Şansă de renaştere pentru Hotel Concordia, casa Unirii din 1859

V.B.
Companii #Imobiliare / 25 ianuarie 2014

Şansă de renaştere pentru Hotel Concordia, casa Unirii din 1859

Hotelul Concordia, unde a fost semnată, în 1859, Unirea Principatelor Române, este în paragină, după ce, în 2002, primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, a retrocedat clădirea unor italieni, care nu au făcut nimic pentru restaurarea ei, transmit surse din presă.

Construit în 1852 în actualul centru vechi al Bucureştilor (strada Smârdan, numărul 39), hotelul a găzduit, pe 24 ianuarie 1859, numirea colonelului de cavalerie Alexandru Ioan Cuza în funcţia de domnitor al Ţării Româneşti, după ce, pe 5 ianuarie, fusese desemnat domn al Moldovei.

Hotelul Concordia a ars din temelii în 1884 şi 1901. Proprietarii au adus numeroase modificări construcţiei iniţiale, dar edificiul a fost complet devastat după instalarea regimului comunist. Naţionalizată şi dată în proprietatea ICRAL (Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă), clădirea a fost locuită de chiriaşi ai statului până pe 13 martie 2002, când a fost retrocedată unor cetăţeni italieni. Singurul lucru pe care l-au făcut proprietarii a fost să ascundă imobilul, pentru ca nu cumva faţada să se prăbuşească peste trecători.

Un an mai târziu, italienii au vândut edificiul către firma Ro Naturstein. Tot în 2003, o echipă de arhitecţi a reuşit să fotografieze ceea ce rămăsese din clădirea de secol al XIX-lea. În ultima vreme, hotelul a fost închiriat şi folosit ca terasă de vară, încercările de renovare lipsind cu desăvârşire. Până în 2010, o placă memorială amplasată la baza imobilului atesta rolul istoric pe care l-a jucat în formarea României moderne.

Totuşi, la începutul acestei săptămâni, noul proprietar a cerut ajutorul Primăriei pentru restaurarea edificiului. Chiar în noaptea micii Uniri (23-24 ianuarie), plăcile din lemn ce acoperă faţada au fost învelite de actualul deţinător cu o schiţă a proiectului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu se poate face nimic,cand o cladire ramane in paragina?O lege prin care sa fie amendati propritarii sau alte masuri.Cineva a facut dezvaluri(care trebuia sa fie stiute de parlamentari cand au facut legea retrocedarilor) ar fi posibil sa fie retrocedate proprietati care au fost despagubite de statul Roman.Se procedeaza ca de obicei,se tace si se doarme?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb