Ruşii vor să cumpere partea austriecilor de la OMV Petrom

Emilia Olescu
Companii / 8 februarie 2010

Austriecii de la OMV negociază cu ruşii pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţin la "OMV Petrom" - peste 51% din capitalul social - ne-a spus inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse (CCIRR): "Se pare că austriecii de la OMV negociază cu ruşii să vândă partea din România. Românii îi împing pe austrieci să-şi vândă participaţia de la OMV şi singurii care au avut o ofertă consistentă au fost ruşii".

"OMV Aktiengesellschaft Wien AUT" a cumpărat, în vara lui 2004, mai mult de jumătate din acţiunile Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) "Petrom", contra unei sume de circa un miliard şi jumătate de euro. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la data de 30 iunie 2011 OMV deţinea 51,0105% din acţiunile companiei petroliere, Ministerul Economiei - 20,6389%, Fondul Proprietatea - 20,1100%, restul de 8,2406% din capital aparţinând altor acţionari. În această categorie se încadrează şi gigantul rus "Gazprom", potrivit domnului Macsim.

"SNP Petrom" Bucureşti a fost înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Romaniei şi a început să opereze din punct de vedere comercial la data de 1 noiembrie 1997.

Iniţial, pe lista pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni a companiei "Petrom" s-au înscris 15 corporaţii: Alon Inc. (SUA), PKN Orlen (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia), MOL (Ungaria), Occidental Oil and Gas Holding Corporation - Los Angeles (SUA), Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea (Româ-nia), Halliburton - Regal Petroleum - Tender SA, TNK - BP (Rusia), Conco Philips (Marea Britanie), Kanooz Al Watan Oil (Arabia Saudită), Gazprom (Rusia), ENI (Italia), Phoenix Oil Ltd (Cipru), OMV (Austria) şi Glencore (Elveţia).

"Gazprom", cu deţinere indirectă minoritară la "OMV Petrom", este una dintre cele câteva sute de companii ruseşti care au afaceri pe piaţa noastră, după cum ne-a spus domnul Macsim: "< Gazprom >, în mod direct, are doar < Gazprom Export > - staţia de legătură de la Isaccea cu magistrala care vine din Ucraina spre Balcani.

"În schimb, corporaţia ar dori să facă multe la noi. Acum lucrează în România printr-o reprezentanţă a unei sucursale din Serbia - < Gazprom Neft >, care se ocupă aproape exclusiv de gaz. Este un alt gigant în domeniu, care a ajuns aproape în competiţie cu < RussNeft > - cea mai mare companie rusească de stat. Au cumpărat nişte concesiuni canadiene privind forarea, extragerea petrolului, reabilitarea de sonde petroliere. De asemenea, < Gazprom > are interes major să construiască generatoare de energie electrică, pe gaze, să folosească la maxim intrarea pe la Isaccea, dinspre Ucraina. Are deţineri şi la < Rurgaz >, < Wintershal >-ul, care cumpără acum, este, parţial, tot al lor, are acţiuni şi la "Gaz De France Suez", la E.ON, au mai multe deţineri la noi, dar nu toate sunt vizibile. De fapt, < Gazprom > are mai multe firme fiice care sunt mai mult sau mai puţin vizibile".

Potrivit domniei sale, gigantul "Gazprom" intenţionează să inves-tească în construirea a 10-15 depozite în ţara noastră şi să preia câteva sute de benzinării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb