SCANDAL DIPLOMATIC HAGA-BUCUREŞTI: Olanda critică lipsa progreselor din justiţia română

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2009

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, şi-a anulat o vizită oficială la Haga, după ce Guvernul olandez a dat publicităţii, în ajunul vizitei sale, un raport în care acuză "lipsa voinţei politice" a autorităţilor noastre în privinţa remedierii problemelor din Justiţie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut, ieri, explicaţii instituţiei omoloage olandeze, după ce Guvernul acestei ţări a criticat, într-un raport oficial, starea Justiţiei şi a funcţionării statului de drept în România.

Raportul olandezilor a fost dat publicităţii exact în ajunul vizitei ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu la Haga - vizită în cadrul căreia urmau să fie clarificate toate preocupările părţii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene pe justiţia din România din 22 iulie.

Ministrul Cristian Diaconescu a decis, în acest context, să-şi anuleze vizita în Olanda, conform unui comunicat al MAE.

Guvernul olandez critică, în raport, faptul că România nu face progrese în combaterea corupţiei şi a crimei organizate şi nici în ceea ce priveşte gestiunea fondurilor europene.

Executivul olandez a avertizat că va continua să facă presiuni la nivelul instituţiilor europene pentru remedierea deficienţelor şi a avertizat că România riscă să suporte consecinţe în domeniul fondurilor UE şi în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

Criticile aduse de instituţiile olandeze ţării noastre au luat prin surprindere autorităţile de la Bucureşti.

"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere, din presă, de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări, o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", se arată într-un comunicat al MAE, remis redacţiei.

MAE consideră că demersul Guvernului olandez de a face public criticile din raport "este inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene".

Astfel, reprezentanţii MAE şi-au exprimat speranţa că vor primi o explicaţie din partea diplomaţiei olandeze pentru acest gen de conduită.

"Acest gest contravine spiritului şi deschiderii dintre cele două state reliefate de cooperarea economică excelentă, din care rezultă că firmele olandeze obţin profit în România, situându-se pe locul I în ceea ce priveşte capitalul total investit (peste 4,5 miliarde Euro)", mai precizează comunicatul MAE.

Autorităţile olandeze nu sunt la prima abatere de acest gen. Guvernul olandez a mai avertizat România şi Bulgaria, la începutul anului curent, că riscă să se confrunte cu sancţiuni din partea UE dacă până în vară, până la momentul publicării raportului de ţară, nu vor prezenta rezultate concrete în domeniul Justiţiei.

Olandezii au cerut ca Mecanismul de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria să rămână în vigoare şi după publicarea raportului de ţară şi au propus ca România să fie sancţionată şi financiar, prin suspendarea fondurilor europene în situaţia în care nu ar fi făcut progrese până la publicarea raportului de ţară.

Cercurile politice extremiste din Olanda au cerut, recent, chiar ca România şi Bulgaria să nu mai fie membre ale Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca citatele sunt corecte, atunci raspunsul pare a fi tipic romanesc: "faceti bani, deci gura!". Iar surprinderea givernului Romaniei (sau a reprezentantilor MAE) nu surprinde pe nimeni; noi restul cunoastem situatia.

    Dl. Diaconescu a invatat un singur lucru din politica, si anume ca e bine sa te dai "cocos" din cand in cand. Din pacate e probabil singurul lucru pe care l-a invatat. 

    Guvernantii ar face mai bine sa ia masuri pentru a face o reforma radicala in justitia romana, pentru ca Romania sa nu mai fie considerata o tara corupta fara corupti, pentru ca in Romania, pornindu-se de la aceeasi stare de fapt si de drept, instante diferite sa nu dea solutii diferite(probabil in functie de cine si cat cotizeaza, reclamantul sau paratul), pentru ca Romania sa nu mai fie pe locurile 1-3 in Europa in functie de nr, plangerilor adresate CEDO>

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb