ROMEPS:  POR 2014-2020, oportunitate pentru asociaţiile de proprietari în procesul de reabilitare termică

Elena Deacu
Companii #Construcţii / 25 iunie 2015

În contextul adoptării recente a Programului Operaţional Regional 2014-2020, Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) invită asociaţiile de proprietari să se documenteze referitor la accesarea finanţărilor europene pentru programele de reabilitare termică.

În plus, ROMEPS recomandă beneficiarilor să acorde o atenţie deosebită calităţii materialelor folosite în acestei lucrări, pentru obţinerea unei eficienţe energetice reale.

"Asociaţiile de proprietari trebuie să fie informate pe tema programelor de finanţare pentru lucrările de reabilitare termică. De asemenea, recomandăm implicarea directă şi o atenţie deosebită la calitatea materialelor termoizolante folosite, aspect esenţial în atingerea eficienţei energetice dorite. Ca asociaţie, punem la dispoziţie tuturor celor interesaţi know-how-ul şi experienţa noastră. Mai mult, de luna viitoare vom demara o serie de acţiuni în întreaga ţară, în parteneriat cu Liga Habitat, prin care vom educa şi informa potenţialii beneficiari", a declarat Delia Filip, director executiv al ROMEPS.

Lucrările de reabilitare termică sunt incluse în Axa 3.1, de sprijinire a eficienţei energetice, a gestionarii inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor.

Limita minimă a valorii totale eligibile a proiectelor de reabilitare termică este de 300.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă este 5 milioane de euro.

În Programul Operaţional au fost adoptate o serie de elemente noi, îmbunătăţite şi variante noi de reducere a consumului energetic.

De exemplu, pentru eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale sunt acceptate proiecte pentru: îmbunătăţirea izolaţiei termice şi hidroizolarea anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu superior, planşeu peste subsol), şarpantelor şi învelitoarelor inclusiv măsuri de consolidare; reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic - încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic, etc. modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziţionarea şi instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile - panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldura şi/sau centrale termice pe biomasa, etc.; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent din spaţiile comune cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă; implementarea sistemelor de management al funcţionării consumurilor energetice: achiziţionarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea şi gestionarea energiei electrice; orice alte activităţi care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor şi a circuitelor electrice în părţile comune - scări, subsol, lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate, lucrări de reparaţii la faţade etc.); realizarea de strategii pentru eficienţă energetică (ex. Strategii de reducere a CO2) care au proiecte implementate prin POR 2014 - 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb