SAXO BANK: Investim sau nu în energie verde?

Peter Garnry, şef strategie acţiuni Saxo Bank
Miscellanea / 25 august 2021

Investim sau nu în energie verde?

Transformarea ecologică se întâmplă pretutindeni şi e un subiect important pe pieţe. Dar cum ar trebui, ca investitor, să te expui sectorului energiei verzi?

Cred că răspunsul scurt este să avem o diversificare. Ca orice industrie, este destul de dificil să alegi nu numai cea mai bună tehnologie, ci şi câştigătorul pe termen lung. Este realizabil, dar necesită multă muncă şi uneori trebuie să vă schimbaţi opinia în timp, pe măsură ce sentimentul se schimbă. Practic, aveţi două opţiuni pentru a obţine un portofoliu diversificat în sector: fie mergeţi cu un ETF, care acoperă energia regenerabilă, cum ar fi iShares Global Clean Energy. Cealaltă opţiune este să aveţi o sursă de inspiraţie, de exemplu coşul nostru de "transformare verde". Acesta din urmă necesită ceva mai multă muncă şi este demn de remarcat faptul că definiţia noastră despre transformarea verde este puţin mai largă decât energia pur verde.

Cum definim "acţiunile verzi"?

Definiţia cheie este să aflăm dacă o acţiune anume are un impact net pozitiv asupra mediului. Trăim într-o lume în care ne îndreptăm spre o emisie netă zero de carbon în jurul anului 2050/2060, în funcţie de ţara la care te uiţi. Pentru ca o acţiune să fie verde, trebuie să aibă un impact pozitiv asupra acestui obiectiv. În coşul nostru de transformare verde, avem şi companii care lucrează cu ceea ce aţi putea numi servicii de mediu. Acestea ar putea fi companii care ajută la curăţarea apei, reciclarea anumitor materiale, din care credem că beneficiază planeta - şi mai avem, desigur, companii care produc o energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi eoliană, solară etc.

De ce sectorul energiei verzi a evoluat mai prost decât combustibilii fosili în 2021?

În primul rând, dacă privim spre ultimii doi ani, atunci energia verde depăşeşte omologii săi fosili. Discrepanţa conform căreia, în 2021, pe de o parte, avem un puternic impuls al companiilor de a deveni ecologice şi, pe de altă parte, un sector de transformare ecologică care are o performanţă mai slabă decât acţiunile tradiţionale de energie ar trebui privită ca o perioadă de tranziţie pe termen scurt mai mult decât ca o tendinţă. Anul trecut a fost anul progresului major pentru sectorul energiei verzi, care s-a tradus în evaluări mai mari, în timp ce criza COVID-19 a avut un impact negativ sever asupra industriei petroliere. Aceasta a însemnat că, până în 2021, am avut o industrie a petrolului şi a gazului care era subevaluată şi o industrie ecologică care era supraevaluată. Adăugaţi la aceasta creşterea preţurilor mărfurilor în 2021, care au afectat producţia de infrastructură de energie verde, cum ar fi turbine eoliene şi panouri solare cu costuri mai mari de intrare, atunci aveţi reţeta pentru energia "neagră" care o depăşeşte pe cea verde, chiar dacă există un mare impuls pentru a deveni ecologic. Aceşti factori vor dispărea de-a lungul timpului şi, prin urmare, acest lucru nu ar trebui să fie văzut mai mult decât o lovitură tehnică pe termen scurt.

Ar trebui să acordăm prioritate acţiunilor de energie verde?

Aşa cum am menţionat, nu există nimic care să sugereze că a deveni mai ecologică devine mai puţin important pentru lumea din jurul nostru, aşa că sectorul energiei verzi va fi în continuare unul dintre cei mai mari factori financiari creştere în viitorul previzibil.

În general, care sunt avantajele şi dezavantajele investiţiilor în acţiuni de energie verde?

Avantajul istoric pentru sectorul energiei verzi este că fiecare mare salt din istoria umană recentă a fost declanşat de inovaţia care a ajuns la unele dintre cele mai mari industrii din lume. Credem că, în viitor, unele dintre cele mai mari companii din lume vor fi cele care vor rezolva provocările de mediu cu care se confruntă planeta noastră. La fel cum cele mai mari companii din prezent au fost jucători şi inovatori cheie în industria tehnologiei informaţiei, a tehnologiei mobile, a energiei şi a transporturilor. Ori de câte ori omenirea s-a confruntat cu o provocare, cineva a venit cu soluţii şi a făcut bani din aceasta.

Devine dificil să investiţi în sectorul energiei verzi atunci când fie doriţi să mergeţi foarte specific pe o tehnologie, fie aveţi un orizont de timp scurt. Există o mulţime de surse de energie diferite care ar putea câştiga cursa: eoliană, solară, hidro sau chiar nucleară sau de fuziune, dar este foarte greu să prevezi azi ce tehnologii vor fi câştigătoare. În acelaşi timp, am văzut bule de energie verde izbucnind, de exemplu în 2007/2008 şi acest lucru se va întâmpla din nou. Prin urmare, sectorul energiei verzi este într-adevăr o industrie în care diversificarea şi un orizont lung vor aduce beneficii investitorilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb