Şase diplomaţi chinezi părăsesc Regatul Unit după un incident la consulatul Chinei din Manchester

M.C.
Internaţional / 14 decembrie 2022

Şase diplomaţi chinezi părăsesc Regatul Unit după un incident la consulatul Chinei din Manchester

Şase diplomaţi chinezi pe care poliţia britanică intenţiona să-i chestioneze în legătură cu atacul violent împotriva unui manifestant la consulatul Chinei din Manchester au părăsit teritoriul Regatului Unit, a anunţat astăzi ministrul de externe britanic James Cleverly, transmite Reuters, conform Agerpres.

Incidentul a avut loc în luna octombrie, când demonstranţi pro-democraţie au protestat împotriva preşedintelui chinez Xi Jinping şi retrocedării către China a fostei posesiuni britanice Hong Kong. În înregistrări video distribuite viral pe internet, se poate vedea cum mai multe persoane ies din consulat pentru a distruge bannerele manifestanţilor. Urmează altercaţii violente, iar un manifestant căzut la sol în incinta diplomatică este lovit.

Cleverly a spus că retragerea oficialilor chinezi, printre care consulul general al Chinei la Manchester, survine după o solicitare a poliţiei de a-i chestiona cu privire la acest incident.

''Violenţele comise la consulatul Chinei de la Manchester sunt inacceptabile. Sunt dezamăgit că aceşti indivizi nu vor fi chestionaţi sau nu se vor confrunta cu justiţia. Totuşi, este corect ca cei responsabili pentru scenele scandaloase din Manchester nu mai sunt - sau în scurt timp vor înceta să mai fie - personal consular acreditat în Regatul Unit'', a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

El a explicat că poliţia solicitase ridicarea imunităţii diplomatice pentru cei şase oficiali chinezi şi că ambasada Chinei a fost informată în legătură cu această cerere, având la dispoziţie o săptămână pentru a acţiona, termen care a expirat miercuri. ''Ca răspuns la cererea noastră, guvernul chinez i-a retras acum pe aceşti oficiali din Regatul Unit, inclusiv pe însuşi consulul general'', a precizat James Cleverly.

Poliţia din Manchester a declarat într-un comunicat că va continua să investigheze evenimentele legate de protest.

Preşedinta comisiei de afaceri externe din parlamentul britanic, Alicia Kearns, a susţinut că guvernul ar trebui să le interzică celor şase oficiali chinezi revenirea vreodată în Regatul Unit.

Protestul a avut loc în prima zi congresului Partidului Comunist chinez, ce are loc o dată la cinci ani. În cadrul acestui congres, preşedintele chinez Xi Jinping a obţinut al treilea mandat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb