Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde de explorare gaze în perimetrul Trident

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 septembrie 2017

Romgaz analizează posibilitatea de a săpa noi sonde de explorare gaze în perimetrul Trident

Romgaz şi partenerii săi din blocul petrolifer Trident analizează posibilitatea săpării de noi sonde, după ce explorările derulate până în prezent au demonstrat că există potenţial pentru noi descoperiri de gaze în acel perimetru, a declarat, vineri, Vlad Pavlovschi director de dezvoltare afaceri din cadrul Romgaz, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

El a relatat, potrivit Agerpres, istoricul Romgaz în această asociere, după ce, în iulie 2010, Lukoil Overseas împreună cu compania Vanco International, devenită ulterior Panatlantic, au fost declarate câştigătoarele licenţei de explorare-dezvoltare şi exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi în perimetrele EX-29 Est Rapsodia şi EX-30 Trident.

La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de Farm-Out cu cele două companii, devenind co-titular de acord petrolier, cu o cotă de 10% din drepturile şi obligaţiile celor două perimetre. Ulterior, Romgaz a ieşit din acordul petrolier pentru perimetrul Est Rapsodia.

"În ceea ce priveşte perimetrul Trident, programul de lucrări minimal din faza I, trei ani, obligatorie, şi faza II, doi ani, opţională, a fost îndeplinit, iar în prezent se află în derulare perioada de extindere a fazei a doua de explorare. Această extindere a fost necesară în vederea executării unor lucrări suplimentare de reprocesare, analize complexe de carotă şi reinterpretarea şi integrarea datelor geologice şi geofizice disponibile până în prezent", a mai spus oficialul Romgaz.

În perimetrul Trident au fost săpate două sonde, din care sonda Lira 1X a relevat o descoperire de gaze naturale de circa 30 de miliarde de metri cubi, potrivit lui Pavlovschi.

"Evaluarea şi integrarea rezultatelor, precum şi calculul fezabilităţii economice, au confirmat că există un potenţial semnificativ dincolo de volumul de gaze din domeniul Lira. Astfel, membrii asocierii derulează planificarea posibilului foraj al unor noi sonde de explorare şi evaluare în vederea deschiderii mai multor prospecte, similare descoperirii Lira şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, ar putea oferi mai multe oportunităţi de explorare în blocul EX-30 Trident. De asemenea, se încearcă prin aceste lucrări asigurarea volumelor de resurse pentru etapele viitoare, care să securizeze opţiunile de dezvoltare şi producţie", a continuat directorul Romgaz.

El a mai spus că, în semestrul întâi din 2017, producţia totală de gaze a Romgaz a fost de 2,56 miliarde de metri cubi, în plus cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 3,7% mai mare faţă de buget. În trimestrul al doilea, producţia a fost mai mare cu 49% faţă de perioada similară din 2016

"Performanţa bună din acest an este datorată creşterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor şi o bună gestionare a stocurilor", a arătat Pavlovschi.

Aceasta după o diminuare cu 24% a producţiei în 2016, care a fost un an special, cu nişte condiţii vitrege în piaţă, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, cadrul fiscal nefavorabil producătorilor, temperaturi ridicate şi cantitatea relativ mare de gaze proprii stocate la sfârşitul iernii 2015/2016, a mai susţinut reprezentantul Romgaz.

Romgaz vrea să construiască un depozit nou de gaze în Moldova, cu fonduri europene

Romgaz urmăreşte construirea unui nou depozit de gaze în Moldova, în zona Fălticeni, precum şi extinderea actualului depozit de la Sărmăşel, investiţii pentru care a solicitat fonduri europene, a declarat, vineri, Vlad Pavlovschi.

"Noul depozit din Moldova ar urma să aibă un volum de lucru de 200 de milioane de metri cubi pe ciclu, o capacitate de injecţie de 1,4 milioane de metri cubi pe zi şi o capacitate de extracţie de 2 milioane de metri cubi pe zi. Investiţiile necesare sunt forajele de sonde noi, modernizarea sondelor vechi şi facilităţi de colectare, condiţionare, comprimare şi măsurare fiscală a gazelor şi realizarea unui stoc inactiv de gaze", a arătat Pavlovschi.

În ceea ce priveşte depozitul de la Sărmăşel, judeţul Mureş, proiectul prevede creşterea capacităţii de la 900 de milioane de metri cubi pe ciclu la 1,55 miliarde de metri cubi, majorarea capacităţii de injecţie de la 6 la 10 milioane de metri cubi pe zi şi creşterea capacităţii de extracţie de la 8 la 12 milioane de metri cubi pe zi.

"Cele două proiecte au fost propuse pentru a fi evaluate din punctul de vedere al eligibilităţii pe lista III a Proiectelor de interes Comun pentru Comisia Europeană, iar decizia se va lua până la finele acestui an", a precizat reprezentantul Romgaz.

"La capitolul beneficii specifice, noul depozit din Moldova va avea o influenţă directă asupra ţărilor vecine ale Comunităţii Energetice Europene, Republica Moldova şi Ucraina, cu impact transfrontalier asupra Bulgariei şi Ungariei, datorită degrevării capacităţilor de înmagazinare din sudul României, îmbunătăţind astfel flexibilitatea rămasă a infrastructurii de înmagazinare din România. Totodată, noul depozit contribuie la susţinerea infrastructurii care conectează ţara la o nouă sursă de gaze, cum sunt descoperirile din Marea Neagră, şi va contribui la siguranţa în aprovizionare a unei zone din nord-estul României cu deficit de aprovizionare", a continuat Pavlovschi.

El a mai spus că investiţiile necesare pentru cele două proiecte vor fi calculate în urma unor studii de fezabilitate care vor fi finanţate din bani europeni, dacă aceste proiecte vor fi aprobate de Comisia Europeană pe lista celor eligibile de interes comun.

Romgaz operează şase depozite pe teritoriul României, cu o capacitate totală de lucru de 2,92 miliarde de metri cubi, şi deţine un pachet de 41% din operatorul Depomureş (capacitate de 0,30 miliarde de metri cubi), în asociere cu Engie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb