S-A ÎNTORS NOROCUL CONDUCERII BURSEI Cotaţia BVB a scăzut sub nivelul de dinaintea venirii lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iunie 2016

Cotaţia BVB a scăzut sub nivelul de dinaintea venirii lui Sobolewski

Ludwik Sobolewski se apropie de încheierea celui de-al treilea an al mandatului său de director general al Bursei de Valori Bucureşti cu o performanţă negativă - cotaţia acţiunilor BVB a ajuns sub nivelul din data avizării sale ca director general (21 august 2013), deşi creşterea valorii de piaţă a BVB reprezintă unul dintre criteriile sale de evaluare prevăzute în contract. Cotaţia BVB a încheiat ziua de vineri la 21,7 lei, în timp ce la venirea noului CEO era 24 de lei.

La începutul mandatului, Sobolewski a avut noroc cu listările statului Romgaz şi Electrica şi cu câteva tranzacţii semnificative făcute de Fondul Proprietatea, astfel că a reuşit să obţină un bonus pentru cele câteva luni muncite în 2013 şi pentru 2014.

Astfel, la începutul lui 2015, acţiunile BVB ajuseseră să depăşească din nou 40 de lei/unitate, după maximul istoric de 46 de lei, din 2011.

De atunci însă, cotaţia BVB a intrat pe un trend descendent, accentuat după adunarea generală de bilanţ din aprilie 2016, când acţionarii BVB au aprobat o strategie pentru 2016-2020. De la AGA BVB încoace, cotaţia acţiunilor bursei a picat cu 20%.

Potrivit strategiei, BVB plănuieşte o serie de proiecte, în următorii patru ani, dar nu stabileşte ţinte cantitative şi termene pentru fiecare obiectiv în parte.

Viziunea BVB este aceeaşi de acum patru ani: să devină unul dintre liderii Europei Centrale şi de Est şi liderul Europei de Sud-Est, iar obiectivele sunt prezentate chiar mai vag decât în prima strategie a lui Lucian Anghel, lansată în 2012, când a preluat funcţia de preşedinte BVB.

Evoluţia cotaţiei BVB vine pe fondul unui trend descendent al afacerilor companiei. Anul acesta, media zilnică a tranzacţiilor a scăzut la 7,4 milioane de euro, de la 7,8 milioane de euro, în 2015, şi 11,7 milioane de euro în 2014.

Anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat un profit net preliminar de 7 milioane de lei, în scădere cu 41% faţă de anul anterior.

Iar declinul a continuat. BVB a încheiat primele trei luni ale acestui an cu un profit net consolidat de 40.000 lei, în scădere cu 98% faţă de profitul de 1,95 milioane lei raportat la finele primului trimestru din 2015.

Pentru 2016, acţionarii Bursei au aprobat un buget care cuprinde un profit operaţional de 3,46 milioane de lei, în creştere cu numai 7% faţă de 2015. Rezultatul net pe acţiune ar urma să fie de 0,70 lei, în scădere cu 23%, raportat la anul trecut. În aceste condiţii, bugetul prevede o creştere de 15% a remuneraţiilor membrilor Consiliului de Administraţie şi Comisiilor Speciale.

Bianca Moldovan, BRK Financial Group: "Scăderea volumelor poate fi cauzată şi de «perioada de încercări/proiecte» ce caracterizează ultimii ani"

Bianca Moldovan, Equity Analyst BRK Financial Group, a comentat pentru ziarul "BURSA": "Ne aflăm la 6 ani de la listarea BVB pe propria piaţă reglementată, iar această perioadă a fost caracterizată, într-o oarecare măsură, de două cicluri importante: primul ciclu, iunie 2010 - iunie 2013, şi al doilea ciclu, iunie 2013 - prezent. Cele două cicluri sunt despărţite de minimul istoric înregistrat în mai 2013 (17 lei/acţiune).

Diferenţele majore dintre cele două perioade de câte trei ani sunt date de performanţele reale ale BVB: volumul total tranzacţionat în perioada 2013-2016 a scăzut cu circa 25% faţă de perioada 2010-2013, iar numărul emitenţilor nou listaţi a scăzut de la 12 la 2.

Scăderea volumelor poate fi cauzată, într-o oarecare măsură, şi de «perioada de încercări/proiecte» ce caracterizează ultimii ani (modificarea programului de tranzacţionare, desfiinţarea Rasdaq / înfiinţarea Aero, etc). Putem atribui scăderea volumelor tranzacţionate şi lipsei unor produse financiare şi instrumente absolut necesare pieţelor financiare în curs de dezvoltare (contracte futures, opţiuni, o gamă mai largă de obligaţiuni, short selling, etc.). În această a doua etapă a vieţii acţiunii BVB, cotaţia a urcat din minimul istoric până în peste 40 lei/acţiune (primul trimestru din 2015), după care a început un trend descendent ce încă persistă. Posibil ca în 2016, la fel ca şi în 2013, să ne confruntăm cu un «minim al perioadei de trei ani» din care cotaţia să revină, în final de ciclu. În acelaşi timp, declinul din 2015 se bazează pe realităţi precum scăderea veniturilor operaţionale ale BVB în 2015 cu circa 23% faţă de 2014, însă în această perioadă am observant şi o tendinţă a investitorilor de a se îndrepta puternic către pieţele internaţionale datorită lichidităţii acestor pieţe şi a gamei diversificate şi complete de produse".

Simion Tihon, Prime Transaction: "Cotaţia BVB, corelată destul de bine cu indicii bursieri"

În opinia lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction, cotaţia acţiunilor BVB s-a corelat destul de bine cu indicii bursieri în ultimii doi ani. Domnia sa a explicat: "Au existat şi două momente când titlurile BVB s-au detaşat.

Mă refer la perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015 când în numai o lună cotaţia a crescut cu peste 30% - creştere motivată de modificarea pragului de deţinere la 20% şi recent, ultimele două luni, când cotaţia a scăzut cu apoape 20%.

Între timp, acţiunile BVB au evoluat în linii mari cu piaţa, pe o lichiditate în general scăzută după ce efectul creşterii pragului s-a consumat.

Absenţa unor oferte publice, dinamica lichidităţii, alături de rezultatele financiare în scădere cred că sunt incluse în actuala cotaţie".

Statul pare să fie singura speranţă pentru listări noi pe piaţa reglementată a BVB, întrucât acţiunile de marketing iniţiate de BVB nu s-au văzut în rezultate, decât la capitolul cheltuieli. Listarea Hidroelectrica, după ieşirea din insolvenţă, este aşteptată ca o pâine caldă să mai spele ruşinea rezultatelor dezastruoase din acest început de an. Ca şi în cazul bancherilor, pentru succes sau noroc cu carul, se ia bonus, iar pentru pentru eşec nu este responsabil nimeni. Din contră, acţionarii BVB au mărit substanţial remuneraţiile echipei de conducere. Însă realitatea este că, pentru ei, în ultimii trei ani, valoarea participaţiei la BVB a scăzut, pe mâna lui Sobolewski şi a lui Lucian Anghel.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ma bucur ca ati facut paralela cu bancile, care la crestere chefuiesc la pierdere altii sunt de vina.

    Bvb scade bine, acum timid incep sa scada preturile la imobile, inseamna ca au fost supraevaluate. 

    Bursa poate si singura sa dea faliment, nu este nevoie sa-l accelereze Sobolewski.

    1. bravo,polakul a gasit la b.v.b o turma de [...] este o nulitate , multa gargara si bani in buzunar

      nea lucica ,,bursa daca o tine, asa nu mai ai ce conduce

      Pai, lui Anghel i-a rasarit BVB in drum, ce are el cu ea, poa'sa traiasca bine mersi dupa falimentul BVB, nu-i capat de tara.

      Tu ori esti imbecil ca Mine, ori esti bou ca atunci cand ma uit in oglinda... Uite aci realizari: septembrie 2013 Petrom intra in Blue Chip Index...BVB tacerea mieilor, Ajustarea la inflatie conform IAS 29 pentru firmele listate...vorbeste cu mutu....aducere FP pe Bursa londoneza si continuare raportare RAS, adio dar raman cu tine...Insolventa Astra Asigurari conform normelor romanesti de contabilitate , desi Astra era o Firma listata pe bursa si trebuia sa implementeze IFRS 4, astfel nefiind nevoita sa provizioneze calamitati...Da sefii nu cunoaste aceste amanunte. Ei e ca danezu din articolul de azi.:-)

    oarecum gresita chestia cu crescutul salariilor. Trebuie spus ca majoritatea actiunilor sunt detinute de SIF-uri si ei intre ei si-au crescut salariile nu actionarii mici, care au crezut in actiunea BVB si pana acum au luat mare teapa. Doar si cei de la SIF-uri au niste salarii babane pt performante discutabile.

    1. doamna Maria, nu salariile e de vina, ci imbecilitatea care lipseste cu desavarsire la conducerea BVB.Vine domnul Koniecny , zice o propogitie si cadem pe spate, da parca a vorbit Dalai Lama. Il intrebam cum a pacalit pe londonezi din mai 2015 pana in decembrie 2015 , inteleptii de investitori uitandu-de la cifre pe care nu le intelegeau, fiind in Ras si nu IFRS, dottore Mobius iese la pensie la 1 aprilie 2016 si FT de muta in Lucsemburj...

      Nu ziceam ca salariile ar fi de vina. pur si simplu era o reactie la ceea ce e scris in articol cum ca investitorii le-ar fi crescut salariile cand de fapt ei sunt intelesi intre ei. Pe de alta parte, pt o injumatatire a actiunii nu mi se pare normal sa fie marite.

    Socoteala că Sobolewski va fi locomotiva bursei s-a dovedit greșită !

    Dacă statul n-a scos noi listări polonezul a așteptat vremuri mai bune că salariul venea oricum. 

    A mai contribuit la prăduirea de la Harinvest și nici nu are față să aducă noi investitori ! 

    Nu-i poate convinge pe români că merită să vină cu banii la bursă! 

    S-au recuperat pierderile de la ultima criză ?

    Alții au recuperat dar polonezul nu ne cunoaște limba să-ncerce să explice cum e cu bursa ... 

    1. care socoteala? jepcareala prima cu banul investitorului persoana privata si jaf de peste tot. nimic nu ramine la bvb dupa furaciunea numita sufuri de 25 ani. sa zici ca ai de-a face cu BVB e ca si cum te-ai lauda ca esti gropar, sau gunoier prin cimitir

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb