România trimite aproximativ opt tone de materiale medicale în Liban, cu două aeronave care pleacă, sâmbătă, de la Baza 90 Otopeni. Secretarul de stat Raed Arafat a apreciat că într-o astfel de situaţie ca cea prin care trece Libanul "nu s epoate să rămână cineva singur", iar trimiterea de ajutoare este "doar un mic gest pe lângă eea ce trebuie să facem"pentru ca această ţară să-şi revină de pe urma tragediei. La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis din nou condileanţe poporului libanez, potrivit News.ro
Aproximativ opt tone de materiale medicale sunt trimise în Liban, sâmbătă, cu două aeronave care pleacă de la Baza 90 Otopeni.
În cadrul ceremoniei oeganizate cu ocazia plecării ajutoarelor, la care a participat şi ambasadorul Libanului în România, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că sunt materiale sanitare şi medicamente care au fost achiziţionate sau repartizate din rezervele statului şi care vor ajunge âla cei care au nevoie de ele.
"Într-o situaţie ca cea prin care a trecut Libanul nu se poate să rămână cineva singur. Este o situaţie care depăşeşte capacitatea majorităţii ţărilor din lume şi este normal să existe solidaritate. Lucrul pe care-l facem nu este decât un foarte mic gest pe lângă ceea ce trebuie să facem, incusiv în viitor, pentru a sprijini Libanul să-şi revină din acest dezastru", a declarat Arafat.
La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a transmis din nou condoleanţe poporului libanez şi un mesaj de susţinere.
"Gândurile noastre şi întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut afectaţi de această tragedie. Permiteţi-mi să adresez, în numele Guvernului României, condoleanţe familiilor îndoliate şi urări de însănătoşire grabnică celor răniţi în urma acestor evenimente tragice, iar cetăţenilor libanezi care traăiesc în România, dar care au rude în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele. În contextul luptei împotriva pandemiei, am învăţat că cel mai important lucru este solidaritatea", a afirmat Aurescu.
Tara noastră s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă.
Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez.
Forţele Aeriene Române s-au implicat în acest demers şi au pus la dispoziţie două aeronave ( C-130 Hercules şi C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile trantamentelor destinate victimelor.
De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor insoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban.
Explozia din portul Beirut a omorât 150 de oameni, a rănit câteva mii şi a lăsat fără locuinţe zeci de mii de oameni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2020, 12:15)
Foarte bine.Poporul libanez merita tot binele din lume.Dintre toate popoarele arabe ei sunt cei mai deschisi la minte.Totusi,stau si ma intreb(intreb si eu,nu dau cu parul):oare Arabia Saudita nu are niciun amestec in toata treaba asta?Iar daca nu ei ca tara,vreun cetatean,vreo grupare?In ceea ce priveste democratia ei sunt la polul opus.Sunt spalati pe creier,iar cei care vor sa gandeasca liber sunt aruncati in inchisoare,torturati,biciuiti, decapitati in public,etc.Ma intrebam si eu ,asa...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2020, 13:10)
In primul rand, poporul libanez merită un nou lider de nădejde.
1.2. Asta mă întreb și eu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.08.2020, 16:49)
Asta mă întreb și eu, Mossadul nu are niciun amestec? Cam dubioasă depozitarea de materiale inflamabile in același loc cu azotatul de amoniu. Sa nu fie manevra politica de preluare a Libanului sub pulpana globaliștilor. Cam repede a sosit Macron la locul faptei, cu tot respectul pentru solidaritatea de care dat dovadă.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2020, 13:26)
Au instaurat americanii democrația în Orient. Vezi Irak, Afganistan, Tunisia, Liban. A rămas Iranul in picioare, dar Iranul e o buturuga cam mare și pentru americani. Daca nu-i distrug din interior cu răzmeriță regizată și alimentată e cam greu să-i facă cu armata. Pe unde a trecut primăvara arabă s-a ales praful și pulberea. E un joc pierdut și pentru americani. Cineva va profita. Posibil China și Rusia. Niciun cățel nu rămâne pe lumea asta fără stăpân.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2020, 14:55)
''Niciun catel nu ramane pe lumea asta fara stapan''!Dureros de adevarat.Suveranitatea?Vorbe goale!Aproape intotdeauna pestele mai mare l-a inghitit pe cel mai mic.Scapa doar ''curatatorii''.Uneori si ei sunt mancati daca nu sunt atenti.
2.2. Macron a spus clar (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 08.08.2020, 16:51)
Macron a spus clar, Libanul are nevoie de un tătuc, care sa se ocupe...