"S-a tras frâna de mână în anumite segmente din construcţii"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 7 septembrie 2023

"S-a tras frâna de mână în anumite segmente din construcţii"

(Interviu cu Dragoş Vlagali, directorul general al Bauindustry DC)

English Version

Deşi nu se poate vorbi despre o criză în domeniul imobiliar, cel puţin nu una asemănătoare celei din 2008, totuşi sunt anumite segmente din construcţii unde s-a tras frâna de mână, este de părere Dragoş Vlagali, directorul general al Bauindustry DC, care-şi exprimă credinţa că abilitatea jucătorilor din acest sector îl va salva de la un colaps.

"Dacă Guvernul continuă în sensul modificării taxelor care vor impacta şi domeniul construcţiilor, atunci finalul de an nu va arăta tocmai bine. Mă aştept la crearea de panică în rândul jucătorilor din industrie şi implicit la creşteri de preţuri şi probabil la punerea pe hold a anumitor proiecte, fapt care nu va ajuta economia din România", ne-a transmis Dragoş Vlagali, în cadrul unui interviu. Compania pe care o conduce, Bauindustry DC, activează în piaţa distribuiţiei de materiale de construcţii.

(Interviu cu Dragoş Vlagali, directorul general al Bauindustry DC)

Reporter: INS a publicat situaţia autorizaţiilor de construire din prima jumătate a anului, numărul acestora scăzând cu aproape 25%. Cum se simte acest trend în piaţa materialelor de construcţii?

Dragoş Vlagali: Analizând, prin comparaţie, statistica oferită publicului de către INS şi realitatea din piaţa de construcţii, am observat o diminuare a cererii venite din partea dezvoltatorilor imobiliari încă de la începutul acestui an. Observând trendul finalului de an 2022, ne-am adaptat politica de vânzări şi ne-am dezvoltat divizia online prin lansarea, în luna februarie a acestui an, a magazinului www.platformadeconstructii.ro, accesând astfel consumatorul casnic, micii meseriaşi, proiectanţii, arhitecţii etc. De asemenea, am investit foarte mult şi în diversificarea clienţilor B2B pe care i-am atras din zona constructorilor şi arhitecţilor care au proiecte în retail, şcoli şi spitale, hoteluri, crame etc. Nu trebuie să uităm însă că proiectele rezidenţiale începute în anii trecuţi au continuat, totuşi, reprezentând pentru noi un segment încă important pe care ni-l dorim să revină în prim-plan cu forţa anilor trecuţi.

Reporter: Consideraţi că acesta este începutul unei crize în domeniu?

Dragoş Vlagali: Nu putem vorbi despre o criză în domeniul imobiliar, cel puţin nu una asemănătoare celei din 2008. S-a tras frâna de mână pe anumite segmente din domeniul construcţiilor, dar am credinţa că abilitatea jucătorilor din acest domeniu îl va salva de la un colaps. Este adevărat că şi taxele despre care vorbesc guvernanţii, creditele imobiliare atât de greu de accesat, fluctuaţiile pe zona preţurilor materialelor de construcţii şi, nu în ultimul rând, instabilitatea socială, datorată totuşi războiului de la graniţă, sunt factori care afectează domeniul în care compania noastră BAUINDUSTRY DC, activează. Noi suntem foarte atenţi cu cheltuielile, încercăm să ne păstrăm clienţii şi partenerii, ba mai mult, permanent investim în noi produse de tip private label care să ne ofere o versatilitate şi o poziţie sigură în piaţa în care activăm. Nu vreau să cred că toate celelalte zone în care încă se mai investeşte nu vor putea ţine pe linia de plutire acest domeniu al construcţiilor, care are o pondere importantă în economia României pe toate planurile ei.

Reporter: Cum au evoluat preţurile din sectorul materialelor de construcţii, în primele şapte luni ale acestui an?

Dragoş Vlagali: Anul a debutat cu majorări de preţuri pentru toate tipurile de materiale de construcţii. Acest fapt a determinat o contractare a pieţei şi o scădere a vânzărilor şi pe fondul unui domeniu rezidenţial deja slăbit. Văzând efectul măririlor de preţuri, producătorii de materiale de construcţie şi-au regândit politica şi au început să reducă din preţuri la anumite produse, să apeleze la campanii promoţionale, tocmai pentru a nu pierde clienţii. În ceea ce ne priveşte, am încercat să păstrăm cât mai scăzute preţurile, să negociem cu partenerii în aşa manieră încât să nu punem presiune atât de mare pe bugetul clienţilor noştri care, mai ales pe segmentul B2B, sunt deja clienţi fideli cu care lucrăm încă de la început şi pe care dorim să îi sprijinim, deoarece acest domeniu nu poate exista în absenţa unuia dintre jucători (proiectant/arhitect-investitor-constructor/meseriaş-distribuitor de materiale de construcţie).

Reporter: Dinspre ce segment vin cele mai multe solicitări (birouri, rezidenţial, industrial, comercial)?

Dragoş Vlagali: Dacă ar fi să facem un top al vânzărilor pe care BAUINDUSTRY DC le-a avut în 2023, în primele opt luni, acesta ar arăta în felul următor:

Locul 1- domeniul retail;

Locul 2 - domeniul rezidenţial (ansambluri rezidenţiale începute în anii trecuţi);

Locul 3 - domeniul construcţiilor aparţinând persoanelor fizice (prin intermediul magazinului nostru online www.platformadeconstructii.ro);

Locul 4 - domeniul reabilitărilor (şcoli, grădiniţe, spitale, drumuri etc);

Locul 5 - domeniul industrial.

Reporter: Cum au evoluat vânzările în această perioadă şi ce tendinţe sunt în piaţă, atât din partea cererii, cât şi în ceea ce priveşte oferta?

Dragoş Vlagali: Pentru BAUINDUSTRY DC, primele opt luni ale anului 2023 au adus creşteri ale vânzărilor cu 35% comparativ cu 2022. În ceea ce priveşte tendinţele, noi investim foarte mult în zona de inovaţii şi de aceea permanent ne îmbunătăţim oferta cu materiale noi, inovative create special să uşureze munca constructorilor din România. Astfel, am adus, încă de la începutul anului, din Germania, în regim de private label, o folie extensibilă/fixă BAUProtekt, care păstrează suprafeţele curate în timpul vopsirii venind astfel ca o alternativă la folia de plastic lipită cu bandă adezivă care lasă urme atunci când este desprinsă, creând astfel neplăceri atât constructorilor, cât şi beneficiarilor. Păstrând aceeaşi direcţie de business, ne mărim permanent gama de produse, studiem producătorii din Europa pentru a veni cu produse revoluţionare şi suntem deschişi la parteneriate, tocmai de aici vine avantajul nostru competitiv. Am observat de asemenea că, consumatorul român vrea şi alege produse care sunt mai uşor de folosit, chiar dacă plătesc uneori mai mult. Ba mai mult, constatăm că se dezvoltă interesant zona vânzărilor online pe segmentul cumpărătorului casnic (persoane fizice, meseriaşi).

Reporter: Care sunt perspectivele pieţei de profil?

Dragoş Vlagali: Dacă Guvernul continuă în sensul modificării taxelor care vor impacta şi domeniul construcţiilor, atunci finalul de an nu va arăta tocmai bine. Mă aştept la crearea de panică în rândul jucătorilor din industrie şi implicit la creşteri de preţuri şi probabil la punerea pe hold a anumitor proiecte, fapt care nu va ajuta economia din România. Am, însă, credinţa că orice s-ar întâmpla în sectorul taxelor, noi, antreprenorii vom reuşi să depăşim şi această provocare pentru a continua dezvoltarea începută în anii pre-pandemici. Într-o formulă corectă, în care aceste taxe nu vor intra în vigoare, mă aştept să nu înregistrăm creşteri de preţuri ale materialelor de construcţii până la finalul anului, iar cererea să crească.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. oricum este un dezastru in domeniul materialelor SI SUNT PRODUCATOR; cu greu reusim sa acoperim salarile si impozitele, luna de luna. Ar trebui sa umble la sifonari nu la taxe, ar scadea tva-ul cu minim 2%. a fost refacut anul trecut drumul lugoj-caransebes, 20km au fost buni dar l-au refacut, la un an au si aparut gropi si portiunea rea din trecut a reaparut. pe centura caransebesului iti rupi directia. aceasta este realitatea coruptiei.sper sa reusiti sa va mentineti!, daca nu bagajul si spre danemarca, germania etc.

    1. Adică vă distribuiți întregul profit către salarii și impozite?

      În sistemul capitalist Muncitorul întotdeauna trebuie să producă mai mult decât est plătit în caz contrar nu-și justifică existența în fața Burghezului.

      Burghezul gândește așa: Muncitorul ăsta îmi produce 2000 EUR pe lună și mă costă 1000 EUR din care jumătate sunt taxe pe muncă. Deci din truda Muncitorului 1000 se duce la Burghez, 500 la Stat, iar el rămâne cu restul de 500. În felul acesta Burghezul care nu muncește rămâne cu toba, iar Muncitorul rămâne cu praful de pe tobă drept răsplată pentru osteneala sa.  

      Nu există Burghez care să distribuie profitul muncitorilor. O asemenea noțiune este complet ridicolă.  

      Ridicoli sunteti voi cu prostiile voastre man.

      in primul rand crezi ca muncitorul ala dc "produce 2000 " de eur, si compania are 1000 euro cheltuieli de salarii, ramane cu 1000? pai esti pe campii. are multe alt cheltuieli materiale curent chirii ce stiu eu leasinguri depinde ce face. si taxe. iti spun eu cu cat ramane compania profit net mediu. cam 5% din cifra de afaceri, poate intr0un an f bun 10%. ma refer la medie. si compania de mai sus probabil anul ast va lua bani din rezerve ca nu va face p[rofit. atat cat mai arre rezerve.  

      si statul cel rau care va ia banii, nu cumva va da cv inapoi? pensie cumva, sanatatea gratuita, drumuri scoli gradinite gratis pt copii, politie , armata sa va pazeasca toate astea sunt din acele taxe pe salariu plus ce mai plateste firma angajatoare tva si imp pe profit, pe dividende, cladiri masini si altele. 

      si muncitotul care se multumeste numai cu salariul minim , mno ce sa-i fac.

      eu m-am angajat dupa facultate pe salariul minim, am promovat de 2 ori si am ajuns in cativa ani cu salariu nu spun aici dar bunicel, si sa ma ocup de o filiala locala plus am primit 20 % din actiuni si o mazda 6 aproape full options cadou de la firma intr-un an f bun cand am adus un mega client. si am pornit de la zero de fapt minus zero ca de la 14 ani n-am mai avut parinti, ne-au crescut bunicii din pensie pe mine si pe sora mea. deci nu exista scuze. exista numai miorlaituri tampite pe internet ca burghezii e rai si n-ai cum sa inaintezi in viata.  

      Exemplul dat la 1.2 este simplificat în mod intenționat pentru brevitate. Știi ce e aia? Poate că nu.

      Dacă vrei îl putem reface și pentru a ține cont de alte cheltuieli dar vom ajunge la aceeași concluzie. Partea pe care și-o ia Burghezul înntotdea este mai mare decât cea pe care o lasă Muncitorului pe care îl exploatează.  

      Restul observațiilor nu par a avea legătură cu comentariul 1.2, ci par mai degrabă niște chestiuni personale irelevante subiectului în discuție. Ele nu fac decât să ne exemplifice gândirea unui Muncitor lipsit de conștiința de clasă care justifică exploatarea semenilor săi și ține partea Burghezului într-o bizară etalare a sindromului Stockholm.  

      ma da parca traiti in alta epoca. du-te ma la egistrul comertului ca fiecare roman are dreptul de a-si face o firma. si stii ceva? mai nou, e gratis.

      sa vezi ce usor e sa fii si patron. si cand o sa ai cat de cat o minima idee mai vorbim.  

      exploateaza-i tu pe altii, sa vezi ce usor e sa le dai salarii.  

      macar un singur salariu sa te vad cum platesti cuiva. unul. ok? succes. 

