Rusia intenţionează să îşi extindă prezenţa militară permanentă în afara graniţelor sale, prin plasarea de baze militare în anumite ţări străine, a declarat ieri ministrul apărării, Serghei Şoigu, potrivit RIA Novosti. Lista include Vietnam, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelles, Singapore şi alte câteva ţări. "Discuţiile sunt în curs de desfăşurare şi suntem aproape să semnăm documentele relevante", a declarat Şoigu reporterilor de la Moscova.
Negocierile acoperă nu numai baze militare, ci şi la simplificarea procedurilor pentru nave la intrarea în porturile din aceste ţări, precum şi deschiderea de staţii de realimentare pentru bombardiere strategice ruseşti de patrulare.
În prezent, Moscova are nevoie, potrivit agenţiei RIA Novosti, să-şi plaseze astfel de active militare în regiuni de importanţă strategică ca să le facă funcţionale în mod eficient cu scopul extinderii influenţei globale a Rusiei.
Moscova are în prezent doar o singură bază navală în afara fostei Uniuni Sovietice - în Tartus, Siria, dar soarta acesteia este incertă din cauza războiului civil în curs de desfăşurare în această ţară.
Rusia post-sovietică a închis o mare bază navală în Vietnam şi o bază radar în Cuba în 2002, din cauza constrângerilor financiare.
Cu toate acestea, Rusia a început revigorarea marinei şi aviaţiei strategice începând cu anii 2000, văzându-le ca un instrument pentru a proiecta imaginea rusă în străinătate şi de a proteja interesele sale naţionale din întreaga lume.
• Tensiuni în Crimeea
Tensiunile s-au intensificat, ieri, în Crimeea, în sudul Ucrainei, unde susţinătorii noii conduceri de la Kiev şi contestatarii proruşi ai acesteia s-au reunit în faţa Parlamentului regional din Simferopol. Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului din Crimeea, fiind împărţiţi în două grupuri - proruşi şi antiruşi. Între cele două grupuri au avut loc acte de violenţă la Simferopol, capitala Crimeei, dar acestea au rămas limitate, dată fiind prezenţa numeroasă a agenţilor forţelor de ordine.
Preşedintele Parlamentului regional din Crimeea, Volodimir Konstantinov, a negat că instituţia pe care o conduce intenţionează să ridice problema separării regiunii de Ucraina.
"Locuitori ai Crimeei! Compatrioţi! Crimeea este casa noastră comună! Pacea acasă este în mâinile noastre! Nu daţi curs provocărilor! În această situaţie, păstraţi-vă calmul şi fiţi prudenţi în acţiunile voastre", a declarat Konstantinov.
Manifestanţii proruşii au cerut organizarea unui referendum, pe tema statutului Crimeei, situată în sudul Ucrainei şi devastată de tensiuni separatiste care s-au intensificat de la destituirea, săptămâna trecută, a preşedintelui Viktor Ianukovici.
• Rusia îşi consolidează protecţia flotei sale din Crimeea
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat ieri verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei.
Ministrul Apărării Serghei Şoigu, a declarat: "În concordanţă cu un ordin dat de preşedintele Rusiei, astăzi, la ora 14.00 (13.00 ora României), au fost puse în alertă forţele Districtului Militar Vestic şi unităţile staţionate în cel de-al doilea comandament al Districtului Militar Central al armatei implicate în apărarea aerospaţială, trupele aeroportate şi avioanele de transport".
Districtul Vestic îşi are sediul la Sankt Petersburg şi se întinde din zona arctică de vest a Rusiei până la graniţa cu Ucraina şi Belarus. Districtul central îşi are sediul la Ekaterinburg şi se întinde din Siberia până la vest de Munţii Ural, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică.
Această mişcare intervine pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.
Îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici a generat îngrijorări în vest cu privire la o posibilă intervenţie militară a Rusiei în regiunile proruse din Ucraina, în special în Crimeea, unde staţionează Flota Rusă la Marea Neagră. Dar oficialii ruşi au declarat public că o astfel de mişcare este improbabilă.
Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, dar a fost ataşată Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască flota rusă la Marea Neagră în cartierele sale istorice din oraşul portuar Sevastopol.
• Vocea Rusiei: China cere Ucrainei trei miliarde de dolari
Guvernul chinez a depus o plângere la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Londra pentru recuperarea unei datorii de trei miliarde de dolari, potrivit Vocea Rusiei. Împrumutul a fost acordat corporaţiei de stat de alimentaţie şi cereale din Ucraina (GPZKU) pentru achiziţionarea de grâne care, ulterior, urmau să fie exportate în China. În ciuda acordului, China a primit cereale în valoare de numai 153 de milioane de dolari.
Potrivit documentelor vamale, GPZKU achiziţiona cereale pe teritoriul Ucrainei în baza unui contract semnat cu Beijingul, dar livrările ajungeau către alte companii.
1. acum am inteles :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 27.02.2014, 01:03)
inseamna ca domnul diector de la Gazprom i-a spus domnului director de la OMV la Soci ca vor primi vouchere la schi pentru soldatii osteniti de manevre si ii vor initia in tainele sariturilor la schi. Deoarece prieteni, prieteni, totusi distractia este pe bani s-a hotarat o tranzactie in natura si anume TRAMBULINA NORDICA pentru CONDUCTA SUDICA :-)
1.1. Domnu` Bestea ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 27.02.2014, 12:34)
Io zic sa te pregatesti de:
RE_IZBUCNIREA VULCANULUI REVOLUTIEI SOCIALISTE ............. dupa o mult prea lunga "adormire" !
1.2. Va rog sa nu ma intelegeti gresit ! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 27.02.2014, 12:46)
Eu mi-am dorit Uniunea Europeana:
1) sincer-onest;
2) nu ca pe o pacaleala !
1.3. e doar pentru finutzi:-) (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 27.02.2014, 23:09)
draga domnule Stoian,
brutele ca noi trebuie sa inteleaga ca atunci cand cineva spune despre Romania ca are probleme inseamna faptul ca daca scade profitul la filiala din tara noastra concernul are o problema sa-si pastreze cotatia bursiera la nivele inalte...
2. Grea e lupta pentru pace!
(mesaj trimis de Ciumexan Olivush în data de 27.02.2014, 13:09)
Dar Rusia nu se lasa! Tovarashe Ponta, trimiteti si dumneavoastra in spirit de solidaritate ceva USLashi antitero, jandarmi - ca sunt prea multi la Pungesti, sa ii apere pe bietii rusi din Crimeea, din Transnistria, toti oprimatii din zona, ceva nave nu aveti?
2.1. Aoleu, am uitat! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ciumexan Olivush în data de 27.02.2014, 13:13)
USL-ul mi se rupe! Ce ne facem, fratilor, ne casapeste dictatorul de Base!