Scăderile iau amploare la bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2020

Scăderile iau amploare la bursa noastră

Dragoş Cabat: "Pieţele erau cuprinse de exuberanţă iraţională, bulă care acum s‑a spart"

BET‑NG, sub "semnul ursului"

Scăderile masive ale preţurilor acţiunilor au continuat şi ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ton cu cele din pieţele internaţionale, pe fondul pandemiei de coronavirus, cu impact puternic negativ asupra economiei mondiale.

Analistul economic Dragoş Cabat, ne‑a declarat: "Pieţele au fost cuprinse pentru mult timp de exuberanţă iraţională. Nu aveau motive să crească atât de mult. S‑a trecut foarte repede peste toate elementele negative din trecut, de pildă războiul comercial dintre Statele Unite şi China. Impactul era de scurtă durată, după care preţurile acţiunilor îşi reluau creşterea. Era semnalul de comportament iraţional al pieţelor, de bubble, care la un moment dat se sparge. Acum, bula s‑a spart, ceea ce nu este neapărat rău pentru pieţe".

Dragoş Cabat a adăugat: "A mai apărut şi mesajul lui Merkel, care a spus că până la 70% din populaţia Germaniei ar putea fi infectată cu coronavirus care, din punctul meu de vedere, este o mare greşeală. Nu ştiu dacă va fi aşa sau nu, dar dacă 60 - 70% dintre oameni vor sta acasă, va fi o mare problemă pentru economie. Astfel de mesaje nu se dau, pentru că induc panică".

În acest context, la Bucureşti, toţi indicii au avut scăderi puternice ale cotaţiilor, BET, referinţa pieţei noastre de capital încheind ziua de tranzacţioanare în declin cu 3,91%, la 8.381,47 de puncte, şi 5,16% pentru BET‑NG, al sectorului energetic şi al utilităţilor, a cărui ultimă cotaţie a fost de 597,51 de puncte.

De altfel, indicele energetic a intrat în "teritoriul ursului", în condiţiile în care, închiderea de ieri este cu 25,38% sub maximul din 6 decembrie 2019, de 800,81 puncte, peste pragul de 20%, ce defineşte apariţia unei pieţe "bear".

"Companiile energetice vor fi printre cele mai afectate pentru că, prin reducerea masivă a activităţii economice, scade cererea de energie, ceea ce se va vedea foarte tare în rezultatele lor financiare, care depind de volum, pentru că marjele sunt relativ fixe", spune Dragoş Cabat.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, asemănătoare cu cea înregistrată pe principalele burse americane care au scăzut, în prima parte a zilei. Indicii au avut scăderi între ‑5,16% pentru BET-NG şi -3,38% în cazul BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 15,65 milioane de euro, depăşind media zilnică de 11,46 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Altur (ALT), +7,81%, pe fondul tranzacţionării unui volum cu sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, singura evoluţie pozitivă a zilei a fost înregistrată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), +0,4%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri)

acţiunile Aerostar (ARS), cu -14,8%, în contextul unui volum peste media ultimelor şase luni.

Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Nuclearelectrica (SNN), -8,07%, pe fondul unui volum de acţiuni peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol."

Topul lichidităţii din piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa bursieră în scădere cu 6,09%, la preţul de 2,16 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 18,58 milioane de lei.

Titlurile FP s‑au apreciat la preţul de 1,26 lei, rulajul înregistrat cu acţiunile fondului închis de investiţii ridicându‑se la 15,33 milioane lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii de ieri de la bursa noastră se găsesc titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un o lichiditate de 8,29 milioane lei, cotaţia producătorului de gaze încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 30,05 lei, în scădere cu 4,3%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut o lichiditate de 6,76 milioane de lei, preţul titlurilor producătorului de petrol fiind în scădere cu 5,89%, la 0,3035 lei.

Prin piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu acţiunile TLV, în valoare de 1,125 lei, schimbul fiind realizat la preţul de 2,25 lei, cu 2,17% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 37 de acţiuni de la bursa noastră, a coborât cu 3,96%, iar indicele BET‑BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s‑a depreciat cu 4,52%.

Indicele BET‑XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a avut recul de 4,18%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Aerostar" (ARS): +14,80%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +14,12%

3. "IAR Braşov" (IARV): +14,06%

4. "Turbomecanica" (TBM): +13,36%

5. "Oil Terminal" (OIL): +11,99%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -7,81%

2. "Carbochim" (CBC): -2,50%

3. "Prebet" (PREB): -1,33%

4. "Fondul Proprietatea" (FP): -0,40%

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. mai rezistati, mai rezistati prieteni ? :)

    1. Eu rezist. Nu vand nimic, dracul sa-l ia pe virus. Pana la anul sper sa strang niste bani si sa ies la cumparaturi. Sau poate abia in '22. Sa vedem ce aduce viitorul...

      Eu zic sa incerci sa nu mai respiri. Daca faci tranzactii ca sub apa, rezisti la presiunea pierderilor, si virusul trece pe linga tine. Viitorul iti aduce culoarea singelui in cont pina moare ultima tulpina de virus.

      Hai bah Jiji, daca tai si tu o oaie de pasti te pomenesti cu Dumnezeu in casa ! 

      Suntem argăsiți am mai trecut printr-o criza!

      Buna Vali,cum se poate lua legatura cu tine, multumesc !

      nu pot, imi pare rau.

      oricum sunt un om foarte neinteresant si destul de singuratic.  

      daca ai o intrebare poti sa o pui aici. daca pot si stiu iti raspund, daca nu o sa zic ca nu stiu.  

      daca intrebarea se refera la momentul cand sa intri la cumparare pe BVB in mod sigur pe o baza sustenabila iti dau (gratis) raspunsul deja:  

      DE LA FINALUL LUNII AUGUST SI INCEPUTUL LUNII SEPTEMBRIE 2021 PANA LA JUMATATEA LUNII MARTIE 2022 -undeva in acest interval e baza pietei , podeaua de atins. Inainte de perioada 12-25 august 2021 nu baga bani in bursa daca esti investitor (interes: medium to long term = 3 pana la 10 ani) si nu trader (short term - tranzactii intraday sau saptamanale, cel mult lunare).  

      p.s. Pentru a preveni postarea altei persoane cu numele meu folosesc unul si acelasi e-mail care saracul ... e si inexistent :) ... dar are initialele numelui si prenumelui meu real :) e...sa zicem un indicator pentru moderatorii Bursa ca sunt eu si nu alt "Vali"... asta daca conteaza acest fapt... ca de fapt nici nu conteaza.  

      DECI : daca ai vreo intrebare o sa incerc sa ajut. Gratis! Ca plata mi-o face Dumnezeu in fel si chip (am verificat si reverificat - cineva acolo sus ma iubeste enorm prin oportunitatile si situatile oferite cand imi ajut gratuit aproapele fara sa astept vreo rasplata...nici macar de sus) ... nu e nevoie de bani de la oameni.  

      Exersati pe o baza curenta ajutorul gratuit (lipsit pana si de mandria tacuta, in interiorul vostru ca ati ajutat!) si dupa o anume vreme Soarta va va aduce din senin surprize foarte placute! :) Nu e la misto ce am scris aici!

      hai sa ma exprim mai clar sa nu fie dubii:

      pentru investitori de lunga durata:  

      de format portofoliu in perioada 08/09.2021 -> 03.2022 

      expectanta bull market : aproximativ o decada (8-11 ani) - pana in perioada 2029 - 2032. 

      mai apoi va recomand sa iesiti in cash (doar moneda locala fara valuta) si sa va retrageti intr-un loc unde cu banii obtinuti sa va puteti organiza in asa fel incat sa puteti trai din autoconsum (mancati ce cresteti voi, independenti de ciclurile si lanturile comerciale)  

      de burse nu va mai atingeti pana in 2040. Urmeaza ceva zdrobitor in perioada 2033 - 2040. 

      Ferice de cei retrasi in sate si catune care pot manca si bea, pot dormi si se pot incalzi din munca lor fara necesitatea relatiilor comerciale asa cum sunt ele cunoscute acum (cand vitale sunt bancile, supermarketurile, mall-urile si joburile corporate).  

      Vai de cei dependenti de aspectele vietii urbane si metropolitane. Sclavi scrie pe ei. Sclavi in sensul propriu al cuvantului.  

      Lumea dincolo de 2040...iata aspecte ale lumii sclavilor urbani si metropolitani = Daca te opui sistemului, daca solutia AI (artificial intelligence) de atunci te detecteaza ca fiind suspect sub cea mai mica forma ... pac! ti s-a deconectat cipul si ramai si fara identitate si fara asigurare de sanatate si fara bani si fara nimic. Nici in casa ta proprie sau la job nu o sa mai poti intra cu cipul dezactivat din sistemul integrat care va fi atunci (ceea ce acum se numeste visul frumos "IoT" - internet of things). Nici masina nu o sa poti sa ti-o pornesti. Vei fi exitat din propria viata. Asta daca indraznesti sa fii tu versus sistem. Daca esti "compliant" cu sistemul , totul e ok... :) esti un sclavisor fericit.  

       

      Care are cap sa inteleaga ce am zis si sa actioneze in sensul imbogatirii cu cap si cu strategie cat mai rapid pana in intervalul 2029-2032. Nu cu smecherii de trading, ci cu munca si investitie pe lunga durata (cu capitalizarea dividendelor) si cu multa economisire si evitarea creditelor (pe cat se poate, iar daca aveti scapati de ele).  

       

      Care nu are cap... sa traiasca pe viu ce am zis. Viata amara urmeaza din 2040 incolo pentru oamenii autentici si care gandesc cu capul din dotare. Dar viata extrem de dulce urmeaza pentru oamenii stersi, fara personalitate, non-existentii, umbrele ..cum ii numesc eu.

      Fiecare sa inteleaga ce poate si ce vrea.  

      Aaa, da: si ce era mai important:

      Tinta bull market indicele BET in perioada 2029 - 2032:  

      30,250 - 30,400 puncte (mod de calcul: 2.618 x inaltime val ascendent 1 din aria de suport primar 4300-4500 puncte) 

      Cumparati in aria 2000-4300/4500 puncte BET si nu vindeti la scaderi de-a lungul timpului pana in 2029-2032. Pastrati si niste cash si cumparati scaderile.  

      Succes.  

      Si ziceti in gand un "Doamne ajuta-l pe Vali oricine o fi strainul asta... ".

      e de ajuns. Dumnezeu lucreaza fioros de eficient!  

    Amploarea scaderilor la Bursele europene nu ar trebui sa fie la fel de mare ca la bursele americane care s-au dublat(triplat) fata de maximele din 2008 . Cele europene(printre care si BVB) abia au ajuns acele maxime din 2008. De altfel , trebuie observat ca majoritatea burselor din est ,in special cea chineza nu au scazut asa de mult, de si situatia ,acolo este cea mai dramatica din cauza coronavirusului .

    1. I-mi place faptul ca tu compari vestu cu estu si mare cu pere si capitalism cu comunism si tot asa vai de capu tau

      Ba, vai de capul tau, ca habar nu ai de gramatica. Corect de scrie imi, nu "i-mi", cum ai scris tu. Asta se invata pana in clasa a IV-a.

      . Nr. 2. Ora 02:34. . Civilizat și-a spus opinia / analiza sa. Niciun capitalism, niciun comunism.. că doar nu a amintit de Republica Populară Democrată Koreeană (a lui Kim Ir Sem, seria a treia, ăsta de acum). *........ *. PETRE__Â-mi,âmi, î-mi, îmi... le-ați răpus.! . Dar și dvs. cu : " imi și i-mi".?(de 2 ori!).Corect " î ". ___Dar nimic despte : estu, estu, capu, mare (e un fruct?) ... și "ul", "ul" lipsă de la capitalismUL, comunismUL. __.PETRE, ați zis că nu folosiți diacriticele ( i, î, a, ă, â) ? ; de acord, dar acum? La corectia "Lol Da" trebuia.!

    E groasa. Daca la inceput nu vedeam mai mult de o corectie, acum minus 50% nu mi se mai pare greu de atins. Azi isi continua rostogolirea.

    1. TOVARASE PETRE , N-AM CITIT INCA NIMIC BUN , DE LA TINE , DECAT BATJOCURI , LA ADRESA ORISICUI !!! SI PE MINE , M-AI JIGNIT , IN FEL SI CHIP !!! CE SE INTAMPLA CU DUMNEATA , ESTI BOLNAV ??? S-AU ESTI NASCUT , IN ZODIA FECIOAREI ??? DIN CELE 12 ZODII , NUMAI EI , SE CRED NISTE DUMNEZEI , PE PAMANT !!! CIMITIRELE SANT PLINE , DE OAMENI CARE S-AU CREZUT DUMNEZEI !!! CE ZICI ??? AI CURAJUL ??? A-MI RASPUNZI ??? N-AI AMBITIE !!! NU CRED CA TI-AI DAT SEAMA , DAR AICI SE RASPUND LA OPINII , CU ALTA OPINIE , ADICA , CU ALTA PARERE !!! SI NU , CU JIGNIRI !!! ESTI PRIMUL ''''''' OM '''''', PE CARE L-AM JIGNIT UN PIC !!! DE CAND SCRIU EU AICI !!! DAR SA STII !!! NU E LOCUL TAU , AICI !!! NU PE ZIARUL BURSA !!! ESTI , PREA INGAMFAT , PENTRU ASA CEVA !!! AR TREBUI , SA FII , UN OFITER SUPERIOR , IN ARMATA , SI SA ZBIERI , LA SUBALTERNI !!! LA ASA CEVA , AI FI BUN !!!

      STATY, vezi. 2.3...pt. Lol & PETRE. Salut apelul ca pe să fim ci-Li-Vi-za-ți (sic!). Nimeni nu e perfect, mai ales cu Grama Tica limbii lui Burebista Eminescu.... Și Petre face greșeli și eu am bătut 'desPte' în loc de ' despRe'. .. STATY, nu ai făcut armata.? Ofițerii nu zbierau, căprarii bre..

    vedeti ca pe indicii US (SPX 500 si DJIA) ca si in cazul perechilor valutare cu USD si EUR in compunere imi joaca indicatorii VIX (volatilitate tranzactionala) ca la Disneyland ...

     

    mare atentie la inchiderea trimestrului 1/2020 (sfarsit martie 2020 - adica in urmatoarele 2 saptamani) - se pregatesc miscari violente atat in pietele de capital cat si pe perechile principale de monede.

    mare atentie! 

    1. Salut, Vali.

      Referitor la miscarile violente de care spuneai pana la sfarsitul trim 1/2020 (lui martie), crezi ca DJIA poate ajunge sa testeze suportul de la 16000-18000? Dupa care sa exite un rebound puternic pana in zona 27000 in urmatoarele luni, apoi sa-si continue scaderea cu volatilitate mare pana in zona 14000 sau mai jos pana in 08/2021? Multumesc anticipat! 

      Salut, Vali.

      Referitor la miscarile violente de care spuneai pana la sfarsitul trim 1/2020 (lui martie), crezi ca DJIA poate ajunge sa testeze suportul de la 16000-18000? Dupa care sa exite un rebound puternic pana in zona 27000 in urmatoarele luni, apoi sa-si continue scaderea cu volatilitate mare pana in zona 14000 sau mai jos pana in 08/2021? Multumesc anticipat! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb