SCANDALUL CĂRNII DIN LASAGNA VÂNDUTĂ ÎN MAREA BRITANIE Irimescu: "Olanda a confirmat - carnea de cal nu este din România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 14 februarie 2013

Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Carnea de cal descoperită în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită şi care era comercializată în Marea Britanie, unde calul este considerat sfânt şi unde carnea lui nu se consumă, nu provenea din România, potrivit lui Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Prezent la un târg de produse ecologice din Nurnberg, Germania, oficialul a declarat că România livrează carne sigură pentru consum, "lucru confirmat şi de autorităţile olandeze". Achim Irimescu a menţionat şi că în Marea Britanie au fost identificate recent probleme de siguranţă alimentară.

"Mai nou, înţelegem că în Marea Britanie sunt nişte probleme în abatoarele de cabaline. Nu este problema noastră, nu ne interesează ce se întâmplă în alte state membre, dar noi trebuia să luăm toate măsurile ca să verificăm dacă România este implicată în scandalul cu lasagna, în care s-a înlocuit carnea de vită cu cea de cal, pe motiv că ar fi mai ieftină. Desigur, nu este o problemă de siguranţă a alimentelor, ci una de înşelare a consumatorului", a conchis Irimescu.

Domnia sa a adăugat: "În urma discuţiei pe care am avut-o cu partenerii francezi şi britanici am stabilit clar că din România nu a plecat carne în ames-tec. Dacă în final carnea ar putea fi din România, dar amestecată de către alţii, deja nu mai este problema noastră", a spus secretarul de stat.

Cantităţi importante de carne de cal au fost descoperite în Marea Britanie, în produse precum lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Aceste produse erau furnizate de compania franceză "Comigel", care s-a aprovizionat de la societatea "Spanghero", din Franţa, aceas-ta din urmă afirmând că a cumpărat carne din România.

Potrivit oficialului din Ministerul Agriculturii, carnea de cal a fost transportată din România prin Olanda şi niciodată nu a fost dusă direct în Franţa.

Achim Irimescu a subliniat că autorităţile olandeze au confirmat faptul că toată carnea de cal primită de la noi este corespunzătoare.

Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii în România, a declarat, ieri, la Sibiu, că există o "îngrijorare importantă" în ţara sa, pentru că oamenii "au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită", dar că trebuie stabilite mai întâi faptele, fără să fie făcute speculaţii.

La rândul său, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a apreciat reacţia autorităţilor române în acest caz, subliniind că i se pare normal ca un stat să nu fie acuzat şi să îi fie afectată credibilitatea doar pe bază de vorbe şi speculaţii de presă.

Comisarul european a declarat: "Eu am apreciat faptul că România a preluat imediat cazul, chiar fără să fie semnalată oficial de vreo instanţă sau instituţie europeană, a făcut verificările pe baza elementelor pe care le avea, a prezentat public şi direct statelor membre respective rezultatul verificărilor celorlalte. Ştiu că domnul ministru Constantin a avut inclusiv discuţii telefonice cu câţiva colegi din statele membre. Transparenţa de care a dat dovadă este un prim element care să îi dea credibilitatea că este în măsură să gestioneze o astfel de situaţie".

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit ieri pentru a discuta scandalul

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit ieri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal, după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Reuniunea de miercuri a fost prezentată ca "informală", nefiind aşteptate măsuri concrete.

"Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia", a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.

Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Subiectul urmează să fie dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au intensificat acţiunile de control în cazul abatoarelor şi modului de achiziţionare a animalelor sacrificate şi vor cere şi ajutorul Poliţiei dacă va fi cazul.

"Am dublat, triplat toate controalele obişnuite (...) ANSVSA şi Ministerul Agriculturii - când va fi cazul vor cere şi ajutorul Poliţiei - au intensificat toate controalele nu doar la abatoare, ci şi la modul în care se achiziţionează animalele care urmează să fie sacrificate", a precizat domnia sa, asigurând, din nou, că, dacă se va dovedi că vreo firmă din ţara noastră a încălcat reguli, vor fi aplicate sancţiuni dure, dar a amintit că, până în prezent, se dovedeşte că problema nu este în România.

Premierul afirmase, luni, că ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb