SCANDALUL PRIVIND "DUBLUL STANDARD" ÎN CALITATEA PRODUSELOR:  Daciana Sârbu propune ca alimentele să fie comparate după o metodologie comună, sub coordonare europeană

S.A.
Companii #Agro-alimentar / 23 iunie 2017

Daciana Sârbu (Sursa foto: Facebook)

Daciana Sârbu (Sursa foto: Facebook)

Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi etichetă în state din Est şi din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună şi coordonate la nivel european, iar instituţiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu, care a fost invitată să susţină o prezentare a temei dublului standard în cadrul unei reuniuni a Comitetului Economic şi Social European, potrivit unui comunicat europarlamentarilor PSD.

Participanţii la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci şi medicamentele sau serviciile bancare riscă să fie afectate de acest fenomen al "dublului standard" la nivel european, adaugă sursa citată.

Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleaşi denumiri şi etichete în state din Est şi din Vest e o preocupare importantă pentru cetăţenii din mai multe ţări, printre care se numără şi România, a arătat Daciana Sârbu.

Eurodeputata a subliniat că studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esenţiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate, a propus o soluţie în acest sens: "Fără date certe, nu putem avea o înţelegere completă asupra situaţiei şi de aceea nu pot fi propuse soluţii eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituţiilor europene, folosind aceeaşi metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate şi de dovezi verificabile pentru a depăşi blocajul actual: producătorii susţin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeaşi calitate peste tot".

Responsabilitatea le revine instituţiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară, a avertizat eurodeputata, care a susţinut că auto-reglementarea nu poate fi o soluţie: "Iniţiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetăţenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situaţie. E nevoie de implicarea instituţiilor, atât la nivel european, cât şi în statele membre. A lasă industria alimentară să rezolve problema în relaţia directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, aşa cum s-a văzut şi în alte situaţii".

Potrivit comunicatului, prezentarea a fost susţinută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor şi mediului, care s-a bucurat de participarea mai multor experţi şi lideri ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din ţări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Unii participanţi la dezbatere au subliniat faptul că nu doar alimentele, ci şi alte categorii de bunuri şi servicii riscă să fie afectate de acest "dublu standard" - exemplele oferite de aceştia fiind medicamentele şi serviciile bancare.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanţi ai organizaţiilor lucrătorilor şi angajatorilor şi ai altor grupuri. Avizele sale pe probleme europene sunt înaintate Consiliului, Comisiei şi Parlamentului European, Comitetul acţionând, astfel, ca o punte între instituţiile europene cu rol de decizie şi cetăţenii UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb