Funcţionarii publici intenţionează să dea în judecată Guvernul Boc din cauză că plata primelor de vacanţă a fost amânată.
Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a declarat: "Aştept răspunsul până pe 22 iulie de la colegi. Cred că cel mai simplu lucru ar fi să-i dăm în judecată pe guvernanţi. Bugetarii au dreptul să facă acest lucru".
Liderul de sindicat a explicat că sindicaliştii au schimbat tactica şi nu mai apelează la mitinguri pentru că "un miting, chiar cu 30.000 de persoane în Bucureşti, nu ajută cu nimic şi se cheltuie foarte mulţi bani".
"Mai bine plătim avocatul, că ieşim mai ieftin", a spus Marica.
• Conflict de muncă în administraţia publică
Potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), "amânarea la plată a primelor de vacanţă - drept salarial corelativ obligaţiilor şi incompatibilităţilor funcţionarilor publici - creează premisele declanşării conflictului de muncă în raport cu Guvernul României".
SNFP acuză Executivul, susţinând că amânarea la plată a primelor de vacanţă vine după multe alte decizii ce văduvesc angajaţii din administraţia publică de drepturile legale necesare traiului zilnic.
Sindicaliştii au precizat că au recurs la strângerea de semnături în vederea declanşării conflictului de muncă la nivelul administraţiei publice.
Totodată, SNPF anunţă că va declanşa o acţiune în justiţie în numele tuturor membrilor de sindicat pentru recuperarea acestui drept consfinţit de lege şi instanţele de judecată şi va sesiza organismele internaţionale faţă de situaţia creată.
• Marian Sârbu: Salariile nu se reduc
Ministrul Muncii, Marian Sârbu a anunţat, vineri, că în sectorul bugetar există acum 1.380.000 de persoane.
Sârbu a menţionat că raportul de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim va presupune şi creşterea salariului minim în următorii 4-5 ani la 50% la valoarea salariului mediu.
Ministrul a repetat că nicio categorie de salariaţi bugetari nu va avea salariile reduse faţă de nivelul prezent.
Ministerul Finanţelor avertizează, însă, că până în 2014 nu se poate vorbi de o creştere a marjei salariale de peste 25% din nivelul actual.
Privind şomajul, ministrul Muncii a arătat că, până la sfârşitul anului, vor fi circa 620.000 de şomeri.