Comisia Europeană a hotărât astăzi să trimită din nou România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curţii din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligaţiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deşeuri, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul Comisiei.
Conform acestei hotărâri, România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009, să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. Curtea a constatat că România nu şi-a respectat această obligaţie cu privire la 68 de depozite de deşeuri. Aceasta este a doua sesizare a Curţii şi poate duce la aplicarea unor sancţiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformităţii.
Directiva privind depozitele de deşeuri stabileşte standarde şi oferă orientări pentru prevenirea sau reducerea, pe cât posibil, a efectelor negative ale depozitării deşeurilor asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. Pactul verde european şi Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării au stabilit pentru UE obiectivul ambiţios de a reduce la zero poluarea. Este important să se pună pe deplin în aplicare standardele consfinţite în legislaţia UE, astfel încât să se asigure în mod eficace protecţia sănătăţii umane şi a mediului natural.
La trei ani de la pronunţarea hotărârii, România a închis şi a reabilitat 24 de depozite de deşeuri. Aşadar, 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor. Pentru a se conforma hotărârii Curţii, România trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să se asigure că aceste depozite de deşeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate şi reabilitate din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate şi pentru mediu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2021, 19:55)
Ministrul Mediului constata haosul si spune ca sunt depozite abandonate iar proprietarii lor vor plati penalitatile stabilite de UE. Prin ce prevederi legale se pot recupera astfel de sume de la tot felul de firmulite gandite special sa capuseze bugetele locale iar apoi sa fie trecute in insolventa?
2. dar despre desele
(mesaj trimis de Nelamuritu' în data de 13.11.2021, 06:50)
incercari -multe reusite- de a aduce/trimite din preacurata europa zeci de tone de deseuri si a le depozita in preafrumoasa noastra tara? cum pleaca de acolo/cum intra aici? in afara faptului ca spagarii nostri sunt gata oricand sa accepte astfel de tranzactii, super autoritatile europene nu stiu nimic? sau le convine sa scape de gunoaie, trimitandu-le cat mai spre est si cat mai spre sud?