Rusia ameninţă că se retrage de la Staţia Spaţială Internaţională

J.P.
Internaţional / 8 iunie 2021

Rusia ameninţă că se retrage de la Staţia Spaţială Internaţională

Şeful agenţiei spaţiale din Rusia a spus, luni, că Moscova se va retrage de la Staţia Spaţială Internaţională în 2025, dacă sancţiunile impuse după anexarea Crimeei nu vor fi ridicate, relatează Reuters, citat de Digi24. Rusia susţine că sancţiunile afectează lansările sale de sateliţi.

Dmitri Rogozin, şeful Rocosmos, s-a adresat parlamentarilor ruşi înainte de summitul de la Geneva în cadrul căruia se vor întâlni Joe Biden şi Vladimir Putin.

"Avem mai multe rachete decât avem nevoie dar nu avem cu ce să le lansăm. Avem nave spaţiale care sunt aproape asamblate dar cărora le lipseşte un tip specific de microcip", a spus oficialul rus, recunoscând în premieră că Rusia este afectată serios de sancţiunile impuse de Occident.

Statele Unite şi alte ţări occidentale au impus sancţiuni economice dure împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Şi mai recent, SUA a sancţionat din nou Moscova ca urmare a încercării de influenţare a alegerilor, atacurilor cibernetice şi otrăvirii disidentului Alexei Navalnîi.

Rogozin, care este el însuşi sancţionat de SUA şi UE, a spus că Rusia s-ar putea retrage dela ISS în 2025, dacă SUA nu renunţă la sancţiuni.

"Totul se află, de acum, în mâinile partenerilor noştri americani", a spus el.

Anterior, Rusia a susţinut că nu va cere ridicarea sancţiunilor: "Este clar că nu vom renunţa la Crimeea", a spus adjunctul ministrului rus de externe Aleksandr Pankin, subliniind că scopul sancţiunilor "nelegitime" este acela de a slăbi unitatea poporului rus şi de a crea o "atmosferă toxică".

Administratorul NASA: Retragerea Rusiei de la ISS ar putea însemna o nouă cursă spaţială

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect multinaţional lansat în 1998 şi este formată din două segmente - unul rusesc şi unul american, la cel din urmă participând şi alte agenţii spaţiale ale lumii.

Pe lângă Rusia şi SUA, la ISS mai participă şi Canada, Japonia şi 11 state-membre ale Agenţiei Spaţiale Europene: Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit.

Şeful NASA, Bill Nelson, nu vede cu ochi buni o posibilă retragere a Rusiei de la ISS şi spune că acest lucru ar putea duce la o nouă cursă spaţială între SUA, pe de-o parte, şi Rusia şi China pe de cealaltă.

"Dacă Rusia începe să depindă de China, atunci ne aşteptăm să avem o nouă cursă pentru Lună cu China şi Rusia împotriva SUA. În ultimele zeci de ani, am cooperat cu ruşii în spaţiu şi aş vrea ca această cooperare să continue", a spus Bill Nelson.

Pe de altă parte, administratorul NASA spune că lucrătorii ruşi de la ISS îşi doresc să menţină colaborarea cu americanii, în ciuda retoricii şi disputelor politice de la nivel înalt.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rogozin aruncă o ameninţare, Nelson vrea să continuie colaborarea, lucrătorii ruşi de la ISS doresc să -şi păstreze poziţiile câştigate şi-n timpul ăsta Crimeea rămâne anexată ... Se va ceda şantajului? Vorbe multe şi nenumărate iar Crimeea rămâne rusească ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb