Scăderea preţului gazelor şi energiei trebuie să fie scopul soluţiilor propuse pe piaţa energiei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 august 2022

Scăderea preţului gazelor şi energiei trebuie să fie scopul soluţiilor propuse pe piaţa energiei

Criza din energie nu trebuie să permită obţinerea de profituri uriaşe pentru unii jucători, dar măsurile luate trebuie să aibă ca scop reducerea preţurilor, şi nu doar colectarea de bani la buget, este de părere Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI). Conform unui comunicat de presă, AEI a propus încă din 9 august 2021 un plan de măsuri prin care să se limiteze creşterea preţului gazelor. Lipsa acestor tipuri de măsuri a favorizat sau chiar a determinat creşteri ale pretului gazelor, subliniază sursa citată.

Comunicatul AEI arată că, dacă ar fi fost aplicau aceste măsuri încă din august 2021, atunci în piaţa de profil ar fi avut loc unele modificări, astfel:

"- prin separarea activităţii de trading de cea de furnizare gaze, derulată de acceaşi firmă, se putea urmări circuitul gazelor şi se putea evita ca gazele achiziţionate pentru portofoliul propriu de clienţi să fie folosite speculativ în piaţă;

odată cu obligaţia ca fiecare factură să conţină în mod explicit marja comercială pe care o practică fiecare vânzător, ar fi existat un proces transparent de a vedea cine practică marje/profituri mari;

dacă era reglementată marja comercială, nu întâlneam cazul ca un furnizor de gaze pe o piaţă reglementată (...) să poată să-şi crească profitul de la 8,46 lei/MWh la 2400 lei/MWh de la o lună la alta, o creştere de 282 de ori (...);

după impunerea unui model de impozitare progresist al profiturilor furnizorilor, dar cu scopul unic de a reduce nivelul preţului şi nu doar de a colecta bani la bugetul de stat, am fi văzut preţuri mult mai mici astăzi pe piaţă;

dacă erau aplicate celelalte măsuri propuse în piaţă, atunci am fi avut preţuri mai mici decât cele care sunt astăzi în piaţă, companii care nu îşi opreau activitatea etc.".

Analizând preţurile estimate la sfârşitul anului 2021 şi cantităţile preconizate a se consuma în anul 2022, putem estima că statul şi-a bugetat colectarea din TVA, acciză, redevenţe, dividende, impozit pe dividende, impozit pe profit etc. la circa 43 miliarde lei, estimează sursa citată. Chisăliţă apreciază că, luând în considerare aceleaşi estimări de la începutul anului 2022 (cantităţi şi preţuri), schemele de plafonare/compensare ar fi necesitat circa 17 miliarde lei/anul 2022, bani de la bugetul de stat pentru plata diferenţelor între preţul plafonat al gazelor şi preţul plătit de furnizor.

Preţul gazelor marfă tranzacţionate pe pieţe a crescut de la preţul mediu ponderat de 347 lei/MWh în ianuarie 2022 (conform raportul pieţei de gaze al ANRE, publicat pe pagina ANRE) la circa 461 lei/MWh (preţ mediu ponderat estimat de AEI) în august 2022 (o creştere de circa 32%). În aceeaşi perioadă, preţul mediu la consumatorul final, estimat de AEI, a crescut (în lipsa intervenţiei instituţiilor) de la aproximativ 485 lei/MWh la 1.270 lei/MWh (o creştere de 161%).

Preşedintele AEI apreciază: "Statul este pus în situaţia disperată de a achita pentru schema de plafonare o sumă de circa 39 miliarde lei pentru anul 2022 (de 2,3 ori mai mare dcât suma estimată în primăvară). În acelaşi timp, luând preţurile estimate şi cantităţile preconizate a se consuma în anul 2022, putem estima că statul a colectat şi urmează să colecteze la buget, în anul 2022, din TVA, acciză, redevenţe, dividende, impozit pe dividende, impozit pe profit etc., circa 86 miliarde lei, cu aproximativ 43 miliarde lei mai mult decât şi-a bugetat".

Astfel, conform calculelor estimative realizate de AEI, câştigurile urmare a creşterii preţului la gaze sunt suficiente pentru a acoperii schema de compensare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Fiecare tara lupta pentru ea. Germania , asa a facut si face , Franta - in algeria , Italia - peste Adriatica, Olanda - negocieri separate cu Rusia ..

    Romanii , prin actuala conducere , ofera gaze , prin limitarea interna si accepta ca OMV sa micsoreze productia , fara a-i controla si baga la puscarie pe cei de acolo pentru ca au pe ce !

    Sa ceara date de la salariatii dati afara ., Vor primi cu numar de factura , contracte si numar de bilete catre skt peterburg, cu importuri prin retele de spalare bani 

    Acum se vede cu ochiul liber ce inseamna independenta energetica a unei tari. Tr.da.torul de la Ministerul Energiei inca in functie in plina criza energetica vinde Termocentrala Mintia, 1200 de MW. Ba cati bani dati la firmele de energie acum prin jecmanirea populatiei. La cati bani se dau la aceste firme se retehnologizau imediat grupurile de la Mintia, ceea ce reprezenta un graunte din banii dati acum firmelor jecmanitoare. Din doua miscari baietii te-au saracit, toata populatia este la cheremul lor. O tara de asistati sociali, un popor de milogi. De ce stati ma acum cu mana intinsa sa primiti bani la energie si la gaz, platiti cat va cer companiile, numai indatorati tara asta peste masura, pros.tilor. PSD, PNL si UDMR prin aceasta suveica cu compensarea indatoreaza Romania de generatii de acum incolo vor tot plati si nu o sa poata sa scape de datorie. Intr-un an de zile ne-ar saraci astea imediat, de am sta toti in frig si in intuneric. Cate Hidrocentrale, Termocentrale, Nuclearelectrica ar construi Romania daca nu ar trebui sa va compenseze voua pretul? Popor de milogi. Acum numai macaniti ma ca ati ajuns milogi la voi in tara. Ce costuri au crescut la producatori de avem pretul asta? OMV cu termocentrala de la Brazi arde gazul Romaniei la pretul de productie, nu le-a crescut nimic, la fel Romgaz cu termocentrala de Iernut, Hidroelectrica foloseste apa poate o fi crescut putin sa foloseasca apa, dar nu la preturile energiei de acum, CE Oltenia arde carbune de la suprafata, dar ii limiteaza judecatorii, guvernantii si parlamentarii cu avizele de mediu ca asa le soptesc ONG-urile straine, Nuclearelectrica nu le-a crescut nimic combustibil de la noi, dar au inchis mina de la Crucea, Crucea ma.mi lor de guvernanti si parlamentari. Tot in judetul celui care patroneaza Ministerul Energie, a fost inchisa apa grea, tra.a.d.atorii. Consilul Concurentei cu vesnicul Chiritoiu face jocul h.otilor. Asta este cand numai esti independent energetic stai ca milogul la mila altora. SRI, DIICOT, DNA, procurorii, judecatorii, aceste sisteme ar trebui restructurate din temelii, totii care lucreaza acum si cei care au iesit la pensie ar trebui sa numai primeasca niciun ban, sa fie dati toti afara si angajati altii care servesc interesele acestui popor. Numai cu acordul lor Romania a fost vanduta pe nimic si este vanduta in continuare. Neamtul de rand plateste 15 bani pe kw, romanul 3 lei pe kw, cu compensare 70 de bani kw. Avem preturi mai mari ca in Germania si salarii de mizerie.

    1. Ai fost vreodata in Romania? Se pare ca nu, din moment ce crezi ca mai este loc de noi hidrocentrale, ca raurile nu au fost distruse destul.

    Energia RUSA nu e Ok,bun am inteles

    dar de ce NU VORBESTE NIMENI DE PRETURI 

    la care vom cumpara din alte sure,

    SECRET = EXORBITANT ???!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb