Steen Jakobsen, economistul-şef al Saxo Bank, crede că perspectiva unei creşteri a dobânzii din partea Rezervei Federale reprezintă cel mai important eveniment de pe piaţă din trimestrul al III-lea şi se aşteaptă ca Fed să aibă o abordare de genul "răul cel mai mic" sub forma "una şi gata", în ceea ce priveşte creşterea dobânzii în septembrie, conform unei analize a companiei, remisă azi redacţiei.
Steen Jakobsen a declarat: "Dacă este folosită această abordare, dolarul va slăbi pe măsură ce piaţa va considera că Fed a terminat deocamdată, iar acest lucru va fi susţinut de o creştere a costului marginal al capitalului care va opri acceleraţia născândă a creşterii aşteptată de majoritate în semestrul al doilea al 2015. Vom preconiza, atunci, ca materiile prime şi aurul/argintul să supraperformeze ca şi clase de asset-uri."
Jakobsen vede această abordare ca fiind mult mai posibilă decât scenariul aşteptat, în care Fed creşte dobânzile cu 2% sau mai mult până în 2018. Privind lucrurile dintr-o perspectivă mai profundă, economistul şef al Saxo Bank este surprinzător de optimist şi vede economia globală îndreptându-se spre mai bine. "Suntem în etapele finale ale acestui ciclu multidecadă cu minime permanente ale randamentului şi inflaţiei. La rate politice zero, şi chiar peste, în anumite cazuri, nimic nu funcţionează. Apa îngheaţă la zero grade, şi la fel şi economiile. Avertismentul spune: suntem pe cale să intrăm într-o schimbare majoră seculară a randamentelor. Calea va fi, cel mai probabil, prin dobânzi mai mari până la sfârşitul anului, iar acest cost de capital mai mare, combinat cu costuri de producţie în creştere ale economiilor - materii prime, energie şi capital - vor încetini creşterea în Europa şi SUA înapoi, din nou, către creştere zero."
"Există un moment pentru a porni la atac pe pieţe şi există un moment pentru întărirea apărării", spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. "Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacţionare în trimestrul al III-lea marchează această perioadă ca fiind una în care trebuie să ai grijă de tot ceea ce ai."
Kay Van-Petersen spune că pieţele intră într-o perioadă foarte dificilă în care prima creştere a dobânzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creştere din 2006 încoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescânde, pe măsură ce SUA creşte dobânzile în timp ce mare parte a restului lumii are o înclinaţie către relaxare.
Van-Petersen a adăugat şi că "peste toate, mai auzim şi placa «Grecia şi zona euro - să mai stau sau să ies?». S-ar putea ca acum, când Grexitul ne spune că putem să ne vedem din nou de treabă, semnalul dat către pieţe ar trebui să aducă nişte corecţii mult aşteptate, în special pe piaţa de acţiuni din Asia. Asta face ca tot trimestrul al III-lea să fie, oarecum, marcat de impredictibilitate."
Prin urmare, strategul Saxo manifestă "o atitudine rezervată pe trimestrul III din punctul de vedere al tranzacţionării, aşteptând aceste corecţii. Riscul-cheie este, desigur, reprezentat de faptul ca Rezerva Federală să nu mărească dobânda (foarte puţin probabil) şi o soluţie la problema Greciei (nu ne dăm încă seama dacă a venit sau nu...), ceea ce contractă profiturile pe tot globul. În aceste condiţii, aş cumpăra VIX sub 13.00, din perspectiva unei posibile volatilităţi a portofoliilor hedge. Expunerea pe EURUSD ar trebui să fie short, lesne de înţeles şi de observat de ce.
Alte trei tranzacţii care au sens în acest trimestru:
1. Expunere lungă pe ETF vs. short pe S&P;
2. Lung pe Russell 2,000;
3. Lung pe Softbank, Japonia", a adăugat Van-Petersen.