România - printre ultimele ţări la competitivitate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iunie 2010

România - printre ultimele ţări la competitivitate

Ţara noastră se află pe unul dintre ultimele locuri, mai precis pe poziţia 54 din 58 de state, în ceea ce priveşte competitivitatea, după Româ-nia aflându-se doar Argentina, Croaţia, Ucraina şi Venezuela, precizează un comunicat al institutului "Irecson". În faţa noastră, la foarte mică distanţă, se află Bulgaria şi Slovenia.

Poziţia ţării noastre în acest an este o rezultantă a variaţiilor poziţiei României pe fiecare dintre cei patru factori de competitivitate. Astfel, în 2010, am înregistrat o descreştere a performanţei economice, coborând pe locul 47, de pe 32 în 2009. Cu toate că la acest capitol am înregsitrat o scădere de 15 locuri, rămânem, totuşi, în faţa unor ţări precum Grecia (48), Rusia (49), Turcia (50), Estonia (52), Slovacia (54), Ucraina (55), Lituania (57). Referitor la eficienţa guvernamentală, am scăzut un loc faţă de 2009, ocupând poziţia 50.

În ceea ce priveşte infrastructura, am crescut 10 locuri în 2010 faţă de 2009, ajungând pe poziţia 43, iar la capitolul eficienţa afacerilor, am urcat 13 locuri, situându-ne pe poziţia 49, de pe 56 în 2009. Astfel, mediul de afaceri şi investiţiile în telecomunicaţii şi cercetare încep să se consolideze.

Printre altele, trainingul angajaţilor devine o prioritate pentru multe dintre companiile româneşti. În acelaşi timp, au fost remarcate preocuparea firmelor pentru atragerea de specialişti, precum şi atitudinea pozitivă a mediului de afaceri în ce priveşte globalizarea economiei.

Totuşi, pentru continuarea consolidării mediului de afaceri, avem nevoie de îmbunătăţirea unor aspecte care, deocamdată, pentru 2010 se constituie în puncte slabe în ce priveşte competitivitatea, şi anume nevoia ridicată de specialişti în domeniul finanţelor, necesitatea creşterii capacităţii de adaptabilitate a companiilor româneşti la schimbările pieţei, nevoia de creştere a transparenţei instituţiilor financiare din România, scăderea pieţei bursiere, precum şi identificarea de soluţii astfel încât datoriile întreprinderilor să nu restrângă capacitatea acestora de a fi competitive, sunt de părere reprezentanţii "Irecson".

Principalele puncte forte ale infrastructurii noastre care au contribuit la creşterea pe acest capitol au fost tarifele de bandă largă şi viteza internetului, investiţiile în telecomunicaţii şi productivitatea în materie de patente. Pentru consolidarea ritmului de creştere în domeniu este nevoie să privim asupra unor puncte slabe mai importante în ceea ce priveşte competitivitatea, printre care nevoia ridicată de specialişti în domeniul tehnologiei informaţiei, precum şi de ingineri calificaţi pe piaţa forţei de muncă şi nece-sitatea îmbu-nătăţirii infra-structurii de sănă-tate, care nu răspunde ne-voilor so-cietăţii.

Aspectele negative, la care Româ-nia este cotată cel mai slab în contextul competitivităţii mondiale, referitor la performanţa economică, sunt legate de investiţiile directe în afara ţării, investiţiile pe pieţele de capital din afara ţării, încasările din turism şi creşterea reală a PIB. Chiar dacă la capitolul eficienţa Guvernului stăm bine din punctul de vedere al datoriei publice totale şi colectarea taxelor pe venituri, slăbiciunile sistemului în 2010 din perspectiva competitivităţii sunt legate mai ales de lipsa de deschidere a contractelor publice pentru toţi ofertanţii, de piaţa neagră care nu permite dezvoltarea economiei şi de legis-laţia privind competiţia care nu poate stopa concurenţa neloială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb