Autorităţile ruse au cerut Uniunii Europene (UE) înregistrarea vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V şi speră ca procesul de revizuire să înceapă în februarie, a anunţat miercuri Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), relatează EFE, citat de Agerpres.
FIDR a anunţat că experţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au avut o consultare ştiinţifică cu echipa care a dezvoltat vaccinul Sputnik V la care au participat peste 20 de experţi şi specialişti.
"Recomandările în baza dezbaterii vor fi trimise dezvoltatorilor vaccinului Sputnik V în următoarele 7 sau 10 zile", a informat FIDR.
Până în prezent, vaccinul Sputnik V a fost autorizat în Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay şi Turkmenistan.
FIDR a informat de asemenea că, vineri 22 ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va demara procedurile pentru prezentarea preliminară a solicitării de autorizare a vaccinului Sputnik V.
Rusia, unde campania masivă de vaccinare cu Sputnik V a început săptămâna aceasta, speră să vaccineze 70 de milioane de persoane până la jumătatea acestui an, potrivit ministrului rus al industriei şi comerţului, Denis Manturov.
Ministrul a reamintit că în februarie va începe producţia masivă a vaccinului EpiVacCorona, dezvoltat de centrul de cercetare din Siberia Vektor. "Acest lucru va spori capacităţile de vaccinare", a subliniat Denis Manturov.
La rândul său, ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murashko, a declarat că, pentru "a obţine o imunitate colectivă, este necesar să se vaccineze 60 % din populaţia adultă, altfel spus 68,6 milioane de persoane".
"Preconizăm să atingem această cifră în actualul semestru", a precizat el.
Potrivit datelor centrului operativ de combatere coronavirusului, Rusia a înregistrat în total 3.633.952 de cazuri de COVID-19, dintre care 21.152 în ultimele 24 de ore.
Aceste date situează Rusia pe locul patru mondial al contagierilor, după SUA, India şi Brazilia.