"Rosneft" cumpără TNK-BP

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2012

"Rosneft" va deveni cel mai mare producător mondial listat de petrol.

"Rosneft" va deveni cel mai mare producător mondial listat de petrol.

BP îşi vinde deţinerea la grupul mixt pe 17,1 miliarde dolari şi o cotă de 12,84% din "Rosneft", iar AAR renunţă la participaţia sa pentru 28 miliarde dolari

Gigantul petrolier rus "Rosneft", deţinut de stat, cumpără compania mixtă de profil ruso-britanică TNK-BP, în condiţiile în care ambii proprietari ai acesteia au decis să-şi înstrăineze participaţiile.

Compania britanică BP Plc a semnat cu "Rosneft" un acord pentru vânzarea participaţiei sale de 50% din TNK-BP în schimbul sumei de 17,1 miliarde dolari în numerar şi o cotă de 12,84% din grupul rus. Oficialii BP au anunţat, ieri: "Am stabilit termenii de bază pentru vânzarea cotei de 50% din TNK-BP către societatea majoră integrată de petrol şi gaze Rosneft".

BP a precizat că va utiliza o parte din banii obţinuţi din această vânzare, respectiv 4,8 miliarde dolari, pentru majorarea deţinerii sale la "Rosneft" la 19,75%. Creşterea participaţiei va fi făcută, potrivit BP, după ce compania britanică va obţine aprobarea acţionarilor şi a autorităţilor de reglementare pentru tranzacţia cu "Rosneft".

Tot ieri, "Rosneft" a informat că preia şi restul de 50% din TNK-BP de la consorţiul AAR, alcătuit din patru miliardari ruşi, în schimbul sumei de 28 miliarde dolari. Conform "Rosneft", afacerea cu AAR este "complet independentă de tranzacţia cu BP".

În urma acestei afaceri, "Rosneft" îşi va consolida poziţia de lider din industria petrolieră a Rusiei. Gigantul va controla, astfel, peste 50% din sectorul petrolier al ţării şi va deveni cel mai mare producător mondial de profil (listat).

TNK-BP este un jucător important pe piaţa ţiţeiului din Rusia, însă managementul acestui grup a fost afectat de neînţelegerile dintre BP şi partenerii din AAR.

Alianţa cu "Ros­neft" îi va permite companiei britanice BP să-şi continue operaţiunile în sectorul petrolier din Rusia. "Ros­neft" va beneficia în schimb de experienţa BP în operaţiunile de explorare în condiţii dificile şi riscante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb