Peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag din ţara noastră au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfăşurat vineri la Cracovia, în Polonia, informează un comunicat de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, trimis Redacţiei.
Din cele 24.679,4 hectare de păduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se află în proprietatea publică a statului şi sunt administrate de Romsilva, iar 338,1 se află în proprietate privată, precizează sursa citată
Cele şapte situri aflate în administrarea Romsilva sunt în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, cu o suprafaţă de 10.321,7 hectare, în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, cu 4.278,3 hectare, în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, 4.294,2 de hectare, în Parcul Naţional Cozia, cu 3.411,1 hectare, şi trei alte situri, Codrii seculari Slătioara, de 609,8 hectare, Groşii Ţibleşului, de 346,3 hectare, şi codrii Strâmbu-Băiuţi, cu 630 de hectare. În plus, a fost selectat şi Codrul secular Şinca, de 338,1 hectare, aflat în proprietatea Primăriei Şinca din judeţul Braşov.
Romsilva adaugă: "Iniţiativa includerii acestor situri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO aparţine Ministerului Apelor şi Pădurilor, acum trei ani fiind semnat un protocol de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea» şi organizaţiile de mediu WWF - Programul Dunăre - Carpaţi şi Greenpeace România. Partenerii în proiect au identificat iniţial 25 de situri, fiind selectate în final opt situri valoroase".
Anul trecut, în luna septembrie, o echipă de specialişti ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţie mandatată de UNESCO să certifice aceste situri, a evaluat în teren toate aceste păduri.
Directorul general al Romsilva, Dragoş Ciprian Pahonţu, a declarat: "Este o veste foarte bună, fiind o recunoaştere a faptului că România deţine păduri extrem de valoroase, bine administrate şi protejate. Este un efort comun, o colaborare foarte bună între specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor, specialiştii silvici şi organizaţiile de mediu, cărora le mulţumim pentru implicarea în acest proiect. Romsilva este angajată într-un amplu proces de identificare şi protejare a pădurilor valoroase de patrimoniu".
Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de pădure în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, procesul de identificare a altor păduri virgine fiind în derulare, menţionează sursa citată.