SAPE dă în judecată "Electrica", acuzând prejudicii de 800 milioane euro

Andrei Stan
Piaţa de Capital #Energie / 11 iunie 2017

SAPE dă în judecată "Electrica", acuzând prejudicii de 800 milioane euro

Grupul "Electrica", care deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate din ţara noastră, a primit o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), pretenţiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro şi reprezentând prejudicii cauzate "prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare", potrivit unui comunicat al companiei.

"În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foşti administratori şi directori ai societăţii, cu Ministerul Economiei şi cu Ministerul Energiei", se arată în comunicatul companiei, remis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Reprezentanţii "Electrica" adaugă: "Pretenţiile solicitate prin cererea de chemare în judecată sunt în valoare de aproximativ 800 milioane euro. Potrivit celor susţinute de SAPE, pretenţiile ar reprezenta aşa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile privatizate cu privire la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare".

"Electrica" menţionează că aceste pretenţii au făcut obiectul notificării transmise către companiei în anul 2015 de către SAPE, raportate în 9 septembrie 2015.

"Electrica va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale şi ale actionarilor săi şi va informa în mod constant piaţa cu privire la evoluţia acestui litigiu", precizează comunicatul.

SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a "Electrica", înainte de listarea la bursă.

Grupul "Electrica" a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit News.ro.

"Electrica" a obţinut venituri operaţionale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creştere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.

Grupul "Electrica" are 3,68 milioane de clienţi şi a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creştere cu 2,6% faţă de 2015.

În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acţionar majoritar, iar în Consiliul de Administraţie mai deţine doar trei din şapte locuri. Totuşi, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%.

"Electrica" are în prezent o valoare de piaţă de 4,85 miliarde lei (1,07 miliarde euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb