Scandalul Euroins readuce în dezbatere necesitatea unei companii de stat în piaţa RCA

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Auto / 21 martie 2023

Scandalul Euroins readuce în dezbatere necesitatea unei companii de stat în piaţa RCA

Scandalul iscat de decizia ASF privind compania Euroins România a readus în prim-plan o idee care a apărut în piaţă în urmă cu un an şi jumătate şi care se referă la înfiinţarea de către CEC Bank a unei divizii de asigurări RCA. Dacă în mai 2022, cei de la CEC afirmau că au nevoie de cel puţin şase luni să facă demersurile necesare pentru intrarea băncii în piaţa RCA, se pare că nu mai au decât o singură opţiune după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că este necesară o astfel de acţiune.

"Am vândut toate firmele de asigurări, iar astăzi, când a doua companie intră-n insolvenţă, căutăm soluţii şi căutam în continuare vinovaţi. Avem obligaţia, au obligaţia cei de la CEC, de la EximBank să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni eficient pentru români şi pentru companiile româneşti. S-a terminat cu amatorismul", a declarat Marcel Ciolacu după decizia ASF în cazul Euroins.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care susţine că statul trebuie să sprijine CEC pentru a intra în piaţa RCA.

"Falimentele City Insurance şi Euroins România nu ar mai fi avut acelaşi impact major în piaţă, dacă Guvernul ar fi respectat dispoziţiile articolului 47 din legea 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Suntem anunţaţi de doi ani de către cei din Guvern că CEC Bank va intra în piaţa asigurărilor şi va emite poliţe RCA, dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, până acum. Se pare că sunt băieţi interesaţi care nu vor ca o instituţie bancară românească să emită poliţe RCA. De ce? Răspunsul se află în bilanţurile anuale ale firmelor de asigurări, unde veţi găsi profituri mari. Din punctul nostru de vedere asta e explicaţia", a afirmat, pentru ziarul BURSA, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Într-adevăr, legea 132/2017 prevede la articolul 47: "Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, poate elabora actul normativ pentru înfiinţarea/preluarea unei companii de asigurări, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA şi altor tipuri de asigurări".

Actul normativ a intrat în vigoare la 12 iunie 2017 şi, în mod normal, la 12 iunie 2018 respectiva companie de asigurări, cu capital de stat, ar fi putut să fie înfiinţată din punct de vedere normativ şi astăzi să fi funcţionat la parametri optimi.

Referitor la intrarea CEC Bank în piaţa RCA, senatorul Claudiu Mureşan, fost preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, ne-a transmis: "Eu nu ştiu dacă soluţia pentru piaţa RCA este CEC Bank. Se vorbeşte de peste un an şi jumătate despre o societate de stat care să controleze cumva partea asta de preţ, să o ţină cumva sub control. CEC Bank ar putea să facă acest lucru cu o singură condiţie: să angajeze oameni care să priceapă, să înţeleagă ce se întâmplă cu piaţa asta. Că, dacă facem din nou o societate sau dăm atribuţii CEC Bank, iar acolo vor fi angajaţi oameni care habar nu au ce se întâmplă în piaţa respectivă, ne vom trezi cu alte situaţii de genul City Insurance şi Euroins".

Reticenţe cu privire la intrarea CEC Bank în piaţa RCA a exprimat şi deputatul Claudiu Năsui (fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului), membru al Comisiei de buget, finanţe, bănci, care a precizat că avem deja o companie de asigurări, în care acţionar majoritar este EximBank, bancă în care acţionar majoritar, cu minim 51%, este statul român.

"Există deja o companie de asigurări de acest gen - EximAsig, făcută de Eximbank, care are capital majoritar de stat şi ce face? Ok. Îşi face statul o nouă companie de asigurări, care ce va face? Va pune preţurile mici la RCA? De unde va plăti în acest caz daunele? Va face o companie de stat cu pierderi pe care o va alimenta permanent de la bugetul de stat, pentru a plăti iresponsabilitatea unor şoferi care provoacă accidente cu daune materiale? Sistemul de asigurări funcţionează, companiile din domeniul respectiv funcţionează, dar trebuie să le laşi să funcţioneze. Nu poţi să laşi nişte ţepari în piaţă, care gonesc companiile bune, după care să zici lasă că alimentez o nouă companie cu banii statului", ne-a spus Claudiu Năsui.

Fostul ministru al Economiei ne-a transmis că, atât timp cât statul obligă cetăţenii să cumpere poliţe RCA, autorităţile trebuie să stabilească valoarea reală a acestor poliţe, mai bine spus care dintre ele sunt doar simple hârtii şi care sunt cele care acoperă cu adevărat eventualele daune.

"Asta înseamnă că trebuie să îi verifice permanent pe cei care emit poliţe RCA să vadă dacă au rezerva financiară necesară, legală, pentru acoperirea daunelor solicitate. Or tocmai acest lucru nu l-a făcut statul român până acum", a concluzionat deputatul Claudiu Năsui.

Cert este că, deşi articolul 47 din legea 132/2017 este în vigoare de şase ani, nefiind modificat sau abrogat prin niciun alt act normativ ulterior, Ministerul Finanţelor nu pare preocupat să înfiinţeze o companie de asigurări cu capital de stat, atât pentru emiterea de poliţe RCA, cât şi pentru alte tipuri de asigurare aşa cum prevede legea respectivă. EximAsig despre care vorbeşte deputatul Claudiu Năsui a fost înfiinţată în urmă cu 14 ani, în 9 martie 2009, deci nu după apariţia legii 132/2017.

Probabil că, de şase ani încoace, Ministerul Finanţelor nu a dorit să înfiinţeze o astfel de companie, deoarece nu este obligat să facă acest lucru. Atât timp cât textul articolului 47 din legea 132/2017 stipulează că Ministerul Finanţeţelor "poate elabora actul normativ pentru înfiinţarea/preluarea unei companii de asigurări, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA şi altor tipuri de asigurări", miniştrii de resort din această perioadă - Ionuţ Mişa, Eugen Teodorovici, Florin Cîţu, Alexandru Nazare, Dan Vîlceanu şi Adrian Câciu - nu au considerat oportună înfiinţarea unei astfel de societăţi de asigurare sau preluarea de către stat a unei astfel de companii.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Daca se infiinteaza eu propun sa fie numit Marcu sau Rosu la conducerea ei. Am vazut ca sunt buni, chiar eroi. Ce tara, taticuleee!

    Excelent. Sa se faca. Va merge pe pierdere sau cum? Se infiinteaza ca sa ce?

    Stimati domni,

    In acesti ultimi 5, 6 ani am avut falimente pentru ca s.a permis asa ceva.  

    Asa zisa supraveghere facuta de oameni nepriceputi a dus la aceste 5 falimente sau iesiri de pe piata. 

    Nu e corect dar e absolut normal ca o companie sa evite sa plateasca taxe mai mari, dar verificarea/ supravegherea acestora unde.a fost?

    Astfel ca problema reala e la supraveghetor nu in alte parti. 

    De ce nu comenteaza nimeni despre MAFIA din Euroins? Asta nu se vede? Pentru invingerea ei e necesara implicarea tuturor, inclusiv a ziaristilor

    1. In tai vorbim de mafia din ASF. Marcu demisia ca esti praf!

      In ASF este mult spus ca ar fi o mafie. De fapt este o golaneala de oameni prosti, tinuti in brate de justitie si de politicieni. Trebuie sa fii foarte prost sa comiti infractiuni in calitate de supraveghetor de piata. Iar faptul ca esti infractor, nu te califica drept mafiot. Esti doar prost si corupt.

      Descriere exacta.

    Pai da, că statul e faimos că își plătește datoriile la timp. Va fi o gaura neagra.

    Atunci sa vezi calitate când vine inspectorul de la stat sa verifice activitatea directorului pus politic. 

    E incredibil că se vrea sa se folosească incapacitatea statului de a supraveghea piata asta că scuza să facă și mai mult. In ritmul asta hai să renunțăm la RCA de tot. Sa fie judecați pentru fiecare avarie. 

    Eh, chiar nu vede nimeni ca Euroins & co sunt niste simple Operatiuni Speciale are armatei romane??

    Putin nu este singurul care face jocuri de genul.  

    Chiar se poate face publica lista cu urmatoarele firme care mai sunt pe teava.  

    Hotii cu epoleti aplica principiul vaselor comunicante, devalideaza o firma, o umplu pe alta. Vezi portofoliile Dedeman, imo, bursa, comert. Lista e maricica.

    Pai ar fi simplu...dar marile averi care nu pot fi uatificate , de ce nu sunt confiscate ?

    II simplu . Sistemul "dolar" se apropie de un "mic colaps" . Si atunci ...furt sa fie frate . Orcum nu prea mai conteaza.  

    Ce conteaza .? Smecherul . ceea ce a mai ramas de "impins pana la colaps" .  

    Rezultatul ...Tot acela. colaps generalizat si nationalizare completa a economiei. Dar nu de stat ci de entitati private numite "banci centrale" . Care doar par ..."de stat"......

    Scopul ? Sclavagismul perfect ! 

    Daca ma accidenteaza cineva imi da 2 lei, daca accidentez un tradator de tara ii da 1 mil de euro

    Mi-e scarba de pnlpsdudmr de(...) 

    Hai sa cantam:

    Psd, udmr sau pnl aceasi ciuma rosie 

    deci germanii au asigurarea mai ieftina ca noi.

    ba esti prost? Cum asa? Cat de prost sa fii sa ii crezi cand zic ca au triplat valoarea asigurarii ca nu-s bani?

    Si voi presa de ce nu reclamati la institutiile internationale ca libertatea presei nu este respectata? 

    1. mi-ar place sa vad un articol cu ce zice presa internationala

    Sau ar putea statul sa faca o firma de asigurari nu neaparat cu capital majoritar de stat, ar putea sa puna, sa zicem 20% din capital si restul sa se adune de pe bursa. eu m-as baga cu o mica suma la asa ceva si cred ca ar fi si altii interesati, mai ales ca ar avea piata asigurata(au disparut 2 companii mari de rca), si n-avem nici o firma de asigurari la bvb.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb