După ce ultimele trei depozite de petrol din Rusia vor fi scoase la licitaţie, în 2012, această ţară nu va mai avea nicio rezervă majoră de ţiţei, conform Agenţiei Federale pentru Utilizarea Subsolului.
"Dacă vom finaliza în 2012 licitaţiile zăcămintelor Imilor (din regiunea autonomă Hanti-Mansiisk), Severo-Rogozhnikovskoye (Shpilman) şi Lodochnoye (teritoriul Krasnoyarsk din Siberia), vom trage, astfel, linie sub epoca rezervelor minerale bazate pe petrol, care a fost creată în perioada sovietică", a declarat directorul agenţiei menţionate, Igor Plesovskih.
Ţinând cont de nivelul actual al activităţilor de prospecţiune geologică, există puţine speranţe că vor fi descoperite noi depozite petroliere mari sau chiar mijlocii, conform afirmaţiilor lui Plesovskih.
Licitaţia pentru zăcământul Lodochnoye va avea loc în 11-12 decembrie, iar cea pentru Shpilman - în a doua jumătate a aceleiaşi luni, cu plăţi în avans de 4,3 miliarde ruble, respectiv 14 miliarde ruble. Data pentru licitaţia câmpului Imilor nu a fost încă stabilită, dar avansul este estimat la 23,5 - 24,5 miliarde ruble.
Zăcământul Imilor deţine aproximativ 193 de milioane de tone (1,42 miliarde barili) de ţiţei brut, Severo-Rogozhnikovskoye - 32,9 milioane de tone de petrol categoria C1, 57,4 milioane de tone ţiţei categoria C2 şi 7,2 milioane de tone de petrol categoria C3.
Rusia a fost cel mai mare producător de ţiţei în 2011. Pe parcursul anului trecut, producţia medie zilnică a Rusiei a fost de 9,8 milioane barili de petrol, faţă de 6 milioane barili în 1998.
Guvernul rus ar putea privatiza până la 6% din gigantul petrolier "Rosneft" în 2013, declară ministrul dezvoltării economice de la Moscova, Andrei Belousov. Săptămâna aceasta, "Rosneft" a decis să preia compania petrolieră mixtă ruso-britanică TNK-BP, devenind cel mai mare producător mondial listat de profil.