SCANDALUL CATHEDRAL PLAZA SE MUTĂ LA DNA Arhiepiscopia Romano-Catolică, plângere penală împotriva subordonaţilor lui Oprescu

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 4 iunie 2014

Arhiepiscopia Romano-Catolică, plângere penală împotriva subordonaţilor lui Oprescu

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB) a depus plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva mai multor subordonaţi ai primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, au anunţat, ieri, reprezentanţii ARCB. Potrivit documentului transmis la DNA şi prezentat de avocaţii ARCB, plângerea penală a fost depusă împotriva lui Gheorghe Pătraşcu, arhitect-şef al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), Adrian Iordache, director executiv al PMB, Nicoleta Ion, consilier juridic şi Viviana Fălan, şef serviciu juridic. Conform reprezentanţilor ARCB, primarul Sorin Oprescu nu a semnat niciun document în acest caz, în urma cercetărilor efectuate de DNA urmând să se stabilească dacă subordonaţii săi au acţionat ca urmare a dispoziţiilor date de primarul general. Plângerea a fost făcută pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, pentru neglijenţă în serviciu şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat. Demersul vine în contextul în care ARCB se judecă de mai mulţi ani cu PMB în privinţa amplasamentului clădirii de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti, care se află în imediata vecinătate a Catedralei Sfântul Iosif, monument istoric. Conform ARCB, autorizaţia de construcţie a fost obţinută ilegal. De altfel, ARCB a obţinut în instanţă două victorii importante la Tribunalul Dâmboviţa, care obligă, irevocabil, PMB la demolarea Cathedral Plaza şi la refacerea parcului din amplasamentul actual al clădirii.

Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, a explicat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că PMB a încercat inclusiv să apeleze la anumite studii pentru a veni în sprijinul menţinerii clădirii de birouri.

Astfel, reprezentanţii ARCB au declarat că PMB, în loc să ceară studii Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) şi Universităţii de Arhitectură Ion Mincu cu privire la demolarea Cathedral Plaza pentru a pune în executare hotărârile judecătoreşti, primarul a solicitat studii din care să reiasă argumente în favoarea construcţiei. Potrivit ARCB, UTCB nu a răspuns până în acest moment sesizărilor primite, în vreme ce Universitatea Ion Mincu a declinat colaborarea cu primăria.

Avocatul Marius Coltuc ne-a spus, în luna martie, că ARCB poate demola oricând imobilul Cathedral Plaza, precizând: "Dacă există o hotărâre judecătorească irevocabilă, partea care a obţinut câştig de cauză (n.r. în speţă Arhiepiscopia Romano-Catolică) poate pune oricând în executare respectiva hotărâre, dacă cel care ar fi trebuit s-o execute (n.r. respectiv Primăria Capitalei) nu a făcut acest lucru".

Avocaţii ARCB au explicat că, în prezent, la Tribunalul Bucureşti urmează să se judece un dosar de reautorizare a construcţiei: "S-au întâmplat lucruri stranii şi cu privire la acest dosar, care a întârziat foarte mult. Acesta există încă din luna ianuarie a anului 2013, dar, în luna aprilie a anului trecut acesta s-a rătăcit între două complete de judecată. Nu ne putem explica cum s-a întâmplat acest lucru, ţinând cont că le-a luat un an de zile completelor să realizeze că unul are cu un dosar în minus, iar celălalt are pe rol un dosar care nu îi aparţine. După un an şi încă patru luni de zile, în decursul acestei luni, avem primul termen de judecată", au explicat avocaţii ARCB.

Ioan Robu a declarat ieri că, de mai multă vreme, "grupul care are interesul financiar ca această clădire ilegală să rămână în picioare aruncă în piaţă declaraţii conform cărora desfiinţarea clădirii ar conduce la distrugerea clădirilor învecinate". Studiile avansează "sume astronomice pentru desfiinţarea clădirii, inventând costuri mai mari decât cele de piaţă ale clădirii, unele ajungând până la 73 de milioane de euro, ceea ce este neverosimil", a explicat domnia sa. Astfel, ARCB a comandat un studiu asemănător, realizat de o companie independentă, Luxemburger Team GmbH, din care rezultă că desfiinţarea suprastructurii este posibilă fără riscuri pentru clădirile învecinate, costurile ridicându-se la circa 7,4 milioane de euro.

Totodată, potrivit reprezentanţilor ARCB, Comisia Europeană a fost sesizată cu privire la opoziţia autorităţilor executare a hotărârii de desfiinţare.

La doar o lună după ce Instanţa a impus primarului Capitalei să dispună demolarea imobilului Cathedral Plaza, israelianul Eyal Ofer, care a construit imobilul, a vândut clădirea grecului Ioannis Papalekas. Cazul Cathedral Plaza a fost deschis în 2006, la Tribunalul Bucureşti, de ARCB, reprezentanţii acesteia susţinând că turnul vecin este periculos pentru Catedrala "Sfântul Iosif" din Capitală. Dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi. Între timp, cazul Cathedral Plaza a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Construcţia clădirii de birouri a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Multi se intreaba cine este de vina ca s-a ajuns aici? Privim Capitala Bucuresti si observam ca din punct de vedere arhitectonic este un oras cu constructii mizerabile. Cathedral Plaza este una din constructiile mizerabile. In 25 de ani care au trecut de la revolutie priviti rezultatul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb