Salariile bugetarilor rămân la nivelul din 2013

F.A.
Macroeconomie / 11 noiembrie 2013

Guvernul transferă autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru costuri urgente în perioada de iarnă

Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut, anul viitor, la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie a acestui an, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, transmit sursele de presă.

"Prin excepţie de la această regulă, personalul didactic din învăţământul universitar de stat şi preuniversitar de stat cu vechime în învăţământ de până la 6 ani beneficiază de o majorare salarială de 10%", se arată într-o notă de fundamentare publicată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.

Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei, precizează sursele citate. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Totodată, conform notei de fundamentare, ar putea creşte consumul prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare. "În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013", mai arată nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Prin această ordonanţă, Guvernul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii.

Astfel, în acest an, prin derogare de la Legea privind finanţele publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin hotărâre a Guvernului, vor fi fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Premierul Victor Ponta anunţa, săptămâna trecută, că discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu au fost uşoare, deoarece au fost abordate probleme extrem de dificile. Domnia sa a precizat, de asemenea, că salariul minim va creşte de la 800 la 850 de lei, la 1 ianuarie 2014, şi de la 850 la 900 lei, la 1 iulie, anul viitor. Ponta a mai precizat atunci că, în bugetul de anul viitor, este prevăzut un fond de creştere salarială, ţintită pe anumite categorii, urmând să continue negocierile pentru creşterea salariilor medicilor rezidenţi, a profesorilor debutanţi, precum şi a altor categorii de salariaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb