurt, un acces mai uşor la informaţiile despre finanţare.
Potrivit raportului, în timp, extinderea progresivă a informaţiilor despre creditare va tinde să diminueze aceste diferenţe, însă, în prezent, "mediul financiar-bancar în statele în tranziţie este mai opac decât în economiile avansate".