      Ai dreptate. În sistemul capitalist trebuie să-i exploatezi pe alții pentru a acumula capital. Iar dacă nici nu ești conștient de acest lucru ajungi să crezi că prin munca și efortul tău ai reușit să strângi mica avere ce-ți ridică stima de sine și nu prin exploatarea semenilor. Te poți păcăli pe tine însuți în așa hal încât să crezi că atunci când "dai salarii" muncitorilor o faci din generozitate.

      Acest delir este des întâlnit în rândul Burghezilor Mărunți și mai rar în rândul Burghezilor Mari.  

      pai dumneata patron nu vrei sa fii ca-i exploatezi pe altii. muncitor nu vrei sa fii ca te exploateaza altii . inteleg ca vrei doar sa stai??

      ca n-are cum functiona societatea dc nu muncim.  

      ori muncesit pt tine , pe un pfa ceva, si n-ai nici angajati nici nu ai sefi. 

      dar solutii sunt.  

      sau dam jos sitemul ok, dar tot va trebui sa muncesti. si in alt sistem tot vei munci pe salariu. sa zicem in comunism, parintii nostri munceau pe salariu. in coreea de n se munceste pe salariu. 

      pe vremea cand nu erau invenrtati banii si oamenii traiau in pesteri tot se muncea ca altfel mureau de foame. unii vanau, altii ce stiu eu faceau haine etc. dar munca tot era. pana si animalele isi cauta mancarea zilnic, si unele vaneaza in grup unde e un lider. acela manaca primul. etc.  

      deci in orice fel de organizare iti imaginezi ca esti in stare sa ganedsti mai bine decat e acum, vei munci pe salariu. doar ca poate la alt stapan. 

      Dar stimată doamnă/domn munca este o virtute, nicidecum o meteahnă așa cum insinuați că aș afirma eu. Vă rog frumos să nu-mi atribuiți afirmații pe care nu le-am făcut.

      Eu nu am făcut decât să atrag atenția asupra nedreptății odioase din sistemul capitalist și a uriașei ipocrizii a Exploatatorilor ce se visează mari Altruiști. A acelei clase parazitare ce nu muncește (dar are capital) și trăiește un stil de viață extravagant prin exploatarea celor 99% care muncesc. Deci atenție la nuanțe și cine muncește. 

      Deveniți din ce în ce mai simpatic cu fiecare postare pe care o faceți. Păreți a vă crede persecutat de către cineva. Parcă la fiecare comentariu cerșiți simpatia cititorilor și a Proletariatului pe care îl sponsorizați cu milostivenie. Parcă vă și văd. Trist, în Mazda-ul dumneavoastră, plângând în bocete cu lacrimi de crocodil și ștergându-vă la ochi cu bancnote de euro de mila salariaților dumneavoastră. :) 

    pai nu ca unu prin “lacul verde” bate campii la ce pret vrea in rapor cu ce pib real ofera zona pe veniturile locale…

    s c c r e t 

    cand spuneam ca medlife are pret de bula..

    iaca cine trage batul scurt acu… 

    s c c r e t 

    1. O, da. nu-i vorba ca pana acum a fost in bula ca a fost o crestere agresiva. problema-i competitia care a inceput si ea sa fie agresiva si, na le musca din rata profitului

    pai sau umplut bugetarii si specialii de portofolii de locuinte , cine sa mai cumpere locuinte in blocuri neexpertizate si lucrate cu materiale de constructii de foarte slaba calitate.??

    1. cine sa mai cumpere tot bugetarii si tot specialii ca in mare parte astia mai au bani. vezi ca sunt 180 de taxe noi si zero taieri la cheltuieli. deci vin bani noi de cheltuiala la bugetari si speciali, de la noi

    Orasele au fost suficient mutilate de bandele de dezvoltatori. Preturile au pierdut contactul cu realitatea, e cazul sa se apese energic pe frana.

    s-au dublat preturile la materiale din 2021 pana azi. deci ne miram ca nu se mai cumpara?

    totul dublu: fier, lemn, ciment, beton, masina de nisip, parchet, gresie orice 

    Din păcate viata a devenit din ce în ce mai grea și mai complexa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb