Patru fonduri de investiţii străine, gestionând peste 70 de miliarde de dolari în jurul lumii, s-au poticnit la Bucureşti în ASIROM, astfel că, într-o scrisoare adresată, ieri, membrilor conducerii Bursei, le cer să reia tranzacţiile cu acţiunile societăţii ro-mâ-neşti de asigurări.
Scrisoarea este semnată de Angelo Moskov, reprezentantul QVT Fund LP, dar şi în numele "Julius Baer Investment Management LLC", "Firebird Management LLC" şi Metzler Investment GmbH" - fonduri de investiţii, care, după cum o afirmă, deţin aproximativ 14% din ASIROM şi au plasamente, în România, de circa 2,8 miliarde de RON.
Fondurile străine invocă Hotărârea Tribunalului Bucureşti din 29 iunie (înregistrată în 19 iulie la Registrul Comerţului), prin care a suspendat delistarea acţiunilor ASIROM de la tranzacţionarea în Bursă (în secţiunea fostului Rasdaq).
Fondurile străine susţin, în esenţă, că, întrucât delistarea a fost suspendată, rezultă că şi suspendarea tranzacţiilor a fost suspendată şi deci tranzacţiile trebuie reluate. Adică, deoarece delistarea societăţii a fost motivul suspendării tranzacţiilor şi pentru că a dispărut motivul (prin decizie judecătorească), atunci lucrurile trebuie să revină la starea de dinainte şi deci trebuie reluate tranzacţiile.
Opinia lor o repetă pe cea exprimată de ziarul "BURSA" cu aproape o lună în urmă, la care doamna Anca Dumitru, directorul pieţei Rasdaq, a menţionat recomandările caselor de avocatură consultate de Bursă, cum că suspendarea delistării nu conduce automat la obligaţia reluării tranzacţiilor, ci trebuie aşteptată hotărârea pe fondul problemei - permite sau nu permite delistarea, iar nu că doar o suspendă - dată de instanţa judecătorească.
Desigur, situaţia Bursei de Valori este delicată, în problemă, căci este atrasă într-un conflict dintre acţionarii unei societăţi, fiind în pericol să devină victimă fie a uneia, fie a celeilalte părţi din conflict, fie că menţine suspendarea fie că reia tranzacţiile.
În realitate, tranzacţiile la Bursă nu mai pot fi reluate tehnic, pentru că, între timp, ASIROM a reziliat contractul cu registratarul independent "Regisco".
Din această cauză, noii acţionari rezultaţi în eventualitatea reluării tranzacţiilor, n-ar mai putea fi înregistraţi. Şi deci, problema nu mai este, deja, în competenţa Bursei de Valori Bucureşti, iar scrisoarea celor patru fonduri de investiţii străine, ţinteşte într-un loc de unde "vânatul" s-a clintit, deja.
De altfel, conducerea ASIROM pare că, în tot acest scandal, a fost mereu cu un pas în faţa minoritarilor, dar şi în faţa... legii!
Căci rezilierea contractului cu "Regisco" n-ar fi putut avea loc, dacă normele legale ar fi avut prudenţa să prevadă că rezilierea este condiţionată de delistare. Şi cum delistarea a fost suspendată, atunci şi "Regisco" ar mai fi aşteptat...
În acest moment, problema celor patru fonduri de investiţii este, în opinia mea, de competenţa CNVM.
Doar CNVM are puterea să-i reunească pe toţi actorii acestui scandal - conducerea ASIROM, acţionarii în conflict, "Regisco" şi Bursa de Valori - şi să hotărască o soluţie (cum ar fi, de pildă, libertatea de tranzacţionare în afara pieţei reglementate).
Dar, cum însuşi CNVM are ceva probleme cu proprii comisari ..., este de prevăzut că nu va furniza vreo spectaculoasă soluţie.
Scandalul, însă, se află la apogeu. Va răbufni în presa străină.
Fără detalii. Ci abrupt.
Se va spune că străinii "o iau în barbă" la Bursa de la Bucureşti.
Ceea ce, de fapt, este adevărat...
Ieri a avut loc recursul făcut de Asirom împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a suspendat decizia de delistare a acţiunilor Asirom de pe piaţa Rasdaq. Avocatul Crisitan Duţescu ne-a declarat că în această dimineaţă va fi cunoscută decizia pentru recursul de ieri. Domnia sa ne-a mai precizat: "Ieri, din partea acţionarilor minoritari au participat Broadhurst, QVT şi Fire Bird. Cererea de intervenţie a acestuia din urmă a fost respinsă întrucît instanţa a spus că Fire Bird nu a atacat, deşi Fire Bird este acţionar şi avea dreptul să participe la acţiune. Pot să vă spun însă că AVAS, care deţine 6,38% din Asirom, a atacat la rîndul său decizia de delistare".