România şi Georgia îşi propun să intensifice schimburile comerciale şi să sprijine investiţiile în ţara caucaziană

A.I.
Politică / 26 aprilie 2017

Sorin Grindeanu (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu (Sursa foto: captură Youtube)

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său georgian, Giorgi Kvirikashvili, cu care a discutat despre intensificarea schimburilor comerciale, susţinerea investiţiilor româneşti în Georgia şi intensificarea colaborării bilaterale în domeniile energiei şi transporturilor

"Am adoptat astăzi împreună cu premierul Kvirikashvili o declaraţie politică - este vorba despre un document care evidenţiază un spectru larg al cooperării dintre România şi Georgia, dar şi dorinţa de a dezvolta cooperarea noastră către un nivel strategic. Sunt convins că putem lucra în acest sens, cu eforturi concertate de ambele părţi", a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro, precizând că un obiectiv comun al celor două state este susţinerea investiţiilor şi creşterea volumului schimburilor comerciale - în acest domeniu existând un potenţial foarte mare, insuficient folosit în acest moment.

"Am convenit de altfel cu domnul prim-ministru să reluăm, cât mai rapid, activitatea Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, prin organizarea unei noi sesiuni, alături de un Forum de afaceri", a subliniat şeful Executivului român, adăugând că este important ca firmele româneşti să ia în considerare oportunităţile create pentru companiile europene în procesul implementării Acordului de Asociere pe care Georgia îl are cu Uniunea Europeană.

"Am discutat astăzi şi despre proiectele regionale de interes comun în domeniul transporturilor şi energiei, menite să pună în evidenţă importanţa coridorului Marea Neagră-Marea Caspică. Pot să vă spun că acest Guvern este interesat în cel mai înalt grad de utilizarea oportunităţilor economice pe care le oferă Marea Neagră ca punte de legătură între Europa şi Asia şi Caucazul de Sud", a precizat premierul român.

De asemenea, un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost legat de turism, Grindeanu afirmând că acesta este un domeniu de dezvoltare al relaţiilor celor două state, mai ales că de curând a fost ridicată obligativitatea vizelor pentru vizite de scurtă durată în spaţiul comunitar pentru cetăţenii georgieni.

De asemenea, "România va continua să susţină importanţa aprofundării cooperării practice dintre NATO şi parteneri, în special prin acordarea unui sprijin activ din partea Alianţei ţărilor aspirante, mai ales că acestea, şi aici este cazul Georgiei, contribuie semnificativ la securitatea euro-atlantică. De aceea, am susţinut o colaborare tot mai strânsă a Georgiei cu NATO", a mai spus Grindeanu.

La rândul său, premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, a afirmat că "Georgia şi România reprezintă un pod natural între Europa şi Asia", ce au ca scop comun utilizarea tuturor posibilităţilor de colaborare în domeniul transportului şi energiei. Kvirikashvili a menţionat nivelul foarte ridicat al colaborării româno-georgiene în domeniile Apărării, Justiţiei şi Internelor.

"Suntem recunoscători pentru rolul pe care l-a jucat România în procesul de eurointegrare a Georgiei, exemplul vizibil este succesul pe care l-a primit Georgia în urma susţinerii prietenilor şi partenerilor noştri (...) Noi continuăm reformele mari în cadrul acordului de asociere ca să implementăm cele mai bune norme şi standarde europene în ţara noastră (...) Apreciem foarte mult sprijinul necondiţionat şi ferm al României pentru integrarea euroatalntică a Georgiei", a declarat Giorgi Kvirikashvili, adăugând apoi că Georgia sprijină eforturile NATO de cosolidare a securităţii regionale în zona Mării Negre.

Kvirikashvili s-a întâlnit şi cu preşedintele Klaus Iohannis iar miercuri seara va participa, împreună cu Sorin Grindeanu, la o recepţie prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb