Scădere de 7% a profitului Transelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 18 mai 2015

Scădere de 7% a profitului Transelectrica

Veniturile au crescut datorită majorării tarifelor şi a exporturilor

Profitul net al Transelectrica din primul trimestru al acestui an a fost de 126 milioane de lei, cu 7% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Veniturile operaţionale totale ale societăţii au crescut la 779 milioane de lei, a menţionat, vineri, conducerea Transelectrica, într-o conferinţă de presă.

Toni Teau, directorul general al companiei, a explicat că, în cadrul activităţilor cu zero profit, societatea a consemnat o pierdere de 19 milioane de lei din serviciile tehnologice de sistem. Domnia sa susţine că impactul acesta provine din ajustarea tarifului reglementat la 1 iulie 2014, pentru compensarea a 80% din profitul înregistrat de Transelectrica în dreptul acestui tip de activităţi, în primul semestru al anului trecut. "Înregistrarea unui rezultat negativ în trimestrul I al acestui an faţă de rezultatul pozitiv din perioada similară a anului trecut pe servicvii tehnologice de sistem a fost factorul determinant al scăderii profitului net", a conchis Toni Teau.

Directorul general al companiei a mai spus că veniturile mai mari s-au datorat consumului intern de electricitate în creştere, majorării exporturilor, dar şi tarifelor mai mari pentru transport.

Creşterea volumelor transportate s-a reflectat şi în costurile mai mari cu consumul propriu tehnologic. Şi preţurile au fost uşor mai mari pentru energia necesară acoperirii pierderilor din reţea, conform datelor Transelectrica. "Structura de producţie rezultată din tranzacţiile derulate pe piaţa de energie a fost dezavantajoasă din punct de vedere al pierderilor tehnice în reţea, comparativ cu perioada similară a anului trecut. A crescut transportul de energie la distanţe mari faţă de surse", au precizat reprezentanţii companiei.

Consumul net intern de energie electrică a fost, în primul trimestru, de 14,4 TWh, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Producţia internă netă s-a cifrat la 16,1 TWh, sumă cu 5% mai mare faţă de primele trei luni din 2014. Exportul net a urcat cu 40% în perioada analizată, la 1,7 TWh.

Producţia de energie din primul trimestru a fost asigurată de regenerabile (16,5%), energia hidro (30,1%), energia nucleară (17,1%), energia pe bază de cărbune (25,1%) şi energia pe bază de gaze (11,2%).

Toni Teau a mai declarat că, de la începutul anului 2014 şi până la finalul lunii martie 2015, Transelectrica a semnat 127 de contracte de investiţii, totalizând 316 milioane de lei. Pentru acest an, compania a planificat investiţii de 270 milioane de lei, din care 80 de milioane lei sunt rezervate obiectivelor noi. Pentru 2016, bugetul de investiţii planificat este de 376 milioane lei, iar pentru 2017 - 409 milioane lei.

Domnul Teau a explicat: "Planul de administrare a fost conceput şi aprobat în baza unor studii de fezabilitate mai vechi. Când am trecut la implementare, am constatat că obţinem economii importante în cadrul licitaţiilor publice. Preţul mai scăzut este unul dintre motivele pentru care indicatorul investiţii din plan nu a fost îndeplinit. De asemenea, conducerea şi administratorii au decis să ajusteze în jos cu 30% valorile bugetelor investiţionale estimate pentru perioada 2015-2017".

Un factor care a contribuit la nerealizarea planurilor de investiţii la nivelul planificat a fost reprezentat de derularea licitaţiilor publice, principalele probleme cu care societatea s-a confruntat fiind contestaţiile care au întârziat derularea proiectelor, după cum a mai spus domnul Teau. Alte probleme întâmpinate au fost generate de exproprieri şi scoaterea din fondul forestier.

Conducerea Transelectrica a constatat că există o competitiţie mai ridicată la nivelul furnizorilor de echipamente şi lucrări, ceea ce a condus la obţinerea unor preţuri mai mici la licitaţii. Transelectrica are acum o direcţie dedicată achiziţiilor publice.

Investiţiile Transelectrica aprobate de ANRE (reglementatorul pieţei) pe o perioadă de cinci ani, începând de la jumătatea anului trecut, se ridică la suma de 2 miliarde de lei.

Conducerea Transelectrica a mai spus, în conferinţa de vineri, că intenţionează să convertească în lei împrumuturile luate de companie în valută şi că urmăreşte, în acest scop, un moment prielnic pe piaţă având în vedere că euro s-a apreciat mult în ultima perioadă în raport cu moneda naţională.

De asemenea, Transelectrica nu intenţionează să emită, în acest an, noi obligaţiuni pentru finanţarea investiţiilor, reprezentanţii companiei sunând că există suficiente lichidităţi în acest sens.

Toni Teau a declarat, vineri, că directoraul Transelectrica şi Consiliul de Supraveghere nu au încasat bonusurile aferente anului 2014, întrucât aşteaptă ca Ministerul Economiei (acţionarul majoritar) să clarifice de când se aplică limitele de remunerare recent adoptate în AGA. Clarificarea este aşteptată în perioada imediat următoare, iar principala problemă este dacă data de aplicare este 2015 sau începând din 2013, de când conducerea şi administratorii companiei au fost numiţi în baza OUG 109 privind guvernanţa corporativă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La valoarea actiunii de28,95 ron ,randamentul este de 9,70%(al doilea dupa TLV) O reducere de 7% inseamna un randament al actiunii de9,03% ,tot neintrcut decat deTLV si in 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb