Rusia şi Turcia vor continua discuţiile privind exporturile de cereale din Ucraina

S.B.
Internaţional / 23 iunie 2022

Rusia şi Turcia vor continua discuţiile privind exporturile de cereale din Ucraina

Rusia şi Turcia au convenit să continue discuţiile privind un potenţial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuţiile de la Moscova, a transmis ministerul turc al Apărării, informează news.ro.

Într-o declaraţie, ministerul turc al Apărării a transmis că o navă turcească de marfă uscată, Azov Concord, a părăsit Mariupol în siguranţă, ca urmare a discuţiilor, şi a adăugat că a fost prima navă străină care a părăsit portul de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Mariupol, situat pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forţelor ruse şi separatiste în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând penurii alimentare la nivel mondial.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ambele părţi, precum şi la vecinul maritim Turcia, pentru a fi de acord cu un coridor.

În timp ce Moscova doreşte ridicarea anumitor sancţiuni occidentale pentru a ajuta la facilitarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte, Kievul caută garanţii de securitate pentru porturile sale pentru a accepta planul condus de ONU. De asemenea, Ucraina a declarat că nu se poate ajunge la niciun acord fără aprobarea sa.

Turcia, membră a NATO, a purtat discuţii directe cu Moscova şi ONU pe marginea planului, dar a declarat că sunt necesare mai multe pentru a ajunge la un acord.

Ministerul turc al Apărării a declarat că discuţiile dintre delegaţiile militare turce şi ruse de marţi pentru a discuta despre coridor, plecarea în siguranţă a navelor în porturile ucrainene şi întoarcerea avioanelor turceşti pe aeroportul Borispol din Ucraina au fost lungi, "pozitive şi constructive".

Ministerul a declarat că nava Azov Concord a părăsit portul Mariupol la câteva ore după întâlnire. Discuţiile au fost prezidate de generali desemnaţi să opereze o "linie telefonică directă" între Ankara, Moscova şi Kiev pentru a căuta o soluţie la criză, a adăugat ministerul.

"S-a aflat că a apărut o înţelegere pentru ca discuţiile să aibă loc între Turcia, Rusia, Ucraina şi Naţiunile Unite pentru a rezolva problema. În acest cadru, s-a aflat că este aşteptată o întâlnire în patru în Turcia, după întâlnirile cu partea ucraineană şi ONU", se arată în comunicat.

Marţi, surse din cadrul preşedinţiei turce au declarat că o reuniune între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU va avea loc la Istanbul în următoarele săptămâni.

Turcia s-a oferit să găzduiască la Istanbul un "mecanism de observare" care va fi format pentru a monitoriza implementarea planului coridorului maritim.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară şi dă vina pe sancţiunile occidentale pentru lipsuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb