România este ţara cea mai săracă energetic din UE

DUMITRU CHISĂLIŢĂ
Miscellanea / 1 noiembrie 2022

Sursă Foto: Eurostat

Sursă Foto: Eurostat

Într-o analiză a măsurilor anti Criză Energetică, arătam că aceste măsuri vor deschide un Drum lin spre colaps, Energie! Statisticile Eurostat prezintă situaţia dezastroasă.

România deşi a fost una dintre primele ţări din UE care a plafonat preţul la energie electrică, conform Eurostat este ţara care se găseşte în grupa ţărilor UE cu cele mai mari creşteri ale preţului la energie electrică pentru populaţie (a patra cea mai mare creştere a preţului la energie electrică pentru populaţie). Explicaţia este legată de modul în care s-a produs plafonarea preţului pe grupe de consum (mai ales că unii dintre consumatorii casnici de fapt nu au beneficiat de plafonarea preţului), dar mai ales că România a fost printre puţinele ţări care nu şi a redus fiscalitatea din energie.

Conform aceloraşi surse, România are al 10 lea cel mai mare preţ din UE, găsindu-se în grupa ţărilor cu cea mai scumpă energie electrică pentru populaţie.

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

Salariul minim brut în Romania a avut cea mai mare creştere în ultimii 10 ani din Europa, acesta a crescut cu 120%, dar în acelaşi timp au crescut şi taxele şi preţurile, diminuând efectul acestei creşteri.

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

Cu toate acestea România are al 3 lea cel mai mic salariu minim brut din UE, dar penultimul cel mai mic salariu minim net din Europa, după aplicarea taxelor.

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

Îngrijorător este faptul că deşi preţul a fost plafonat la energie electrică în semestrul I 2022, luând în considerare salariul minim brut al ţărilor din UE (conform datelor Eurostat pentru luna iulie 2022) şi raportându-l la preţul mediu al energiei electrice pentru populaţie din semestrul I 2022 (conform datelor Eurostat), România se găseşte pe ultimul loc în UE, având cea mai mare sărărciei energetică din Uniune.

Acest aspect se datorează proastei gestionări a Crizei Energetice din ultimele luni, în lipsa unor măsuri eficace de reducere a sărărciei energetice, dar mai ales a hotărârii de a păstra fiscalitatea mare în energie cu scopul de a profita de această criză şi a se aduce bani mai mulţi la bugetul României.

În acelaşi registru se încadrează şi evoluţia preţului energiei electrice la consumatorii non casnici din România, care deşi plafonat în semestrul I 2022, a plasat România în rândul celor mai mari creşteri ale preţului la energie electrică (a doua cea mai mare creştere a preţului din UE şi al patrulea cel mai mare preţ din UE).

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

Acest aspect este deosebit de îngrijorător în perspectiva semestrului II 2022, unde începând cu 1 septembrie 2022, o mare parte din consumatorii non casnici nu mai beneficiază de preţ plafonat sau beneficiază doar parţial de preţ plafonat, aspect care va scoate multe companii din zona de competivitate europeană, ceea ce va determina în lipsa unor acţiuni imediate: relocarea industriei din România către ţări unde energia este mai ieftină, reducerea activităţii unor industrii şi falimentul altora.

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

România este ţara cea mai săracă energetic din UE

Aceştia sunt indicatori după care ar trebui să se ghideze autorităţile în evaluarea eficienţei măsurilor de diminuare a crizei energetice, iar aceştia sunt devastatori.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O fi mare cresterea preturilor, dar sa luam in calcul faptul ca au crescut de la un nivel minuscul, comparativ cu celelalte tari din UE.

    Si in alte tari a fost inflatie in ultimii 10 ani, asa ca daca la noi a fost cea mai mare crestere a salariului, mancata partial de o inflatie destul de mare (pentru nivelurile de pana in 2021), in alte parti a fost o crestere mai mica a salariului, mancata partial de o inflatie un pic mai mica decat la noi. La taxe nu stiu cum a fost in alte tari cresterea, dar , oricum, in articol se spune ca suntem pe penultimul loc la salariul minim net si pe antepenultimul la brut, fara sa se spuna daca la fel era si acum 10 ani. 

    1. Avand o putere de cumparare mica nu ne permitem cresteri mari de preturi. Chiar daca aproape toate sunt mai scumpe in tarile dezvoltate, ei isi si permit mai multe din fiecare avand o putere de cumparare mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb