Magistraţii au anulat, într-un proces deschis împotriva Ministerului de Finanţe la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), controversata decizie a ministerului care prevedea suspendarea plăţii sporurilor de solicitare neuropsihică de 50% la salariile lor.
Ieri, CAB a admis cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de anulare a respectivei adrese a Ministerului de Finanţe.
În opinia magistraţilor, decizia Finanţelor este un atac fără precedent la adresa Justiţiei.
Reprezentanţii ÎCCJ arată că niciun judecător nu şi-a luat salariul pe luna iunie şi, în acest sens, au cerut deschiderea unei linii de credit pentru plata imediată a salariilor restante de către personalul acestei instanţe, inclusiv a sporului de 50%.
Reprezentanţii Curţii Supreme susţin că decizia Ministerului de Finanţe este una ilegală din cauză că este în contradicţie cu prevederile Codului Muncii.
În paralel cu acest proces, magistraţii de la ÎCCJ intenţionează să depună o plângere penală pe numele ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, după ce acesta ar fi anunţat că salariile judecătorilor vor fi reduse cu 65%, respectiv sporul de stres de 50% şi cel de confidenţialitate de 15%.
În aceste condiţii, premierul Emil Boc a făcut, ieri, un apel către magistraţi, solicitându-le acestora să dea dovadă de înţelegere pentru a putea continua actul de justiţie.
Potrivit Agerpres, Emil Boc a declarat: "Eu cred că magistraţii vor avea înţelegerea necesară pentru a continua actul de justiţie. Noi am adoptat în urmă cu două săptămâni în Guvern un memorandum la propunerea ministrului Predoiu cu privire la soluţiile de natură financiară în sistemul judiciar, cum ar fi, de exemplu: utilizarea taxei de timbru pentru asigurarea resurselor în sistem. Trebuie să înţelegem că avem o perioadă mai dificilă în care acordarea unor sporuri pune presiune mare pe buget. Dacă ar exista resursele financiare am avea toată deschiderea să le dăm, dar deocamdată avem probleme cu plata unor asemenea sporuri suplimentare".
Premierul a apreciat că, în condiţiile actualei crize, echilibrul, moderaţia şi dialogul sunt indispensabile pentru continuarea actului de Justiţie.