• Frăţilă cere tragerea la răspundere a preşedintelui societăţii pentru management defectuos
• Fercală îl acuză pe fostul arbitru că încearcă să îl şantajeze
• Dividend de şase ori mai mare
Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Transilvania, care a avut loc ieri, s-a lăsat cu scandal între conducerea societăţii de investiţii financiare şi echipa omului de afaceri Constantin Frăţilă, fost arbitru de fotbal, care a solicitat tragerea la răspundere a preşedintelui Mihai Fercală pentru management defectuos.
"Punctul meu de vedere este că, cel puţin în Constanţa, unde am informaţii, administrarea pe care o face (n. red. - SIF Transilvania) prin reprezentanţi, dar prin semnătura preşedintelui, este una total inadecvată", spune Frăţilă, dând exemplul companiei Euxin, care are 19 angajaţi, şi unde SIF-ul ar fi solicitat numirea unui Consiliu de Administraţie format din cinci membri. "Cinci ori 1.500 de lei... Vă daţi seama ce costuri sunt...", a spus fostul arbitru, care se plânge că a fost scos din CA-ul companiei, adăugând: "M-au scos, i-am dat în judecată şi am câştigat şi trebuie să îmi plătească societatea vreo 500 de milioane. Dar nu îmi plăteşte societatea, tot eu îmi plătesc, pentru că eu am 3,2% aproximativ din SIF 3 şi e ca şi cum îmi dau propria societate în judecată să îmi iau banii. Cred că sunt şi cel mai mare acţionar din SIF 3".
Un alt exemplu dat de fostul arbitru este compania Utilaj Greu, unde "există un coleg de facultate care a fost auditor financiar şi care a încasat fraudulos de la Consiliul de Adminis-traţie numit de SIF Transilvania o sumă de 250 de milioane de lei - 50 i-a adus înapoi, 200 nu a vrut să îi mai aducă".
"Am cerut convocarea AGA, s-a convocat, iar domnul Fercală a zis că aceşti bani să-i trecem pe costuri. Eu o consider gestiune frauduloasă", a continuat omul de afaceri. Un alt exemplu este compania SCUT SA, unde conflictul dintre cele două părţi e ceva mai vechi, domnul Frăţilă acuzând că "şi-au dat dividende necuvenite". "Aceşti bani se vor trece pe pierdere pentru că s-au prescris", ar fi spus Mihai Fercală, după ce Frăţilă a făcut plângere penală.
"Voi urma calea legală. Voi ataca în instanţă procesul verbal şi aşa mai departe", a spus Frăţilă. Totuşi, fostul arbitru este mulţumit de faptul că SIF Transilvania va plăti un dividend de 17 bani pe acţiune, unul "care este foarte mare".
Preşedintele SIF Transilvania Mihai Fercală a declarat ieri: "Domnul Frăţilă este cel care a fost vicepreşedinte al COMCM Constanţa unde a furat, în opinia noastră, peste 4 milioane de euro. Avem denunţuri scrise de cel care a participat sau a instrumentat acest furt, un colaborator de-al lui. S-au făcut plângeri la parchet, inclusiv la Oficiul de Spălare a Banilor. Adunarea Generală a COMCM l-a invalidat din funcţia de vicepreşedinte al firmei şi a pornit acţiunea în răspundere asupra lui. Este în anchetă. Are peste 20 de procese declanşate până acum cu COMCM, cu SIF Transilvania, cu SCUT-ul, şi nu a câştigat niciunul. El va trebui să explice unde sunt banii care s-au scurs din COMCM, circa 4 milioane de euro, tranzacţiile pe care le-a făcut în cash pentru operaţiunile COMCM-ului, unde au ajuns banii, iar cei de la Oficiul pentru Spălarea Banilor s-au sesizat şi ei să vadă de unde a avut banii pentru a cumpăra acţiuni la SIF Transilvania, dacă acei bani au fost dobândiţi în mod legal, dacă a plătit impozite la acele venituri şi aşa mai departe. El şi-a creat o firmă căpuşă peste firmele SCUT şi COMCM, iar în loc ca veniturile să ajungă în aceste două companii, banii ajungeau în firma lui. Şi cu firma lui cumpăra acţiuni la SIF Transilvania, în mod fraudulos şi ilegal, crezând că cu acel pachet pe care l-a cumpărat el, de 2%, poate să blocheze o companie ca SIF Transilvania".
Domnul Fercală a continuat: "E un şantaj. Mi-a propus până acum «n» înţelegeri să rezolvăm problemele. Bineînţeles că formula înţelegerilor propuse de el nu poate fi luată în calcul, pentru că sunt în afara legii". În opinia preşedintelui SIF Transilvania, aceste înţelegeri vizau împărţiri de bani şi recompense pentru preşedintele SIF Transilvania dacă i se dădea COMCM pe mână omului de afaceri constănţean. "Ultima înţelegere propusă a fost acum doi ani. De atunci nu a mai încercat. Dacă vrea să cumpere tot COMCM-ul poate să îl cumpere, că este de vânzare. E listat pe Bursă. (...) El crede că şi aici lucrurile se aranjează ca şi în fotbal", a mai spus sursa citată.
• Dividend de şase ori mai mare
Acţionarii SIF Transilvania au aprobat distribuirea unui dividend brut de 0,1712 lei pentru exerciţiul financiar 2011, de 5,7 ori mai mare faţă de valoarea alocată pentru 2010, de 0,03 lei/acţiune, ca urmare a profitului obţinut din vânzarea pachetului de acţiuni deţinute la BCR către Erste.
"Întrucât, în exerciţiul financiar 2011 preţul de tranzacţionare al acţiunilor a crescut cu numai 4,04% (de la 0,545 lei la 0,567 lei), cu mult sub aşteptările noastre şi având în vedere profitul net realizat din vânzarea BCR, Consiliul de Administraţie apreciază ca oportună decizia de a propune acordarea unui dividend pe acţiune care să satisfacă aşteptările acţionarilor", se arată într-un raport al administratorilor privind propunerea de dividend.
Ca urmare a tranzacţiei cu Erste, profitul societăţii a crescut anul trecut de 3,1 ori, la 207,72 milioane lei (49 milioane euro), de la 66,91 milioane lei în 2010. Astfel, valoarea totală a dividendelor pe care SIF Transilvania le-ar putea acorda este de 186,97 milioane lei şi reprezintă 90% din profitul net de anul trecut, de 207,72 milioane lei.
• Investiţii de 75 milioane de lei
Pentru acest an, conducerea SIF Transilvania a bugetat investiţii de 75 milioane lei, cu 23% peste cele programate pentru anul trecut, de 61 milioane lei. Fondurile ar urma să fie finanţate în totalitate din sursele proprii ale societăţii. Printre sectoarele şi companiile vizate de SIF Transilvania se regăsesc sectorul energetic şi de utilităţi (Petrom, Transgaz, Transelectrica), sectorul farmaceutic (Antibiotice, Biofarm, Azomureş), sectorul industrial (Alro, Electromagnetica, Compa, Prospecţiuni şi alte firme din industria alimentară şi textilă). SIF Transilvania va monitoriza şi companiile din sectorul financiar-bancar, precum BRD, Banca Transilvania şi Erste.
Şefii societăţii spun că SIF Transilvania ar putea cumpăra acţiuni în cadrul ofertelor anunţate de stat, la companii precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi la distribuitorii de gaze GDF Suez şi EON Gaz Distribuţie. Alte companii enumerate pe lista SIF sunt CEC Bank, Poşta Română, Romaero, Tarom, Romtelecom şi CFR.
• Profit în scădere pe 2012
Acţionarii au aprobat şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al societăţii. Potrivit acestuia, profitul net al SIF Transilvania ar urma să scadă de peste două ori, la 89 milioane lei, după ce anul trecut societatea a înregistrat un câştig record de 207,7 milioane lei datorită vânzării pachetului de acţiuni BCR către Erste.
Veniturile totale pentru acest an sunt estimate să scadă de două ori, la 162 milioane lei, de la 325,8 milioane lei.Din tranzacţiile cu diverse titluri societatea ar urma să obţină cea mai mare parte a veniturilor, de 133 milioane lei. Suma este de aproape două ori mai redusă decât cea înregistrată anul trecut, de 256,8 milioane lei. Conducerea societăţii estimează că din tranzacţiile realizate va rezulta un profit de aproape 99 milioane lei. Din dividende, SIF Transilvania ar urma să încaseze 11,6 milioane lei, sumă foarte apropiată de cea de anul trecut. Dividendele ar urma să fie încasate în al doilea trimestru.
Cheltuielile totale sunt estimate să scadă cu 24%, la 59 milioane lei, după ce anul trecut au fost de 77,5 milioane lei. Costurile cu personalul ar urma să scadă uşor, cu 6%, la 9 milioane lei, de la 9,5 milioane lei. Totuşi, fondurile pentru participarea la profit sunt estimate să avanseze cu 50%, de la 4 milioane lei în 2011, la 6 milioane lei în acest an. Costurile aferente investiţiilor financiare cedate ar urma să scadă cu 23%, de la 43,2 milioane lei în 2011, la 33,2 milioane lei.
1. inchisoare pt Fercala
(mesaj trimis de Mihai în data de 27.04.2012, 09:54)
Fercala trebuie sa faca inchisoare. TREBUIE.
2. fraudeaza
(mesaj trimis de tyty în data de 27.04.2012, 17:37)
la toate sif le se fura.La toate ar trbui actionat ca la sif 4 unde dl IACIU a dat cu ei de pamint.E un flagel la toate sifurile conduc clanuri de impostori,cu nemuri plasate in toate functiile in toate societatile din portofoliul sif lor.
3. caracatita
(mesaj trimis de nik în data de 27.04.2012, 18:28)
Institutiile abilitate pentru supraveghere si control asupra SIF lor nu fac nimic.Nu vad Nu aud si Nu vorbesc.Unui actionar de la UNISEM,soc in portofoliul SIF4, presedintele CA si Dir Generel,HOINARU MARIAN i a raspuns ca i se rupe P.....A de CNVM si BVB. Sunt chiar niste inregistrari facute......Asa ca.......
4. fără titlu
(mesaj trimis de gigi în data de 27.04.2012, 18:40)
La SIF 4 va veni furtuna.Filimon si Hoinaru din CRA se pare ca au probleme cu unu cu care au fost asociati.A mai fost scandal acum un an si ceva cind a aparut in presa cum Hoinaru(jurnalul national) dadea lunar sotiei pe contract de consultanta 31000 RON lunar.A fost ceva scandal dar au dat o la pace.S -a pus batista pe tambal.
5. fără titlu
(mesaj trimis de gigi în data de 27.04.2012, 18:40)
La SIF 4 va veni furtuna.Filimon si Hoinaru din CRA se pare ca au probleme cu unu cu care au fost asociati.A mai fost scandal acum un an si ceva cind a aparut in presa cum Hoinaru(jurnalul national) dadea lunar sotiei pe contract de consultanta 31000 RON lunar.A fost ceva scandal dar au dat o la pace.S -a pus batista pe tambal.