Sectorul mărfurilor a înregistrat a treia lună consecutivă de scăderi, în august, din cauza războiului comercial (dintre Statele Unite ale Americii şi restul lumii, în special China) şi a problemelor existente în ţările emergente, apreciază Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul Saxo Bank, într-o analiză a instituţiei daneze specializate în investiţii şi tranzacţionare online.
Oficialul Saxo Bank arată: "Pe de altă parte, preţul ţiţeiului a crescut, ca urmare a semnelor că producţia din Iran a început să scadă, ca răspuns la sancţiunile impuse de SUA. Aceste evoluţii, cu suişuri şi coborâşuri, pot fi legate, în mod direct, de deciziile luate în ultimele luni de administraţia SUA şi Rezerva Federală (Fed)".
Potrivit lui Ole Hansen, ca urmare a economiei americane puternice, a crescut posibilitatea ca Fed să înăsprească politicile fiscale, ceea ce a generat o anumită presiune pentru ţările emergente, care se luptă cu un nivel crescut al datoriei externe, în dolari.
Analistul Saxo a continuat: "Apoi, avem în derulare războiul comercial dintre China şi SUA, despre care preşedintele Donald Trump a afirmat că s-ar putea să escaladeze în luna septembrie, pentru că are în vedere impunerea de tarife adiţionale la bunuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari".
Prin urmare, piaţa este îngrijorată în privinţa creşterii economice globale şi, odată cu aceasta, de cererea de mărfuri cheie pentru anul 2019, menţionează Hansen, adăugând: "Aceasta este o sursă semnificativă de griji pentru China, ţară cu o poziţie dominantă când vine vorba de cererea de metale industriale. Ca răspuns la tarifele americane, Beijingul a permis monedei chinezeşti să scadă, adăugând presiuni suplimentare pe preţurile mărfurilor, în special la aur şi cupru".
Potrivit oficialului Saxo Bank, cu câteva excepţii, luna recent încheiată a fost benefică (cu preţuri în creştere) pentru sectorul energetic.
"Petrolul a recuperat după sell-off-ul (n.r. o scădere abruptă a preţurilor) de la mijlocul lunii august, care a fost provocat de tensiunile comerciale dintre China şi SUA. Ne menţinem opinia că preţul ţiţeiului (n.r. sortimentul Brent) va oscila în intervalul 70 - 80 dolari/baril. După atingerea unor poziţii record, de aproape 1,1 miliarde de barili în martie, fondurile de hedging au redus cu aproape 40% acest volum, ajungând la un minim al ultimelor 11 luni", precizează expertul Saxo.
Analizând graficul evoluţiei petrolului, se observă că piaţa rămâne bullish (pe un trend de creştere) deşi manifestă mai puţin elan faţă de începutul anului, spune Ole Hansen, adăugând: "Odată cu trecerea peste nivelul de 75 de dolari/baril, petrolul testează acum preţul de 78,5 de dolari/baril, sau poate chiar pragul 80 de dolari/baril".
În ceea ce priveşte aurul, care se tranzacţionează din nou peste 1.200 de dolari/uncie, Ole Hansen precizează că metalul preţios continuă să recupereze din scăderea suferită la mijlocul lunii august.
"Recuperarea nu a fost suficient de mare pentru a scăpa cotaţia metalului preţios de cea de-a cincea lună consecutivă de pierderi", subliniază analistul Saxo.
Potrivit lui Ole Hansen, această slăbire a preţului este atribuită, în mare parte, unui dolar mai puternic, dar şi a lipsei dorinţei investitorilor de diversificare a portofoliilor, deoarece acţiunile burselor din Statele Unite cresc continuu.
"Piaţa urmăreşte acum când şi dacă fondurile de hedging vor începe să îşi abandoneze poziţiile nete short (n.r. situaţia în care un investitor are deschise mai multe poziţii short - care mizează pe scăderea pieţei, decât long - care mizează pe creşterea pieţei, pentru un anumit activ) record avute pe contractele futures pe aur la COMEX. În cele şase săptămâni de dinaintea datei de 21 august, acumulaseră 79.000 de loturi, adică de 3,3 ori mai mult faţă de recordul din decembrie 2015. Totul pare să se lege de evoluţia dolarului", punctează Ole Hansen.
Potrivit analistului Saxo Bank, preţul aurului s-a stabilizat săptămâna trecută la peste 1.200 de dolari/uncie, după ce a eşuat în încercarea de a testa un nou prag de rezistenţă (nivel de preţ ce acţioneză ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei), la 1.217 de dolari/uncie.
"Trecerea preţului aurului peste acest nivel va permite metalului preţios să îşi fixeze o nouă ţintă, cel mai probabil la 1.235 de dolari/uncie, moment în care vom vedea şi o reducere mult mai agresivă a poziţiilor short deţinute de fondurile de hedging", precizează analistul.
Referindu-se la piaţa cerealelor, Ole Hansen menţionează că sezonul nefast privind recolta din afara SUA, care a dus la creşterea preţurilor în iulie, s-a terminat în august, odată cu o recoltă mare din interiorul SUA. Acest lucru, combinat cu tarifele impuse de China pentru soia provenind din SUA, a dus la scăderea preţurilor cu circa 7%, în decursul lunii august, conchide analistul Saxo Bank.