Rusia a criticat vineri Uniunea Europeană pentru că a acordat Bosniei statutul de candidat la aderare, susţinând că acest lucru face parte din ofensiva Occidentului de a-şi impune politicile în ţările din Balcanii de Vest, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Săptămâna trecută, liderii UE au convenit să acorde oficial Bosniei şi Herţegovina statutul de candidat, pentru a deveni membru al blocului comunitar care numără în prezent 27 de ţări.
"În contextul actualei situaţii din lume şi al liniei expansioniste a Occidentului, este evident că această decizie a fost determinată în primul rând de obiectivul cuceririi geopolitice totale a regiunii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat postat de ambasada Federaţiei Ruse în Bosnia.
Bosnia se va ralia Albaniei, Republicii Moldova, Republicii Macedonia de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Turciei şi Ucrainei, care au demarat deja un proces de lungă durată ce presupune negocieri complexe pentru ajustarea legilor locale la cele din UE.
Oficialii UE au declarat că decizia de a-i acorda Bosniei şi Herţegovina statutul de candidat la aderare a fost determinată mai mult de temerea că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-au putea răspândi şi în regiunea extrem de sensibilă a Balcanilor de Vest.
Occidentul este îngrijorat de influenţa Rusiei în Balcani, mai ales în Serbia şi Republica Srspka (Sârbă) din Bosnia, care se opun sancţiunilor împotriva Moscovei.
Maria Zaharova a declarat că UE a folosit negocierile de aderare pentru a forţa ţările din Balcani să adopte "automat" politica externă a blocului comunitar, precum şi deciziile de sancţiuni, se spune în comunicatul ambasadei ruse.
Rusia a pledat de asemenea pentru închiderea Biroului Înaltului reprezentant al Naţiunilor Unite în Bosnia-Herţegovina, încurajându-i pe separatiştii sârbi bosniaci să nu se supună deciziilor acestuia.
"Intenţionăm să lucrăm în continuare pentru a elibera Bosnia şi Herţegovina suverană şi independentă de acest învechit regim de protectorat extern", se mai spune în comunicatul rus.
Rusia atenţionase mai demult că va vedea în paşii pe care Bosnia i-ar putea lua în vederea aderării la NATO un "act ostil", însă Moscova nu criticase până acum ambiţiile UE ale acestei ţări.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 14:13)
Rusia sa-si vada de tundra. Toate aceste tari fac parte din Europa, si daca ele vor in Uniune, Rusia nu are nici un cuvant de spus.
Putin nici nu stii cat de mic incepi sa fii!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 18:10)
nu este vorba ca bosnia nu este parte din europa !
este vorba de respectarea drepturilor minoritatilor din Bosnia , kosovo ......
Cand europa vrea = pune conditia de respectare a minoritatilor
Cand europa este ipocrita = ignora nerespectarea drepturilor minoritatilor
aceasta masura dubla ( pentru unii muma pentru altii ciuma ) arata ca europa insasi se indeparteaza de democratie
uita-te la drepturile minoritatilor in romania = conditie impusa de europa
si uita-te la drepturile minoritatii romane din ucraina
asta ca sa intelegi ipocrizia democratiei pe stil european !
in cazul bosniei si kosove = este vorba de minoritatea sarba din acele state
si nu uita ca serbia este singura tara vecina cu care romania nu a avut razboi in ultima 1000 de ani = adica niciodata