Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România susţin că adoptarea OUG 51/2019 implică nedecontarea transportului judeţean al elevilor şi va duce la creşterea abandonului şcolar. Organizaţiile solicită Avocatului Poporului să intervină în acest caz, fiind încălcat dreptul la educaţie al copiilor.
Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul judeţean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul judeţean, transmite News.ro
Sursa citată susţine că acest lucru va conduce la creşterea abandonului şcolar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic.
"Guvernul României a adoptat, în 25 iunie 2019, Ordonanţa de urgenţă nr. 51 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, act normativ prin care a fost eliminat transportul judeţean de persoane din sfera serviciilor publice, fiind reglementat astfel doar ca activitate comercială. Această decizie a fost luată fără consultarea elevilor şi în lipsa unei minime evaluări cu privire la consecinţele asupra participării şcolare a elevilor care, pentru a ajunge la şcoală, sunt nevoiţi să călătorească zilnic în judeţele lor de domiciliu ori intrajudeţean", se arată în comunicat, conform News.ro.
Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România menţionează că motivele invocate în preambulul ordonanţei, irelevante din perspectiva dreptului la educaţie al copiilor, sunt lipsa resurselor financiare la nivelul judeţelor, întârzieri de punere a legislaţiei naţionale în acord cu dreptul Uniunii Europene cauzate de neîncheierea din neglijenţă a contractelor de servicii publice de către consiliile judeţene cu operatorii de transport şi o nejustificată supoziţie a denaturării concurenţei în acest domeniu.
"Guvernul şi consiliile judeţene ignoră, însă, faptul că principiul constituţional al interesului superior al copilului primează în raport cu aceste argumente, respectarea intereselor copiilor fiind atât o normă juridică de ordine publică cu aplicabilitate directă, cât şi o obligaţie procedurală a autorităţilor de a evalua impactul reglementărilor asupra drepturilor copiilor înaintea luării unei decizii", se mai precizează în comunicat.
Organizaţia Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România consideră că OUG 51/2019 anulează dreptul la transport judeţean gratuit, redus ori decontat, reglementat de Legea 1/2011, mai scrie sursa citată.
Abrogarea obligaţiilor de serviciu prevăzute în trecut pentru transportatorii pe rute judeţene va face imposibilă acordarea în prezent a compensaţiilor de către consiliile judeţene.
"Aşadar, cu toate că normele juridice din Legea educaţiei naţionale care definesc facilităţile de transport ale elevilor rămân în vigoare, ele devin inaplicabile prin eliminarea obligaţiilor de emitere a abonamentelor gratuite, de reducere cu minim 50% ori de respectare a tarifelor maximale de către transportatorii judeţeni, ştiut fiind faptul că operatorii economici, lipsiţi de temeiul legal al viitoarelor compensaţii, vor ţine seama exclusiv de propriile interese economice", mai menţionează sursa citată.
Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România reamintesc Guvernului României că legislaţia europeană interzice oferirea compensaţiilor de către autorităţile publice în absenţa contractelor de servicii publice, în caz contrar plăţile către firmele de transport vor fi considerate ajutoare de stat, situaţie care poate duce la un nou dosar de infringement împotriva României din partea Comisiei Europene, conform News.ro.
"La nivelul unităţilor de învăţământ, domină şi în prezent incertitudinea cu privire la decontarea abonamentelor, unele unităţi de învăţământ procedând la decontarea transportului, altele refuzând invocând lipsa de resurse financiare. Modificările legislative din acest an închid definitiv subiectul decontării transportului judeţean, obligând elevul să suporte în viitor costurile abonamentelor, inclusiv diferenţa care rezultă din aplicarea tarifelor maximale prevăzute de Hotărârea 863/2016 pentru transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu", susţin Salvaţi Copiii şi Federaţia Elevilor din România.
Acestea au sesizat Avocatul Poporului în legătură cu situaţia creată.
"Pentru rezolvarea acestei probleme până la începerea anului şcolar, am pus la dispoziţia instituţiei Avocatul Poporului analiza noastră juridică cu privire la efectele OUG 51/2019 asupra dreptului elevilor la decontarea cheltuielilor de transport judeţean şi i-am solicitat să facă demersurile legale necesare pentru protecţia facilităţilor legale de transport acordate elevilor şi asigurarea echitabilă a accesului la educaţie pentru toţi copiii", se mai arată în comunicat, informează aceiaşi sursă.
Conform INS, la nivelul anului şcolar 2016 - 2017, rata abandonului şcolar la nivel naţional în învăţământul primar şi gimnazial era de 1,6% (aproximativ 30.000 elevi). La nivelul anului şcolar 2016-2017, învăţământul primar şi gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban şi 2,3% în rural.
1. Imbecializarea cetățeanului
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2019, 14:25)
Nu este nici o noutate faptul că se urmărește acest lucru ,cu cât imbecializarea este mai mare cu atât mai ușor să conduci turma ! Circ și pâine! A fost , este și va fi cea mai bună variantă de a liniști prostimea.