SĂPTĂMÂNA ACEASTA - MOBILE WORLD CONGRESS LA BARCELONA  Cele mai recente smartphone-uri şi tablete care vor apărea pe piaţă anul acesta

RADU GRECU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 februarie 2012

Cele mai recente smartphone-uri şi tablete care vor apărea pe piaţă anul acesta

Cu câteva ore înainte de începerea celui mai mare târg de telecomunicaţii din lume - Mobile World Congress din Barcelona - marii producători asiatici Huawei, LG şi HTC au prezentat primele smartphone-uri (telefoane mobile cu sisteme de operare şi funcţii avansate multimedia) cu patru nuclee de procesare (quad core), care au o putere de procesare de două ori mai mare decât actualele telefoane din piaţă.

HTC a lansat o nouă gamă de smartphone-uri

HTC a lansat o nouă gamă de smartphone-uri, pariind pe procesoare grafice rapide, camere digitale performante şi funcţii avansate pentru redarea de muzică în încercarea de a redeveni un jucător important pe o piaţă dominată tot mai autoritar de Samsung şi Apple. HTC, al cincilea mare producător de smartphone-uri după vânzările din 2011 la nivel mondial, a lansat la Barcelona trei modele în gama HTC One, încercând să-şi revină după declinul abrupt în concurenţa cu rivali mult mai puternici din punct de vedere financiar.

Compania taiwaneză părea că a pierdut lupta la sfârşitul anului trecut, când cota de piaţă a scăzut la 6,5%, iar rata de creştere a vânzărilor a fost de trei ori mai slabă decât cea a pieţei.

Analiştii consideră că noile telefoane reprezintă o opţiune pragmatică pentru o companie care nu are la dis-poziţie resursele financiare ale unor rivali ca Samsung şi Apple, transmite Reuters. "HTC pare că a învăţat din greşelile făcute în 2011. Compania vrea să se concentreze acum pe ce ştie să facă mai bine, pe strategia care a construit brandul: inovaţie prin proiectarea de smartphone-uri premium, în loc să dedice resurse pentru toate segmentele pieţei", a precizat Malik Saadi, analist la Informa Telecoms & Media, citat de Mediafax.

Inovaţia a fost principalul atu al HTC în creşterea fulminantă de la un producător obscur de telefoane mobile în regim de contractor la un brand cunoscut şi respectat în indus-tria smartphone-urilor. Acţiunile companiei au crescut de peste trei ori în perioada februarie 2010 - aprilie 2011, iar vânzările au urcat de patru ori în primele 18 luni de prezenţă pe piaţă sub brandul propriu. Cota de piaţă a HTC pe piaţa smartphone a scăzut la 6,5% în trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 8,5% în perioada corespunzătoare a lui 2010, în timp ce vânzările companiei au urcat cu 17,2%, la 10,2 milioane unităţi. Între timp, vânzările Apple au crescut cu 128%, la 37 milioane unităţi şi o cotă de piaţă de 23,5%, iar livrările Samsung au crescut cu 275%, la 36 milioane smartphone-uri şi o cotă de piaţă de 22,8%, potrivit datelor IDC. Per total, piaţa a avut o creştere de 54,7%, la 157,8 milioane de unităţi, un nou trimestru record pentru smartphone-uri.

Noua gamă HTC One cuprinde trei modele, One X, One S şi One V, care rulează cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google Android. Telefoanele au procesoare grafice performante şi carcase din policarbonat sau metal, prezentate ca fiind mai rezistente.

Conform HTC, camerele digitale cu care sunt echipate modelele pot reda imagini comparabile cu cele obţinute cu aparate tradiţionale, inclusiv cu focalizare automată rapidă şi fotografii de calitate în condiţii de luminozitate redusă.

Pe partea de redare de muzică, telefoanele integrează funcţii de radio online şi încorporează tehnologie audio de la Beats Electronics, compania cumpărată anul trecut de HTC.

HTC a anunţat că 144 de operatori de telefonie mobilă din întreaga lume vor prelua începând din aprilie cele trei modele.

Huawei a prezentat terminalul Ascend D, despre care susţine că este "cel mai rapid smartphone din lume"

Producătorul chinez Huawei a prezentat terminalul Ascend D, despre care susţine că este "cel mai rapid smartphone din lume" şi că "va costa cu 15-20% mai puţin decât smartphone-uri similare", în încercarea sa de a scăpa de imaginea de producător de terminale low-end şi de a se poziţiona pe piaţa produselor premium. Terminalul are la bază sis-temul de operare Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) şi dispune printre altele, potrivit Hotnews, de un ecran de 4,5 inch HD, o cameră foto de 8 megapixeli şi o memorie de 8 GB. Despre baterie, producătorul susţine că ar dura chiar şi 2 ore.

Huawei intenţionează să vândă 60 de milioane de smartphone-uri în 2012. Ascend D quad core, care suportă în prezent tehnologia 3G, ar urma să fie vândut în toate pieţele majore începând cu trimestrul următor şi o versiune care să suporte şi tehnologia mai avansată Long Term Evolution (LTE) va fi disponibilă în a doua jumătate a anului 2012.

LG Electronics a prezentat un telefon quad core - Optimus 4xHD

Producătorul sud-coreean LG Electronics a prezentat un telefon quad core - Optimus 4xHD, care are la bază tot cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android 4.0 a Google. Despre acest telefon, Daniel Hernandez, directorul de marketing al LG pentru Europa a declarat, citat de AFP, că "nu există un model mai puternic pe piaţă în acest moment" şi că, graţie procesorului mai puternic, culorile sunt afişate mult mai natural pe ecranul telefonului.

Nokia a prezentat un smartphone mai ieftin, cu Microsoft Windows

Nokia a prezentat ieri, la Mobile World Congres Barcelona, un smartphone cu sistem de operare Microsoft Windows Phone mai ieftin, Lumia 610, încadrat în categoria de preţ sub 200 de euro, în încercarea de a-şi revigora cota de piaţă aflată în scădere.

Nokia a renunţat anul trecut la propriile platforme software pentru smartphone în favoarea Windows Phone, pentru a-şi revigora gama de produse în confruntarea dificilă cu rivali ca Samsung şi Apple, însă strategia a avut un impact limitat, deoarece modelele lansate pe piaţă au preţuri relativ ridicate, încadrate în categoria premium.

Astfel, grupul finlandez a anunţat luni modelul Lumia 610, cu un preţ de referinţă de 189 de euro - exclusiv subvenţii sau taxe - care va apărea pe piaţă în trimestrul al doilea.

"610 aduce portofoliul Lumia al Nokia într-o categorie de preţ încurajatoare, atacând modelele rivale ieftine cu software Android", comentează analistul Ben Wood de la CCS Insight.

Investitorii au întâmpinat cu scepticism atât modelul, cât şi strategia de preţ, unii analişti considerând că grupul putea ţinti o categorie inferioară de preţ. Acţiunile Nokia s-au depreciat cu 5%, la 4,1 euro.

Nokia a anunţat totodată o versiune internaţională a celui mai scump model cu Microsoft Windows Phone, Lumia 900, precum şi modelul 808, echipat cu o cameră digitală foarte performantă, de 41 megapixeli. De asemenea, compania finlandeză a introdus şi trei modele de telefoane simple.

Orange ar putea lansa smartphone-ul cu procesor Intel şi în România, după Franţa şi Marea Britanie

Orange vrea să lanseze smartphone-ul Intel pe mai multe pieţe ale grupului, inclusiv cele emergente, însă doar după ce va avea succes în Franţa şi Marea Britanie, a declarat vicepreşedintele Yves Maitre, adăugând că modelul este cerut insistent de diviziile din ţări ca Spania, Polonia şi România.

Orange va fi primul operator care oferă un smartphone cu procesor Intel, modelul cu nume de cod Santa Clara urmând să fie lansat în vară în Europa, pe pieţele din Franţa şi Marea Britanie. Telefonul, prezentat la Mobile World Congress Barcelona, va fi comercializat sub brandul propriu Orange, dar este similar cu modelul de referinţă al Intel.

"Unele ţări europene cer smarphone-ul", a spus Maitre pentru cotidianul Wall Street Journal, adăugând că unii colegi din ţări precum Spania, Polonia şi România "mă sună în fiecare zi spunând «te rugăm, vrem telefonul Intel»".

Modelul are procesor Atom Z2460 tactat la 1,6 GHz bazat pe arhitectura Medfield, display de 4 inci cu rezoluţie 1024x600, cameră digitală de 8 megapixeli capabilă de înregistrare video HD 1080p şi burst de 10 cadre pe secundă şi sistem de operare Android Gingerbread.

Orange nu dezvăluie numele şi preţul telefonului, însă afirmă că acesta va stabilit la un nivel "acceptabil", scrie Wall Street Journal. Potrivit unui comunicat al grupului francez, modelul va beneficia de o strategie "agresivă" de preţ.

"Cu Intel avem poziţionarea de preţ care ne va permite să ţintim peste 60% din baza de clienţi. Se află la nivelul de mijloc în privinţa preţului, dar este un telefon de nivel ridicat în privinţa funcţiilor, calităţii şi vitezei", a spus Maitre.

Chiar dacă telefonul vizează clienţii pe bază de abonament, va putea fi cumpărat şi de utilizatorii de servicii preplătite, a adăugat el. Orange va continua să lucreze cu Intel în viitor, pentru a introduce mai multă concurenţă pe piaţa smartphone-urilor, a mai spus Maitre.

Samsung vrea să-şi dubleze în acest an vânzările de smartphone-uri

Samsung vrea să-şi crească în acest an de aproape două ori vânzările de smartphone-uri, a declarat ieri şeful diviziei de comunicaţii mobile a gigantului sud-coreean, JK Shin.

Ţintele prezentate de Shin înainte de debutul Mobile World Congress Barelona au fost confirmate ulterior de un purtător de cuvânt al Samsung. Samsung a fost anul trecut cel mai mare producător de smartphone-uri după vânzări, cu 97,4 milioane de unităţi livrate, de patru ori mai multe ca în 2010, potrivit datelor Strategy Analytics. Grupul sud-coreean a depăşit astfel Apple, care a ocupat poziţia a doua la nivel mondial, cu 93 de milioane de unităţi. Shin a adăugat că Samsung vrea să vândă în acest an 380 milioane de telefoane mobile, în urcare cu 16% faţă de 2011, când compania a ocupat locul al doilea la nivel mondial după Nokia. Samsung a vândut anul trecut 327,4 milioane de telefoane mobile, faţă de 280,2 milioane în 2010, potrivit Strategy Analytics.

Ford a prezentat primele fotografii cu interiorul modelului B-Max de serie şi a anunţat că sistemul de conectivitate SYNC debutează în Europa pe acest model, produs exclusiv în România, la Craiova. Ford B-Max de serie este expus, în premieră mondială, la expoziţia Mobile World Congress.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. TLDR !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb