Scăderea dobânzilor - o şansă ratată de BVB

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2015

Scăderea dobânzilor - o şansă ratată de BVB

Trendul scăderii dobânzilor s-a instalat din vara lui 2013, dar lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti este mai mică acum decât în urmă cu doi ani. Dacă nici câştigurile insignifiante oferite de bănci nu împing investitorii spre bursă, atunci ce şanse mai sunt pentru un segment de retail reprezentativ la BVB în anii ce vin?

Este interesant de urmărit evoluţia paralelă a dobânzii de politică monetară dictată de Banca Naţională a României şi a valorii tranzacţiilor de la BVB. În perioada martie 2012-iunie 2013, BNR îngheţase dobânda de politică monetară la 5,25%. Apoi însă scăderile s-au ţinut lanţ. Am avut 5% în iulie 2013, 4,5% în august (două trepte dintr-o lovitură), 4,25% în octombrie, pentru a încheia anul 2013 la 4%. Anul următor începe tot cu o tăiere de dobândă, la 3,75% şi mai avem încă patru pe parcursul anului, astfel încât 2014 se încheie cu o dobândă de politică monetară de 2,75%. În acest an, ajustările se fac în ianuarie (scădere la 2,5%), februarie (2,25%) şi aprilie (2%), iar din mai se menţine nivelul actual de 1,7%. Băncile se scaldă în lichiditate, având în vedere sumele oferite cu generozitate de Banca Centrală la licitaţiile săptămânale Repo, dar acest surplus merge mai mult spre creditarea statului decât spre cea a economiei reale.

Deponenţii sunt însă penalizaţi corespunzător, iar marile bănci oferă, în acest moment, dobânzi de 1-2% la scadenţele de 12 luni.

Cum există companiile energetice de la BVB (Transelectrica, Transgaz, Romgaz,Conpet) ce oferă simultan randamente la dividend de 7-9%, iar lista cu emitenţii cu dividende de măcar 3-4%, dublul dobânzii bancare din acest moment, este destul de lungă, întrebarea este cum de nu au migrat masiv deponenţii din bănci spre titlurile listate la BVB? Asta deoarece, în acest interval, lichiditatea bursei n-a crescut spectaculos, ba din 2015 este chiar în scădere. Astfel, media zilnică pentru tranzacţiile din piaţa principală a BVB este, în acest an, de numai 7,1 milioane euro, faţă de 11,7 milioane de euro, în 2014, şi 10,1 milioane euro, în 2013. Anul 2014, cu o valoare cumulată a tranzacţiilor la BVB de 2,93 miliarde euro, a arătat mai bine ca precedentul (2,54 miliarde euro în 2013), poate şi pe fondul listării Romgaz (noiembrie 2013), dar, în 2015, valoarea schimburilor s-a prăbuşit la numai 1,45 miliarde euro, până în prezent, şi sunt puţine şanse ca lucrurile să se schimbe radical în lunile rămase până la finalul anului. În acest an, am avut chiar două luni în care s-au bătut minimele perioadei 2013-2015, în mai (101 milioane euro valoare a tranzacţiilor) şi septembrie (105 milioane euro). Dubla listare a Fondului Proprietatea nu explică declinul din 2015 (listarea la Londra s-a produs pe finalul lunii aprilie), deoarece şi până atunci valoarea schimburilor cu acţiuni fusese oricum modestă la BVB - între 138 şi 165 milioane euro în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie.

Cum s-a ajuns aici?

Este probabil un cumul de factori. Economia nu oferă suficient combustibil Bursei, nu prea avem mari companii din sfera privată care să dorească o sursă ieftină de finanţare în schimbul asumării transparenţei. Conducerea Bursei aşteaptă, an de an, ca tot statul să preia ştafeta listărilor, deşi din 2013, după Romgaz, agenţii de promovare din parohia BVB n-au convins niciun privat important să se listeze la Bursă. E drept, numele cu adevărat importante cam încap pe degetele unei singure mâini: Dedeman, RCS-RDS, Siveco, Adeplast, Softwin, Altex, Catena... şi de aici încep să mă gândesc mai mult pentru a furniza nume noi. Bine ca nu s-a listat Domo... Apoi, fondurile de pensii care acumulează constant acţiuni n-au niciun motiv să le tranzacţioneze repede, câtă vreme presiunea pe răscumpărare va veni abia după ani buni în cazul lor, asta deoarece nu ar face decât să-şi crească costurile operaţionale. Şi câtă vreme nu există un sector de retail puternic, care să asigure eventuale exituri ale marilor speculatori, nici fondurile cu capital de risc nu sunt foarte tentate de intrarea la BVB. Vorbind de retail, trebuie subliniată inabilitatea conducerii BVB şi brokerilor în atragerea unei clientele stabile de retail, după masacrarea micilor investitori în corecţiile dintre 2008-2009. Am fost sunat de nenumărate ori de atunci de tot soiul de aşa-zişi brokeri, cu propunerea unor pariuri tentante pe Forex, dar nimeni nu m-a sunat vreodată de la o casă locală de brokeraj când a fost cu adevărat marfă de vândut în galantarele BVB (listarea FP, Romgaz, Transgaz, Transelectrica etc). Clipurile la TV în preajma acestor listări importante au fost timide, dar îmi amintesc de o campanie aproape agresivă de promovare a bursei la începutul lui 2008, complet defazată raportat la evoluţiile pieţelor de capital, care mai mult rău a făcut.

Nu în ultimul rând, educaţia financiară este o disciplină care ar trebui să fie obligatorie în sistemul de învăţământ, dar nici BVB nici BNR nu par dispuse să se bată pentru asta, spălandu-se pe cap cu cele câteva opţionale introduse recent. Iar dincolo de materia împachetată deja arid în suporturile de curs, profesorii care le predau sunt tot dintre dascălii vechi, ce încearcă să-şi rotunjească veniturile de bază, absolvenţi în fugă ai unor cursuri de formare, şi care mai mult plictisesc decât trezesc interesul.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dividendele nu sunt atat de sigure ca dobanzile bancare. 2007-2008 s-a intiparit in memoria investitorilor iar FNI inca aduce groaza. Dividendele sint penalizate cu impozitul de 16 la suta iar costul tranzactiilor este exagerat ca sa numai vorbim de costurile extraselor de la depozitar. Tendinta de a nu da dividend sau dea reduce dividendul (vezi snp) din diverse motive pare a fi un obiectiv prioritat al asa zisilor manageri. Tendinta de consim si risipa este de asemenea predominanta, mai ales la tineri care si asa sunt tot mai putini. On locul economiei si bursei sunt preferate tot felul de smecherii care compromit mecanismul economic. Economistii si brocherii nu cau pregatire psihologica si urmaresc numai ecuador imediat iar lederii politici numai de educatie economic nu au timp sa se preocupe.

    1. NU imi amintesc ca TGN si COTE sa nu fi dat dividende sau sa fi avut un dividend cu randament mai mic de 5-6% in ultimii 5 ani. La SNG nu prea avem "istoric" fiind mai nou pe bursa. La TEL au mai fost sincope, adica ani cu profit extrem de mic si dividende de asemenea, iar la SNP dividendul, asa mic cum e, e comparabil sau chiar mai mare decat randamentul dobanzilor bancare, care dobanzi sunt si ele impozitate cu acelasi 16%; e drept ca la SNP randamentul ar putea fi mai mare dar ... deocamdata asta e.

      Sunt valabile argumentele legate de lipsa de educatie financiara a populatiei, de lip[sa de interes a clasei politice si de strategie a celor care se ocupa de BVB, inclusiv sau in primul rand a ASF 

    Bursa isi pierde credibilitatea cand oamenii vad ca la bursa se pierd bani!

    Mai mult, te fura din Depozitar un infractor dar si un broker!  

    Si mai citesti in presa cum sunt sanctionati in fel si chip cei ce conduc in piata de capital!  

    Anghelache ia cu suspendare, Patriciu cu Stanescu manipuleaza piata, Sima fuge cu toata arhiva iar la Harinvest se indestuleaza Fondul de garantare cu activele bietului SSIF!  

    Doar la Oradea faptuitorii isi recunosc vina si fac puscarie!  

    Dar CNVM i-a dus pe investitori la CEDO! Cum sa le BLOCHEZI proprietatile?  

    Cum sa nu aduca inapoi banii luati fara sa fi fost clienti ai SSIF-ului oradean?  

    Cand BRK e sanctionat de ASF cu amenzi ca plateste salarii cu detinerile clientilor in 20l15 ce poti sa mai crezi?  

    "Practici frauduloase" au gasit cei de la CNVM la Harinvest din 2008 !  

    A fost sanctionat pentru asta si in 2012 !  

    Si ce daca?  

    ASF l-a lasat sa zburde nestingherit!  

    Iata ca si BRK face la fel!  

    Cate SSIF-uri se joaca pe bursa cu banii clientilor?  

    Harinvest chiar se finanta prin BCR!  

    Si uite unde a ajuns!  

    Trebuie sa fii extrem de naiv sa te duci cu banii la bursa de dragul unor dividende relative!  

    Mai bine cu ei la o banca!  

    Ca tot dau si ele faliment sau iti confisca detinereile!  

    S-atunci ce sa faci cu ei?

    Tine-i in batista ca e mai sigur decat oriunde!  

    1. si lipsa legislatiei si a unui sistem de protectie a micilor investitori tin oamenii departe de bursa:

      - declaratiile trimestriale - acum eliminate - prin care ajungeai sa sponsorizezi statul pe 1-2 ani de zile; 

      - impozitarea dividendelor - dupa ce profitul emitentului este el impozitat cu 16%; unii mai destepti reusesc sa reusesc sa fenteze reducand capitalul;

      - contributia la sanatate aplicata la dividendele incasate - culmea aberatiei fiscale 

    insa noun legiuitor pare Sa aiba cunostiinta de acest lucru :-)

    Lipsesc educatia bursiera (de-abia am invatat sa tranzactionam cu cardul), increderea in bursa (Harinvest, Sima etc - mult mediatizate spre deosebire de aspectele pozitive cu mediatizare aproape zero) si lichiditatea. Rezolvati-le si romanii vor veni sa isi plaseze economiile si la bursa noastra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb