SCANDALUL INVITAŢIILOR DE LA PARIS MAE: Directorul ICR Paris şi funcţionara din cadrul Ambasadei de la Paris, responsabili pentru incident

Valentin Busuioc
Politică / 11 februarie 2015

Ambasadorul Mazuru: "Voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere"

Actualizare 15:15

MAE informează că investigaţiile efectuate de Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică au confirmat responsabilitatea unei funcţionare din cadrul Ambasadei României la Paris şi a directorului ICR Paris pentru trimiterea unor invitaţii la o recepţie în care erau folosiţi termeni ireverenţioşi la adresa invitaţilor.

Potrivit MAE, cele două persoane implicate în incidentul creat au fost chemate astăzi, 11 februarie 2015, în Centrala MAE, pentru continuarea cercetărilor de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică.

În urma finalizării investigaţiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane cu privire la incidentul produs la Paris.

În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgenţă încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe.

În cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului.

(Elena Deacu)

---

Ambasadorul ţării noastre la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, ieri, despre incidentul invitaţiilor transmise de Ambasadă, pentru recepţia în cinstea preşedintelui Klaus Iohannis, că este vorba despre "o mare gafă" şi o "situaţie nefericită", adăugând că va da explicaţii dacă parlamentarii îi vor cere, transmit surse din presă.

Iniţial, Mazuru, gazda recepţiei, nu a dorit să comenteze situaţia creată de scandalul invitaţiilor transmise pentru recepţie, în care în dreptul numelor unora dintre invitaţi erau trecute observaţii precum "indezirabil" sau "scârbos".

"A fost un scandal, dar să lăsăm Ministerul de Externe să răspundă", a spus Bogdan Mazuru.

Întrebat dacă a aflat că parlamentarii din comisiile de politică externă îi cer preşedintelui rechemarea sa la Bucureşti, ambasadorul a răspuns: "Am auzit. Eram în pregătirea vizitei preşedintelui, nu ştiu ce s-a întâmplat acasă. Este un lucru foarte nefericit, ce s-a întâmplat este un lucru foarte nefericit".

Potrivit reprezentantului extern, situaţia a fost creată de "nişte gafe".

"Orice gafă este nefericită. Asta este situaţia. Ce pot să vă spun? Dacă vreţi să ştiţi mai multe, nu iau eu măsurile; măsurile le ia Ministerul de Externe", a menţionat ambasadorul.

Diplomatul a mai spus că nu se simte vinovat, ci responsabil de situaţia creată: "Vinovat nu cred că mă fac. Pot să fiu responsabil. Sunt două lucruri diferite. În momentul în care se întâmplă ceva la tine în ogradă, atunci eşti responsabil".

Chestionat dacă este dispus să răspundă parlamentarilor din comisii, Mazuru a replicat că, dacă este invitat să dea explicaţii, va veni "cu plăcere", adăugând că va vorbi şi cu ministrul de Externe.

Ambasadorul a menţionat că, dacă îl cheamă comisiile parlamentare, este obligat să vină să dea explicaţii, comentând: "Am trimis o explicaţie imediat după ce s-a întâmplat incidentul, Ministerului de Externe. A fost o mare gafă, a unor diplomaţi de la Paris".

Bogdan Mazuru a mai spus că nu domnia sa, ci Ministerul Afacerilor Externe decide demiterea persoanei responsabile de incident, adăugând: "Au fost doar trei menţiuni pe o listă, o chestiune absolut nefericită".

Ieri, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, după audierea secretarului de stat Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului Institutului Cultural Român (ICR) Paris şi a funcţionarei implicate în scandalul invitaţiilor, precum şi rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb