România, Marea Britanie, Polonia, Spania şi Franţa sunt primele pe lista ţărilor care trebuie să închidă centralele energetice cu cărbuni până în 2015, pentru a se încadra în normele de poluare stabilite de Uniunea Europeană, au arătat datele publicate vineri de Comisia Europeană, potrivit Reuters. Un total de 17 din cele 27 de state membre UE au ales 205 centrale ce vor fi închise, conform Reuters.
România a selectat cel mai mare număr de centrale ce vor fi închise, 41, însă cele mai multe sunt de dimensiuni mici şi au fost construite în perioada comunistă. Marea Britanie a selectat 13 centrale, Polonia - 37 şi Spania - 10.
Potrivit NewsIn, în ultimii ani, discuţiile privind acest tip de poluare au fost umbrite de negocierile privind diminuarea emisiilor de dioxid de carbon. Subiectul este din nou pe agendă în 2009 şi unele ţări ar putea să ceară o prelungire a termenului limită pentru închiderea acestora. Uniunea Europeană a adoptat în 2001 un pachet de legi cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de sulf şi oxizi de nitrogen. Emisiile provin de la fabricile ce ard combustibili fosili, compuşi ce dăunează sănătăţii oamenilor şi duc la acidificarea lacurilor şi solurilor.
Legislaţia a întâmpinat rezistenţă din partea unor state ale Uniunii, printre care şi Marea Britanie, ce susţine că ar putea înregistra un deficit în producţia de energie electrică prin reducerea capacităţii de producţie cu 25% în următorul deceniu, în contextul în care este nevoită să aplice normele legislative cu privire la calitatea aerului şi unele reactoare nucleare se apropie de sfârşitul perioadei de viaţă. Problema urmează să fie dezbătută la următoarea întrunire a a miniştrilor europeni ai mediului, ce urmează să aibă loc pe 2 martie la Bruxelles.
1. Sigur in Romania ,sunt numai prosti!
(mesaj trimis de Galatean în data de 16.02.2009, 19:35)
Zilele trecute la Galati se dadea ca sigura construirea celei mai mari termocentrale pe baza de carbune.Niste dobitoci!