Salariaţii companiei "Rafo" Oneşti şi ai altor societăţi din cadrul platformei Borzeşti ("Carom", "Rafinăria Dărmăneşti") ameninţă că în perioada următoare vor declanşa o serie de proteste cu scopul de a reaminti Guvernului situaţia disperată în care se găsesc. Aceştia consideră că Executivul are obligaţia să le soluţioneze problemele cît mai curînd, avînd în vedere că interesele majorităţii locuitorilor din municipiul Oneşti sînt lezate de incertitudinea privind situaţia companiilor din zonă.
Într-un comunicat remis cotidianului "Bursa", angajaţii "Rafo" prin intermediul organizaţiei de sindicat "Rafinorul" Oneşti, supun din nou atenţiei primului-ministru următoarele: verificarea rentabilităţii "Rafo" prin intermediul unui audit asupra rezultatelor obţinute de societate în perioada 2004-2006, discutarea situaţiei prezente şi viitoare a companiei cu reprezentanţii acţionarilor actuali "Calder A International" şi "Raglam Overseas Limited" şi ai sindicatului, şi nu în ultimul rînd, analiza ofertei companiei "Calder A International", înaintată Ministerului Finanţelor Publice anul trecut, pentru achitarea datoriilor înregistrate de "Rafo" pînă la nivelul anului 2004, respectiv 204 milioane de dolari, fără a lua în calcul majorările şi penalităţile.
Conducerea sindicatului subliniază şi faptul că "Rafo" a achitat către bugetul consolidat al statului în perioada ianuarie 2004-martie 2006 peste 700 milioane de dolari, sumă care nu ar fi fost încasată dacă firma intra în faliment anul trecut.
Situaţia rafinăriei este incertă, deoarece nici pînă în prezent nu a fost soluţionată problema dreptului de vot în cadrul AGA. Pachetul majoritar de 97,94% al "Rafo" Oneşti a fost preluat în luna iulie 2005, de compania "Calder A International" de la "Balkan Petroleum" (BKP), actualul proprietar făcînd parte din grupul de companii "Vienna Capital Partener". BKP a semnat un contract de vînzare-cumpărare cu "Calder", contract care nu a fost însă aprobat de AVAS. Ulterior, "Calder" a acţionat în instanţă BKP, care în Registrul Comerţului continuă să apară ca acţionar majoritar al rafinăriei. Conducerea sindicatului susţine că în prezent BKP are calitatea de acţionar majoritar doar ca imagine şi nume, dar funcţionarea societăţii este integral susţinută financiar de către reprezentanţii companiilor "Calder A International" şi "Raglam Overseas Limited".